Модрича: Подигао 17 пензија на банкомату

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске предао је надлежним органима податке о 237 лица која су откривена у преварама са пензијама, саопштено је данас из Фонда.

Република Српска 18.03.2015 | 12:54
Модрича: Подигао 17 пензија на банкомату

Након извршених провјера, из права на пензију до сада је искључено 248 корисника.

За протеклих 38 мјесеци провођења трајне акције "Стоп преварама, до пензије поштено" Фонду ПИО је пријављено 3.275 лица за које су сумња да су преваром остварили право на пензију.

Један од примјера преваре је случај из Модриче гдје је, након смрти пензионера чији су иницијали И.М. у августу 2013. године, непознато лице подигло још 17 пензија на банкомату НЛБ банке, начинивши Фонду ПИО штету од 6.537 КМ.

У саопштењу Фонда наводи се да је ову штету намирила банка исплатилац, а против непознатог пуномоћника биће поднесена кривична пријава.

У Прњавору је на основу фалсификоване школске потврде корисник породичне пензије чији су иницијали М.З, односно њена кћерка чији су иницијали М.С, примала пензију као студент Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент Бањалука.

Провјером је утврђено да она не само да није била редован студент, него је у том периоду боравила у иностранству.

Мајка овог лажног студента је преваром примила још 30 породичних пензија и оштетила Фонд ПИО за 6.689 КМ.

Исплата пензије је у овом случају обустављена, покренут је поступак враћања средстава, а против лица осумњиченог за превару поднесена је пријава надлежним органима.

Сличан примјер преваре откривен је и у Приједору гдје је корисник породичне пензије чији су иницијали М.Р. фалсификовао потврду о редовном школовању на Филолошком факултету у Бањалуци.

Након провјере на Универзитету и утврђивања да је ријеч о лажном студенту, исплата пензије је обустављена и против овог лица је поднесена кривична пријава.

У Источном Сарајеву је особа чији су иницијали Б.Н. користила породичну пензију на основу извода из матичне књиге вјенчаних из 2013. године, за брак са супружником чији су иницијали Б.Е, од којег се развела још 2006. године.

Превару је починила маћеха, а пријавила ју је кћерка Б.Е, што је потврђено Фонду од надлежних органа у Шведској и из Кантоналног суда у Бихаћу.

И у овом случају преваре обустављена је исплата пензије и покренут процес за враћање 3.357 КМ, а надлежни органима поднесена је кривична пријава.

"Сви слични случајеви преваре порука су онима који су посегли или можда имају намјеру да покушају превару при остваривању права на пензију, да и прије него што се упусте у авантуру преваре, одустану", упозорили су из Фонда ПИО Републике Српске.

У саопштењу се наводи да преваре увијек буду откривене досљедном примјеном закона, процедура и успостављених контролних механизама, а против лица откривених у превари подносе се кривичне пријаве и законске санкције, док се преплаћени новац мора вратити Фонду.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Василије

18.03.2015 13:12

Наравно да се треба борити против криминала сваке врсте.Ето,они који су оштетили државу за 6-7 000км биће кривично гоњени,а кад ће доћи на ред они који су оштетили државу и народ РС за милијарде.Ма,носите се више са демагогијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

18.03.2015 13:55

Кривицно се гони лице за 6000 км, у реду, али гдје су лица са 6.000.000,00 које су украли од дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

18.03.2015 14:07

Ј..... га опет излази на видјело она изрека Малим лоповима се скида глава а великим капа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

18.03.2015 14:09

Остетио "дрзаву" за 6537 КМ, страсно .... ста це сад дрзава?????? Бас сам се насекирао за дрзаву... ко сто се иста брине за нас .... не се...е него хапсите праве доказане криминалце какви сте и сами. Па фонд ПИО је легло криминала и одкуд вама право да се залите ... него да покријете своје злоцине ....СРАМ ВАС БИЛО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацехе

18.03.2015 23:40

и пасторцад, удовице те дјеца погинулих бораца- студенти које помињете су дјеца људи похинулих у рату. Посто ниста не функционисе и Бих је пред колапсом- без кредита то би се вец десило- све изгледа пуно и велико. Огромна администрација. Десетине хиљада људи у канцеларијама и малтене нула творница. Крај је близу и нема ту спаса цак и да добијете те новце назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

муња

19.03.2015 18:00

Кад би имао прилику И ја би одмах их утришио па гањајте шта хоћете ко вас ..бе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

југословен

19.03.2015 20:14

6689 КМ??? Мало брате.

ОДГОВОРИТЕ