Срби раде у болници у Сирту под контролом ИД

Седморо здравствених радника из Србије ради у либијском граду Сирту, у болници која је под контролом војске "Исламске државе", а двије запослене Српкиње побјегле су у Триполи гдје су смјештене у хотелу.

Свијет 18.03.2015 | 09:55
Срби раде у болници у Сирту под контролом ИД

Лист наводи да је једна од њих Гордана Ћурчић /59/, бабица из Београда, која покушава да се врати у Србију.

Горданин муж Златко Ћурчић рекао је да се са њом чује сваког дана и да му је пренијела да је безбједна и да је нико није малтретрао.

"Они не желе да повреде српске лекаре, то су им најбољи и највреднији радници. Рањеника је много и посла у болници има преко главе", каже Ћурчић.

Међутим, он истиче да постоје проблеми у вези са повратком у Србију из Триполија и да се плаши да ће Гордана бити враћена у болницу.

Један од запослених Срба у болници у Сирту Марко Стојановић рекао је да у болници тренутно ради седморо Срба, од којих се једна жена премишља да оде у Триполи, и то ће, највјероватније, и учинити наредних дана. Осталих шесторо радника нема намјеру да оде.

"Овде је све у реду, нико није отет. Прекјуче је дошла војска `Исламске државе`, али није било проблема. Људи који желе могу слободно да иду. Штавише, војска `Исламске државе` је људима који су кренули из болнице понудила помоћ", рекао је Стојановић.

На питање кога лијече у болници и да ли су то рањеници војске `Исламске државе`, Стојановић одговара да је, прије свега, ријеч о људима.

"То су људи. Докле год не гледамо коју заставу носе, никаквих проблема нећемо имати. Штавише, изузетно нас цене све зараћене стране због тога што смо остали да им помогнемо", каже Стојановић.

Његова мајка Јелена ради у истој болници и тврди да тамо не постоје никакви проблеми, а како каже, они су на такве ситуације навикли.

"Сви се плашимо свега и глупо је рећи да се не плашимо уопште. Нисмо бежали ни пре десетак дана, не бежимо ни сад, а мислим да и неће бити потребе за тим. И раније се дешавало да су `Исламска држава` и Либијци делили власт. Мало једни, мало други, а сада се ништа спектакуларно није десило. Овде у болници радим у администрацији, а мој син, снаја и супруг су здравствени радници", каже Стојановићева.

Приморски град Сирт, некадашње упориште присталица либијског лидера Моамера Гадафија, тренутно је база самопрокламоване "Исламске државе", одакле џихадисти покушавају да продру дубље у Либију.

Вјерује се да се у Сирту тренутно налази око 500 бораца "Исламске државе", наводи лист.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СССС

18.03.2015 09:27

СРЕТНО ДОБРИ ЉУДИ АЛИ СЕ ИПАК ПАЗИТЕ!!!ЈЕР КОД ТИХ ЉУДИ СЕ НИКАД НЕЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

18.03.2015 10:35

Ха,ха,који хвалоспјев ИСИЛ-у.

ОДГОВОРИТЕ