Обама: ИД је случајна посљедица инвазије САД

Барак Обама, амерички предсједник, рекао је да трагови поријекла Исламске државе (ИД) воде ка администрацији бившег шефа Бијеле куће Џорџа Буша и инвазији на Ирак 2003. године, истичући да је успон џихадиста "ненамјерна посљедица" рата.

Свијет 17.03.2015 | 22:15
Обама: ИД је случајна посљедица инвазије САД

Обама је казао да успон ИД може директно бити повезан с америчком инвазијом на Ирак током Бушове администрације.

"ИД је директан израстак Ал Каиде у Ираку који је порастао из наше инвазије. То је примјер ненамјерне посљедице. То је разлог због којег треба прво нишанити па пуцати", казао је Обама и изразио увјерење да ће коалиција, у којој има 60 земаља, "полако изгурати ИД из Ирака", али да изазов заустављања екстремизма неће бити окончан.

Обамини коментари о ИД су први у којима је он у исти оквир ставио постојање екстремистичке групације и посљедице одлука америчке спољне политике.

Обамини неистомишљеници често су износили тврдње да је његово наређење о повлачењу америчких снага из Ирака 2011. оставило простор за успон екстремиста попут ИД.

У међувремену, злочини ове групе не престају. Џихадисти су јуче на интернет поставили фотографије одсијецања глава четворице мушкараца за које тврде да су регрутовали људе за провладине паравојне снаге за борбу против ИД на сјеверу Ирака. Такође, Николас Хејсом, главни изасланик УН-а у Авганистану, каже да најновији извјештаји указују на то да је ИД стигла у Авганистан. То је потврдила и Русија, која је апеловала на СБ УН да заустави ширење радикалне исламистичке организације.

Исламисти нису отели Србе

Оливер Потежица, амбасадор Србије у Либији, казао је јуче да исламисти нису отели ниједног српског држављанина у Сирту.

"Проверили смо све информације. Сви српски држављани у Сирту данас нормално раде", рекао је Потежица, послије вијести ЦНН да међу групом од 20 медицинских радника, које је наводно из болнице у том граду отео ИД, има и српских држављана. Ипак, касније је саопштено да су исламисти били у либијској болници у Сирту, али да отмице није било.

И Ибрахим Ефендић, амбасадор БиХ у Либији, рекао је да исламисти не држи таоце у болници у Сирту и да српски медицински радници нису угрожени.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

007

17.03.2015 19:14

Обама јеси председник САД, али и покушаваш да и даље будеш полицајац НО.1 у свету. Докле???

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

17.03.2015 20:29

Е мој гаро, волио бих да видим ко ти вјерује у те небулозе. Ниција није горела до зоре !

ОДГОВОРИТЕ