Витални национални интерес за позиције

Сједница Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ данас није одржана због недостатка кворума,односно недоласка на сједницу три делегата из реда српског народа.

Босна и Херцеговина 17.03.2015 | 22:40
Витални национални интерес за позиције

Делегати СНСД-а Средоје Новић и Небојша Радмановић, као и делегат ДНС-а Драгутин Родић бојкотовали су рад Вијећа народа јер наводно нису задовољни позицијама у заједничким парламентарним комисијама, тачније у Комисији за надзор над радом Обавјештајно безбједносне агенције у којој се није нашао Никола Шпирић.

,,Клуб делегата Срба није обавјештен о разлозима недослака три делегата али ако је то везано за избор чланова заједничких парламентарних комисија, ондносно за не избор Николе Шпирића, то је бесмислен разлог'', тврди замјеник предсједавајућег Вијећа народа Огњен Тадић.

Тадић напомиње да Вијеће народа не одлучује о посланицима из Представничког вијећа који ће бити чланови заједничких комисија већ о делегатима, а клуб Срба је једногласно изабрао српске делегате који ће бити чланови сваке па и спорне Комсије за надзор над радом Обавјештајне агенције.

,,Делегати који данас нису дошли на сједницу или нису знали процедуре или питање заједничких комисија није разлог њиховог недоласка.Постоји инструмент недоласка на сједнице како неби било кворума али то је инструмент који се користи искључиво када је угрожен Дејтонски мировни споразум, Република Српска или српски народ који ми овдје представљамо'', истиче Тадић.

Изгледа да је за СНСД и ДНС Никола Шпирић, односно његова жеља за позицијом у спорној комисији, витални национални интерес. У том убјеђењу их не може спријечити ни чињеница да би избор Шпирића био сукоб интреса, јер му је син запослен у Обавјештајној агенцији,као ни најблаже речено морална препрека, јер је, судећи према информацијама које су процуриле из Тужилаштва БиХ Шпирић упетљан у криминал почињен у Управи за индиректно опрезивање БиХ.

Очигледна опструкција рада Вијећа народа резултирала је и призивањем неких, мислили смо давно заборављених времена и потеза.

,,Да је којим случајем неко из СДС-а прије 5 или 10 година направио нешто слично Милорад Додик већ би био пред ОХР-ом и тражио од вискогог представника да смијени наше људе. Улоге су сада замјењене али нама не пада на памент да од ОХР-а или неког другог тражимо нешто слично'', каже Огњен Тадић и истиче да је за њега много важнија тема како сада делегати Радмановић, Новић и Родић мисле да испоштују једногласну одлуку Народне Скупштине Републике Српске у вези изјаве која се тиче европског пута.

Због недоласка делегата СНСД-а и ДНС-а за европску будућност БиХ забринути су и представници друга два конститутивна народа.

,,Коначно смо угледали неко свјетло деблокадом Споразума о стабилизацији и придруживању тако да нам застоја више не треба. Имали смо их превише у прошлости", истиче Бариша Чокак предсједавајући Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ.

,,Док се у БиХ не сложе ствари, док се не формира власт ми не можемо куцати на врата Брисела'', стиче Сафет Софтић замјеник предсједавајућег Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједавајући Вијећа народа Бариша Чолак истиче да ће покушати сазвати Колегиј Вијећа како би се одблокирао рад, али то ће очито тешко ићи јер нико не зна шта је циљ СНСД-а. Блокада власи на нивоу БиХ или нови притисак за смјену Шефика Џаферовића који је, како неки сматрају, захваљујући потезима СНСД-а и ДНС-а постао најпопуларнији бошњачки политичар у БиХ.

,,Да сам на мјесту Шефика Џаферовића ја би направио слику 4x2 метра на којој су заједно Мирсад Кебо,Милорад Додик и Сташа Кошарац и држао би је у свом кабинету из захвалности што су му ово омигућили у животу'',закључује Огњен Тадић.



БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

РС

17.03.2015 15:16

Шта је сад ово.Може ли власт на нивоу БиХ функционисат без СНСД, или не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

17.03.2015 15:50

Власт мозе функционисати,али је ово противуставно дјеловање..Јасно писе у Дејтону и ово је крсење Дејтона на којеф се они цесто позивају

Name

Милос

17.03.2015 15:18

хттп://www.24сата.инфо/вијести/догадјаји/54712-ВИДЕО-Додику-није-сметало-скидање-заставе-Републике-Српске.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

17.03.2015 15:30

Немају ни стида ни људскости,лесинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јос мало

17.03.2015 15:48

Вратит це се они а неце их хтјет назад.најгора врста нне људи они су претеце папака.брзо це се њима стати у крај.готови су ГОТОВИ НА СВИМ ПОЉИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

17.03.2015 15:53

Додик: У Сребреници је био геноцид!? хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=85тy7О6бИХ8

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

17.03.2015 16:22

Није ли нешто слично радила СДА у периоду 2010-2014год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

18.03.2015 02:32

Оба заступника на које ти мислис да нису долазила на састанке дома народа из СДА су били теско болесни. Нек им је лака земља. Погресно тумацење и поредјење.

Name

Освит

17.03.2015 16:55

Ста господа зеле да доказу и коме.Вјероватно никоме осим да показу да не постоји граница људске глупости.Ријец одговорност одавно не постоји код дјела политицара ове земље.Блокирањем рада Органа БиХ блокирају се процеси који треба да донесу поцетак просперитета овог простора а самим тиме и могуцност бољег зивота градана ове земље.Засто сте и за кога направили фарсу усвајањем заједницке изјаве о европском путу у Народној Скупстини Републике Српске кад својим понасањем радите директно против те одлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пуки

17.03.2015 17:09

Ово је цисто антидејтонско дјеловање СНСД-а и ДНС-а,и немојте се изненадити уопсте ако за коју седмицу видите одлуку високог представника о промјени пословника рада Дома народа БИХ,гдје це се само ставити реценица да је довољно само да је присутно 2 делегата из неког народа и има кворум онда за одрзавање сједница и одлуцивање,па це се послије Додик хватати за главу ста уради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро

17.03.2015 19:14

Па руководство Федерације је то и тражило, како се може формирати власт на нивоу БиХ без власти у Републици Српској, кога ви правите будалом, па то су видјене ствари са Хрватима. Избором председавајућег испред Хрвата од стране Бошњака, а сада избором преставника Срба из Републике Српске од стране опет Бошњака, па докле ће они под изговором чувања БиХ исту растурати по систему Месићевом на челу председништва СФРЈ. На крају је и изјавио да је свој циљ завршио. Да ли ће то и Изетбеговић изјавити када се расатури БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пуки

17.03.2015 20:11

Прошло је врема да муслимани одлучују у име СРБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

17.03.2015 22:02

Па зар не видите да ово сто додик ради це рс да коста?? Укинуце ентитеско гласање са овим чином и то је то... онда це да отклоне могућност блокада у дому народа сто је неминовно!? кад то МЗ одклони онда це Баја да се гризе за гузу јер онда неце бит блокада.. !! То це да буде крај Бајиних опструкција и свих вета лазних виталних националних интереса свих народа..! Зиви били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ