Највише жалби на телекомуникацијске и комуналне услуге

Потрошачи у БиХ у прошлој години најчешће су се жалили на телекомуникацијске и комуналне услуге, рекао је данас у Сарајеву замјеник директора Агенције за надзор над тржиштем БиХ Дражан Приморац.

Босна и Херцеговина 17.03.2015 | 15:01
Највише жалби на телекомуникацијске и комуналне услуге

Приморац је, пред почетак округлог стола под називом "Подизање свијести потрошача у БиХ о безбједности непрехрамбених потрошачких производа", који је организован поводом 15. марта - Свјетског дана заштите потрошача, навео да су у прошлој години регистровали само шест приговора потрошача у вези са безбједношћу непрехрамбених производа.

Он је нагласио да је легислатива у БиХ добро регулисала област заштите потрошача, али основни проблем је што потрошачи нису упознати о својим правима.

"Најважније је информисати потрошаче о њиховим правима, обавезама и које су то институције којима се могу обратити када је ријеч о непрехрамбеним производима", нагласио је он, додајући да је и Стратегија коју је донијела Агенција за надзор над тржиштем БиХ усмјерена ка јачању свијести потрошача.

Представник Удружења за заштиту потрошача Тузланског кантона Гордана Булић рекла је да потрошачи у БиХ, иако највише новца троше на храну, немају пуно жалби, што је резултат бољег рада агенција и институција које су носиоци заштите потрошача.

"Највише примједби имамо у области комуналних услуга", нагласила је Булићева, додавши да се грађани не жале на квалитет комуналних услуга и на цијену, већ на начин обрачуна, који је најчешће паушалан.

Булићева је нагласила да се БиХ жели наметнути још једна нова институција, а то је агенција за принудну наплату, против чега ће се потрошачи борити свим средствима.

Она је рекла да је један од проблема и то што Закон о заштити потрошача није усаглашен са посљедњим директивама ЕУ, и очекује да ће се у наредном периоду више радити на томе.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар