Солидна оцјена може привући инвеститоре

Међународна агенција "Стандард&Поор'с" потврдила је кредитни рејтинг Б са стабилним изгедима за БиХ, казали су из Централне банке (ЦБ) БиХ.

Босна и Херцеговина 17.03.2015 | 07:41
Солидна оцјена може привући инвеститоре

Ако се посматра степен задужености и степен фискалне дисциплине, ова оцјена рејтинга је релативно добра и битна је за БиХ због страних инвеститора и међународних финансијских организација, сматрају аналитичари.

Наиме, у образложењу ове међународне агенције наводи се да вањски и фискални параметри нису угрожени прошлогодишњим поплавама у мјери у којој се очекивало када је дошло до ове природне катастрофе.

Поред тога, аналитичари агенције "Стандард&Поор'с" сматрају да, иако постоји мала вјероватноћа да ће Међународни монетарни фонд (ММФ) одобрити планиране исплате средстава по основу постојећег стендбај аранжмана с БиХ, ипак вјерују да ће БиХ наставити добијати међународну финансијску подршку под одређеним условима.

"Зато 'Стандард&Поор'с' потврђује кредитни рејтинг БиХ са стабилним изгледима, заснован на очекивањима да ће БиХ наставити добијати подршку страних кредитора", рекли су у ЦБ БиХ.

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже да је оцјена кредитног рејтинга Б са стабилним изгледима релативно добра оцјена за БиХ, али само када се посматра степен задужености и степен фискалне дисциплине.

"Већи проблем представља чињеница да БиХ има веома ниску, готово стагнирајућу стопу раста, која ће практично тешко омогућити динамику враћања кредита који доспијевају у сљедећих десетак година", рекао је Павловић.

Он сматра да је сама оцјена рејтинга добра и корисна, јер је то параметар који посматрају инвеститори и међународне финансијске организације, што би БиХ могла добро искористити.

"Одсуство пласмана задње транше ММФ-а због неформирање власти на федералном, односно бх. нивоу је детаљ који је покварио утисак у вези са сервисирањем обавеза које имамо према иностранству", истакао је Павловић.

Према његовим ријечима, оцјена је много боља од реалне економске ситуације, што БиХ отвара могућност за привлачење инвестиција.

Предраг Дудуковић, члан Удружења економиста РС - СWОТ, рекао је да је оцјена ове међународне агенције за оцјену кредитног рејтинга релативно добра и да "стабилни изгледи" значи да се вјерује да БиХ може ићи напријед.

"Када се каже под одређеним условима, то значи да се захтијева стабилна власт на државном и ентитетском нивоу, јер то ће бити главни услов како би ЕУ и међународне финансијске институције подржале БиХ у финансијском смислу", рекао је он и додао да ће то бити гаранција економског опоравка земље и побољшања стања у БиХ.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар