Мамић: Регионална лига је неопходна!

Први човек загребачког Динама Здравко Мамић дигао обе руке за регионалну фудбалску лигу. "Кад су могли рукометаши, кошаркаши, ватерполисти... што не и фудбалери. Ми сви отмено пропадамо".

Фудбал 17.03.2015 | 17:00
Мамић: Регионална лига је неопходна!

Фудбал у региону је на издисају. Клубови су у беспарици, играчима се дугује, некад немају ни за станарине и храну, а о успесима и неким запаженијим резултатима у Европи бесмислено је и говорити.

Одавно се прича о некој регионалној лиги као могућем излазу из опште немаштине и спасавању од оног неминовног, а то је гашење клубова.

Први човек загребачког Динама Здравко Мамић дигао је обе руке за регионалну лигу, али је указао и на много проблема са којима се суочава фудла, односно клубови и региону.

Све је то сублимирао у сјајну реченицу или мисао: "Сви ми овде отмено пропадамо".

У интервјуу телевизији ОБН, Мамић је рекао да државе, односноп власти држава у региону треба да дају миг, сигнал да почну разговори о оваквој лиги и да створе основне предуслове да се таква лига одржи.

"Још пре неколико година сам на једном скупу рекао да јесам за регионалну лигу. Тада су ме овде, малтене, измасакрирали. То је питање које неки уопште не дозвољавају да се разумно комуницира, него радикална мањина, која се мери у шачици људи, намеће ставове паметној већини и мирољубивмвој. Сад је питање зашто тако нешто (регионална лига) не заживи", рекао је Мамић и "сецирао" проблем клубова у бившој Југославији:

"Овако мали, подељени, расцепкани нисмо интересантни тржишту, нити смо интересантни индустријама које се везују за спорт. Банкама, аутомобилским индустријама... свима њима је инетерсантно што веће тржиште, затим, приходи од телевизијских преноса би били много већи...".

Уз већ цитирану мисао: "Овде сви отмено пропадамо", Мамић је изнео и једну чињеницу: "Ниједан спортски колектив на простору бивше Југославије не послује нормално".

Према његовој оцени, најпре би челници држава у региону требало да седну и да, како је рекао, схвате чињеницу да спорт пропада у свим тим државама и да потом дају сигнал како би се окупили људи иф фудбалских савеза и клубова да о оваквој идеји разговарају.

"Кад би се направио сувисли предлог, онда се са њим оде у УЕФА да се затражи од њих помоћ и разумевање и да се дефнише шта би та лига доносила у односу на учешће у европским такмичењима и шта би то значило за националне лиге. Не видим ниједан разлог да се наше националне лиге доведу у питање. То можеда се игра и после наших националних лига, кад испаднемо у Европи...", рекао је Мамић.

Он каже да је Динамо у проблему, јер шест месеци не игра у Европи, а онда у Хрватској "игра сам против себе, јер нема квалитетног ривала".

"Ми бисмо из економских разлога морали да разимишљамо о таквој лиги. Кад би наше државе биле економски здраве ми о овоме не би размишљали. А сада сви пропадамо и сви гледају. Музика свира, а брод тоне", сликовит је први човек Динама.

Наставио је у сличном тону:

"Државе су нам привредно пропале. Инфраструктура на којима наши клубови егзистирају то није 19, већ 16. век! Нико није уложио динар у инфраструктуру. То више није време наше младости кадје било оно - ко је имао црно-бели телевизор, тај је био градоначелник! Сада вам је све доступно. Ако немате инфраструктуру да то испрати... Ево, био сам на Алијанц арени (дом минхенског Бајерна) - јео сам пре, за време, после, све врсте посластица, вино, то је ритуал који траје неколико сати, греје те испод гузе, изнад главе. Код се људи тешко одлучују да дођу на стадион на којем је загарантовано да ћеш добити болест! Стандард грађана је лош, нема конкурентности која подиже адреналин, онда хулигани праве дернеке, нормални људи беже са стадиона, јер државе нису способне да тај проблем радикализма реше, медији су негативно настројени, објављују само црно...".

Мамић сматра да није проблем у томе што нема талентованих играча. Не! Има их, али...

"Квалитетни смо, али економски немоћни да задржимо играче. Богати и моћни су све направили да њима иде у корист. Тако је увек било кроз историју. У време бивше Југославије постојао је пропис да играч до 28 године не може да иде у иностранство. Па, ја сад могу да вам набројим све тимове Сарајева, Жељезничара, Слободе из Тузле, подгоричке Будућности, да не говорим о Хајдуку, Динаму, Партизану и Звезди из тог времена! Сада навијачи клубова не стигну ни да упознају играче", каже Мамић и наставља:

"Према прописима, које су донели ти моћни и богати, сада играч може да потпише први уговор са 16 година, а странац га је већ раније 'ђанисао', већ је бацио шапу. Први професионални уговор може да буде потписан најдуже на три године, то значи кад играч има 19 година. И, онда, шта је тешко ономе у иностранству да родитељу, који тешко живи, да сто, двеста хиљада евра... Родитељи узму то дете и воде га у Европу.. Менаџери такође имају интерес да воде дете у Европу, јер тамо је новац. И деца и менаџери и родитељи желе да што пре дођу до новца".

Коментари / 0

Оставите коментар