Измјене Кривичног закона до 2016?

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић и професор Правног факултета у Бањалуци Иванка Марковић најавили су данас да ће се до краја године у процедури у Народној скупштини Српске наћи приједлози измјена Кривичног закона Српске, које се односе на угрожавање полног интегритета дјеце.

Република Српска 16.03.2015 | 17:43
Измјене Кривичног закона до 2016?

Након округлог стола у Бњалуци на којем је било разматрано унапређење система казни и казнена политика, када је ријеч о дјелима против полног интегритета, Касиповић је истакао да је намјера, идеја и жеља Министарства правде прије свега да Република Српска постане безбједније мјесто за живот и одрастање сваког дјетета.

"При томе, изречена или запријећена казна само је дио алата и механизма", рекао је Касиповић.

Он истиче да је веома важан дио едукација дјеце, од најранијег узраста, али и родитеља, наставника, васпитача и свих оних који раде са њима да примијете и што прије укажу на опасност.

"То је велики посао. Свјесни смо обавезе коју смо преузели, али смо му у потпуности посвећени, да би га завршили како треба", истакао је Касиповић.

Он је најавио да ће се у наредних мјесец дана Министарство, у складу са приједлозима и мишљењима о овој проблематици, опредијелити за обим промјена и начин на који ће се конципирати нацрт закона, затим га прослиједити на јавну расправу у којој ће доћи до релеватних мишљења и тек онда ће се изаћи пред Народну скупштину са конкретним приједлозима.

"Јер, ако учинимо само једну истргнуту мјеру, која се односи на само један сегмент проблема, нећемо ништа постићи", истакао је Касиповић.

Марковићева је истакла да је задовољна што Влада показује заинтересованост да се уђе у реформу Кривичног закона, када је ријеч о кривично-правној заштити полног интегритета дјеце.

"Прије свега, Закон треба да дефинише `дијете` и узрасну границу испод које је апсолутно забрањено вршити обљубу над тим лицем, те пооштрити обим кривично-правне заштите полног интегритета дјеце", поручила је Марковићева.

Она је истакла да треба казнити све оне који имају намјеру завести малољетнике, користећи њихову лакомисленост и незрелост.

"Потребно је увести ново кривично дјело којим се кажњавају они који искориштавају интернет и друга комуникацијска средства, како би намамили дјецу ради обљубе или неких других полних радњи, али увести и регистар починилаца ових кривичних дјела, на начин да тај регистар може да користи само правосудни органи и институције", рекла је Марковићева.

Она је додала да лицима која су осуђена за ово кривично дјело треба забранити рад са дјецом и све што их може довести у било какав контакт са њима.

Према њеним ријечима, треба што прије порадити на казненој политици у Кривичном закону, јер је неопходно не само подизање минималне казне за ово кривично дјело, него и одређена рјешења која већ постоје у Закону, а тичу се ублажавања казне за ова кривична дјела.

"Не видим шта би то могла бити околност која може довести до ублажавање казне за било које кривично дјело учињено на штету полног интегритета дјетета", истакла је Марковићева.

Она је рекла да је проблем и то што је код нас та казна најнижа, јер се према Кривичном закону Републике Српске за то дјело може изрећи казна од једне до 10 година, док је у Србији казна од три до 12 година, а у Македонији од осам до 15 година.

На округлом столу учествовали су представници Омбудсмана за дјецу Српске, првосудних институција, Клинике за дјечије болести Клиничког центра, као и Центра за социјални рад.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Антон Касиповић

16.03.2015 16:49

Папин син и гробар српског образовања добио задатак да уништи и ресор правде... Срећом ту смо већ уништени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дракулиц

16.03.2015 17:40

КО ЈЕ ПА ОВАЈ? АХ ДА ЗНАМО ГА НЕ ПРЕСКАЦЕ КОМЕМОРАТИВНЕ СКУПОВЕ УСТАСКОГ ТЕРОРА Е МОЈ НАРОДЕ

ОДГОВОРИТЕ