Полиција Србије упозорава: Закључајте WИ-ФИ мреже

Приликом претреса станова, а на основу ИП адреса за које је утврђено да су коришћене приликом вршења кривичног дела закључено је да се најчешће управо на тим адресама налазе бежични рутери са отвореним приступом.

Србија 16.03.2015 | 07:40
Полиција Србије упозорава: Закључајте WИ-ФИ мреже

Министарство унутрашњих послова обавестило је Регулаторну агенцију за електронске комуникације и поштанске услуге о сазнањима до којих су дошли службеници Одељења за борбу против високотехнолошког криминала при Министарству унутрашњих послова, а односе се на вршење кривичних дела коришћењем бежичних рутера.

Наиме, при реализацији својих активности по предметима који су им достављани у захтевима тужилаштава, приликом претреса станова и других просторија грађана, а на основу ИП адреса за које је утврђено да су коришћене приликом вршења кривичног дела од стране осумњичених лица, закључено је да се најчешће управо на тим адресама налазе бежични рутери са отвореним приступом.

Такође је уочено и да многи корисници широм територије Републике Србије нису заштитили своје бежичне рутере, што извршиоцима кривичних дела омогућава да их на веома лак начин злоупотребе, да прикрију свој идентитет и сл. Напомињемо да постојање великог броја отворених приступа бежичним рутерима представља безбедносни проблем, те да се злоупотребом могу извршити тешка кривична дела.

Апелујемо на операторе који пружају услугу приступа Интернету и Интернет услуге да своје кориснике обавесте о томе да је потребно да заштите WиФи рутере и да им за то дају одговарајућа упутства. Такође апелујемо на кориснике да се ових инструкција придржавају.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мирис дуња

16.03.2015 07:51

Полиција Србије лови вјештице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

16.03.2015 15:08

Да вам је лакше пратити тко шта ради на компјутеру.

ОДГОВОРИТЕ