Како против хркања?

Према америчким истраживањима, свака породица има барем једног члана који хрче. Хркање је данас велики друштвени и здравствени проблем.

Здравље 15.03.2015 | 22:00
Како против хркања?

Малим "триковима" може да се спречи непријатно и нездраво хркање. Правилан положај тела у сну и добар јастук спречавају звук спавача производимо када дишемо за време сна - удисај ствара вибрације непца и непчане ресице. Оно може бити и симптом врло озбиљног поремећаја који се зове апнеа у сну, а означава престанак дисања.

Да би се спречило ово стање, хркање би најпре требало умањити природним средствима и уз неколико практичних савета. Ако они не помогну, требало би се обратити стручњаку.

ИЗАБЕРИТЕ ОДГОВАРАЈУЋИ ЈАСТУК

Да бисте спречили хркање, потребно је ослободити дисајне путеве, а то ћете најједноставније направити правилним положајем спавања и добрим јастуком.

ИЗБАЦИТЕ АЛЕРГЕНЕ

Бактерије и гриње које се крију у јастуку могу да узрокују хркање, јер изазивају алергијску реакцију. То важи и за оне који дозвољавају кућним љубимцима да спавају у кревету са њима.

Пушење, такође, може да буде узрок хркања јер дуван узрокује бубрење грла.

СПАВАЈТЕ НА БОКУ

Спавање на леђима често узрокује хркање јер се ствара притисак на дисајне путеве, док спавање на боку или стомаку те путеве ослобађа.

ИЗБЕГАВАЈТЕ МЛЕЧНЕ НАПИТКЕ

Млеко и млечне производе попут јогурта, сира и павлаке не једите пре спавања, тачније, неколико сати пре него што легнете у кревет. Млеко подстиче стварање слузи која онемогућава нормално дисање и узрок је хркања.

РЕШИТЕ СЕ ВИШКА КИЛОГРАМА

Иако и мршавији људи имају проблема са хркањем, овај проблем је израженији код оних са вишком килограма. Вишак килограма на делу тела око врата ствара притисак на грло и тако отежава пролаз ваздуха.

БЕЗ АЛКОХОЛА

Избегавајте алкохол и разна умирујућа средства, нарочито пре одласка на спавање, јер они опуштају мишићно ткиво у грлу, што такође омета дисање.

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

Вежбањем 30 минута дневно може се спречити или умањити ова непријатна појава. Међутим, избегавајте вечерње тренинге или се определите за лагане вежбе, јер ако уморни одете на спавање, нормално је да ћете да хрчете.

ЧИШЋЕЊЕ НОСА

Пре одласка на спавање водите рачуна о томе да су вам и ноздрве потпуно чисте. Потрудите се да просторија у којој спавате има довољан ниво влажности ваздуха јер претерано сув ваздух иритира слузницу дисајних путева. Ово се веома често јавља као проблем у становима са централним грејањем.

ФИТОТЕРАПИЈА

Маслиново уље помаже и против хркања, па стручњаци саветују једну до две кашичице маслиновог уља сваке вечери пре одласка на починак. Поступак понављајте неколико дана. Кадуља, такође, има противупална својства. Шака листова кадуље, неколико кашичица јабуковог сирћета и пешкир је све што је потребно за лек који вас може трајно ослободити хркања. Скувајте воду, ставите лишће у њу, нагните се, покријте главу пешкиром па се инхалирајте. Можете додати и неколико кашичица јабуковог сирћета. Пробајте и са копривом. Кашику осушених листова коприве прелијте шољицом прокуване воде. Пустите да одстоји пет минута, а потом попијте чај. Пијте три шољице овог чаја дневно.

ПЕТ ВЕЖБИ ЗА ГРЛО

Постоје специфичне вежбе за грло које доприносе ојачавању мишића горњег респираторног тракта, а то након неког времена може знатно да умањи хркање. Потребно их је примењивати свакодневно у трајању од тридесетак минута:

1. Изговарајте гласно сваки самогласник (А, Е, И, О, У), у трајању од три минута. Вежбу поновите неколико пута у току дана.

2. Поставите врх језика иза горњих предњих зуба, па повуците језик уназад колико ког можете. Вежбајте тако три минута. Вежбу поновите неколико пута дневно.

4. Затворите уста и потпуно скупите усне. Држите их у том положају пола минута. Поновите више пута у току дана.

5. Отворите уста па померите доњу вилицу у десну страну (затим и у леву страну) и задржите је у том положају пола минута.

Коментари / 0

Оставите коментар