Ко ће управљати којим министарством?

Коалиционе политичке странке, Странка демократске акције (СДА), Хрватска демократска заједница БиХ (ХДЗ БиХ) и Демократска фронта (ДФ) сутра би се требале огластити у вези имена кандидата за министре у Влади Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 15.03.2015 | 13:55
Ко ће управљати којим министарством?

Након више од пет мјесеци од дана одржавања Општих избора у БиХ, лидери коалиционих странака које чине већину на државном и федералном нивоу, успјели су постићи договор око подјеле министарстава у Влади Федерације БиХ.

Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Жељко Комшић након четири састанка договорили су расподјелу федералних ресора на принципу да ће ХДЗ, СДА и ДФ добити по пет федералних министарстава, док ће једно министарство бити заједничко, односно именоваће га премијер Федерације БиХ на приједлог ХДЗ-а. Сагласност са овим именовањем мораће дати и остале двије странке у процесу формирања власти.

Спорно шесто министарство је Министарство финансија и на ову позицију ће, како је потврдио Драган Човић, ХДЗ БиХ кандидовати Јелку Миличевић.

ХДЗ-у је такође припало и Федерално министарство правде, Министарство промета и комуникација, Министарство просторног уређења, Министарство здравства и Министарство културе и спорта.

Иако Странка демократске акције још увијек није комплетирала имена свих кандидата за министре у Влади ФБиХ, Изетбеговић је у петак казао да је Предсједништво ове странке потврдило да ће Аљоша Чампара бити министар унутрашњих послова, Един Рамић ће се наћи на челу Министарства за избјегле и расељене особе, док ће Шемсудин Дедић у наредне четири године водити министарство за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Странка демократске акције добила је још Федерално министарство развоја и трговине, те Федерално министарство образовања и науке. Из СДА су казали да би имена кандидата за ова министарства требала бити позната сутра.

ДФ-у су припала четири министарства и то Федерално министарство енергије, рударства и индустрије, Федерално министарство трговине, Федерално министарство рада и социјалне политике и Федерално министарство околине и туризма.

Такође, СДА и ДФ требале би сутра саопштити и име кандидата за министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата којег ће заједнички именовати ове двије странке.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар