У БиХ 50.000 обољелих од вируса грипа

Нестабилно вријеме узроковало је здравствене проблеме многим  грађанима па је у већини домова здравља широм земље повећан број пацијената са симптомима грипа.

Босна и Херцеговина 15.03.2015 | 13:22
У БиХ 50.000 обољелих од вируса грипа

Од појаве сезонског грипа у БиХ до средине фебруара регистровано је више од 50.000 обољелих грађана.

Два типа

У извјештају Завода за јавно здравство Федерације БиХ наводи се да је до средине фебруара у ФБиХ пријављено 26.560 обољелих од болести сличних грипу, 5.000 више него прошле сезоне. Али, тај број, како кажу, није коначан и очекује се да ће расти.

На Институту за јавно здравство РС од краја септембра прошле године до данас укупно су регистроване 27.644 особе с акутном респираторном инфекцијом и 9.008 особа са симптомима сличних грипу, а крајем јануара ове године у болницама у РС пријављена су 4 случаја тешке респираторне инфекције.

Епидемиолози наводе да је, календарски, према досадашњем искуству, највећа могућност добијања грипа крај фебруара и почетак марта, а смањење интензитета очекује се тек крајем овог мјесеца.

Ове сезоне, како појашњавају из Завода, паралелно су циркулисала два типа грипа - тип А (Х3Н2) те тип Б (Х1Н1), а до сада је био израженији тип Б.

Током јануара у ФБиХ пријављено је 8.689 више обољелих од заразних и паразитских болести у односу на исто раздобље прошле године. Међу њима је највише мале и дјеце школског узраста. Дјеца до 5 година била су најмање отпорна на грипу па је тако у јануару обољело близу 3.000 малишана тог узраста.

Акутне инфекције

"Није да нема мјеста паници. Грипу треба озбиљно схватити и с њом се борити. Сви који осјете симптоме треба да одлеже то раздобље да би себи олакшали, али и да друге не би излагали зарази", поручују епидемиолози.

У извјештају Завода наводи се да је ова грипа у ФБиХ до сада однијела и два живота, а у питању су пацијентице које су у Тузли умрле од Х1Н1. И у домовима здравља нам је потврђено да је у порасту број пацијената с вирозама, а код неких је дошло до компликација, односно развоја тешке упале плућа.

Епидемија морбила не јењава

Епидемија морбила не јењава, а у ФБиХ, гдје је почела у фебруару 2014, до краја јануара ове године укупно су регистрована 3.804 обољела. Видљив је благи пад броја обољелих током јануара (378) у односу на претходни мјесец (417), доноси Дневни аваз.

У РС је од маја 2014. до 19. јануара ове године пријављено 1.876 заражених морбилима из 32 општине, а епидемија је пријављена у њих 13, због чега су на неким клиникама у КЦ Бањалука забрањене посјете.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар