Да ли је сукоб ФИБА-УЛЕБ крај Европске уније?!

Сведоци смо почетка новог жестоког сукоба ФИБА и УЛЕБ, а како је то често бивало на тлу Старог континента, „први метак“ је опалио на Балкану. Европска „кућа кошарке“ више не признаје регионалну Јадранску (АБА) лигу, али иза те одлуке крије се нешто много веће...

Кошарка 15.03.2015 | 13:40
Да ли је сукоб ФИБА-УЛЕБ крај Европске уније?!

Оружје је одавно репетирано, сваког тренутка може да почне паљба... Давно деградирана европска „кућа кошарке“ (ФИБА) решила је да крене у коначни обрачун са Удружењем европских кошаркашких лига (УЛЕБ) и под своју јурисдикцију врати Евролигу, најјаче европско клупско такмичење! Са њим и милионе који се обрћу и годинама уназад добрим делом сливају у џепове челника елитне лиге, на челу са првим човеком Ђордијем Бертомеуом.

Претходног викенда у Минхену је одржан састанак Борда ФИБА Европе, на коме је запаљен фитиљ, а крајња жртва би могла да буде комплетна кошарка, пошто се ова челна организација, после свега, сигурно неће загрлити и изљубити са љутим непријатељима, УЛЕБ-ом и Евролигом. Јавни обрачун је, дакле, почео саопштењем ФИБА Европа којим се поништава признавање регионалне АБА лиге из 2007. године, а ступа на снагу 1. маја, односно изненадним величањем такмичарски крајње небитне Балканске лиге, у којој годинама уназад учествују клубови на европској кошаркашкој мапи битни колико и Буркина Фасо у светском нуклераном поретку.

Уосталом, реч је о такмичењу из којег су наши клубови иступили у сезони 2013/2014, када су се Балканској лиги прикључили тимови с територије самозване Републике Косово!

Апсурд је и да је образложење оваквог потеза несклад устројства регионалне лиге са генералним Статутом и правилником кровне организације, а ФИБА је према истим актуелним прописима и Статуту признала АБА лигу 2007. године!? Наравно, овим чином се индиректно сугерише клубовима учесницима АБА лиге да се врате у матичне лиге, из којих одавно нема изласка у Европу.
"Требало би истаћи да чак и непризнавање АБА лиге не мења суштину неких ствари. Треба да покренемо серију састанака на регионалном нивоу. Реално је и да будућност Јадранске лиге зависи од односа Евролиге и ФИБА", објаснио је пре неколико дана председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас.

Није тајна и да је ФИБА пре нешто мање од месец дана раскинула уговор са руководством Евролиге, па је јасно да је циљ да покуша да преузме управљање елитним клупским такмичењем. Према незваничним информацијама из самог врха, национални савези чекају да ФИБА Европа понуди услове приступања такмичењу које би било пандан постојећој Евролиги. А да би се то десило, европска „кућа кошарке“ би прво требало да прикупи и писмене подршке националних федерација. После тога, савези би требало да убеде клубове – који тренутно уопште нису заинтересовани да окрену леђа Евролиги – да се преоријентишу у том правцу. У супротном, ФИБА прети санкцијама које могу да угрозе националне репрезентације.

Кошаркашком савезу Србије је, наводно, „одозго“ поручено да се смисли до Европског првенства које је заказано за долазећи септембар. Добро обавештени кажу и да у ФИБА Европа тврде да већ имају наклоност Турске, Немачке, Француске и Русије, док се Грци, Шпанци и Макаби, као једини битан у Израелу, још премишљају. ФИБА се ослања и на подршку Турчина Тургаја Демирела, председника континенталне зоне, мада проблем може да представља вишегодишњи спонзорски уговор између Евролиге и „Туркиш ерлајнса“.

Ако је то све заиста тачно, онда би овај „пуч“ могао врло лако да успе. Уз то УЛЕБ, као асоцијација европских лига (самим тим и клубова), није више финансијски јак и стабилан као некада, па би ФИБА чак могла да преведе ово удружење на своју страну, док би Евролига, као приватна организација, могла да буде ликвидирана.

Ако би КСС стао на страну ФИБА Европа, наши најбољи клубови би, бар у првом моменту, могли да остану без излаза у еврокупове. С друге стране, ФИБА игра на карту обећавања места у њеној Евролиги шампионима националних првенстава Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Македоније. Све ове земље региона заједно, у тренутној поставци кошаркашке мапе Европе, имају два места у Евролиги у коју долазе искључиво преко Јадранске...
"Многе ствари зависе од коначног става ФИБА, па и спуштања у дубину. Регионална лига има своје разлоге постојања, али би то требало да буде такмичење које је покривало територију некадашње СФРЈ и сматрамо да нису неопходни клубови из Бугарске, Мађарске и других земаља. Ми ћемо увек бринути о највиталнијим интересима српске кошарке, али и наших клубова. Нема шансе да КСС дође у колизију са последњом страном, јер је императив да наши најбољи клубови играју најпрестижнија континентална такмичења", каже Ђилас.

Иако је део српских клубова у првим сезонама егзистирања АБА лиге био против, сада су сви „за“ Јадранску лигу, свесни да је она једини излаз у елитна европска такмичења. О томе сведочи и саопштење наших клубова од пре неколико дана, када су једногласно подржали АБА лигу. Мада, постоји делимично незадовољство само недовољним увидом у финансије и поделу акција такмичења. Уколико би КСС одлучио да поново преузме управљање Кошаркашком лигом Србије, морао би поново да мења Статут. Ипак, питање је колико је то потребно, јер су српски клубови, понављамо, јасно и гласно подржали АБА лигу.

У овом моменту наш Савез би требало да буде паметан, како се не би нашао насред фронта и постао колатерална жртва сукоба великих играча, о чему сведочи и Ђиласова констатација да морамо да будемо довољно мудри и да сачекамо како ће се ситуација развијати, пре него што се донесе било каква одлука. Врло је јасно и да међународна кошаркашка организација има бројне начине да изврши притисак на националне федерације.

Како год било, чека нас врело кошаркашко пролеће... Само да Кошаркашки савез Србије не повуче потез због којег би „изгорео“.

Хрвати за Јадран, Словенци подељени

И док ФИБА Европа прави хаос укидањем АБА лиге и промовисањем до сада крајње небитне Балканске лиге – у којој би се наши клубови састали са екипама из самозване Републике Косово, чијем је кошаркашком савезу додељено пуноправно чланство – на састанаку Извршног комитета наш савез се паметно не изјашњава уз коју ће сукобљену страну стати. За разлику од КСС, Хрвати немају дилему, јер су једногласно за учешће у АБА лиги, док су у Словенији већ ушли у колизију, пошто савез предност даје националној лиги, а највећи, најтрофејнији и најутицајнији клуб Олимпија је за останак на Јадрану.

Лисац: Клубови могу да угасе Јадранску лигу,
а не Бодирога, Нестеровић или Радовић!

Један од челних људи Јадранске лиге Роман Лисац опстанак такмичења пребацује на терен клубова.
"То што је ФИБА саопшила не значи ништа. Ми смо постојали девет година пре него што нас је ФИБА признала. Не желим више да размишљам о ФИБА", рекао је Лисац за словеначку Екипу 24.

Подсећамо, регионално кошаркашко такмичење први пут се играло у сезони 2001/2002, а временом је добило проходност ка европским такмичењима под окриљем УЛЕБ-а. Лисац се није либио да у интервјуу прозове велика кошаркашка имена са простора бивше Југославије, редом људе блиске европској „кући кошарке“.
"Јадранску лигу основали су клубови и они ће је и угасити. Не ФИБА, Раша Нестеровић, Дејан Бодирога или Зоран Радовић. Клубови ће да кажу „није нам потребна лига“ и онда ће такмичење престати да функционише. Ако и када се то деси, сви ће бити обавештени. Ова лига је направљена као и Евролига. Када Барселона, Макаби, ЦСКА буду рекли да им нису потребни Евролига и УЛЕБ и оду код ФИБА, онда ни елитно европско такмичење више неће имати смисао", јасан је први оперативац АБА лиге.

Коментари / 0

Оставите коментар