Египћани граде нови град од 45 милијарди долара

Египћани су објавили званичне планове и нацрте за изградњу новог главног града, који ће бити изграђен у близини Каира.

Свијет 14.03.2015 | 21:43
Египћани граде нови град од 45 милијарди долара

Нови главни град ће се градити помоћу инвестиција земаља Заљева, а бит ће дом пет милиона људи. Тај град ће бити изграђен за само седам година, а на овај потез су се власти одлучиле због пренапућености с обзиром да у Каиру живи 18 милиона људи. Према процјенама, тај број ће се удвостручити у наредних 40 година.

У плановима новог града је и тематски парк седам пута већи од калифорнијског Диснеyланда, аеродром већи од лондонског Хеатхроwа и 40.000 хотелских соба. Град ће бити изграђен на површини од 700 квадратних километара, што значи да ће одговарати величини Сингапура.

Пројект ће водити милијардер из Уједињених Арапских Емирата Мохаммед Алаббар, чија је компанија изградила Бурј Кхалифу, највишу грађевину на свијету која се налази у Дубајиу. Његова компанија гради најскупљи мегаполис на свијету, а то је Кинг Абдуллах Ецономиц Цитy у Саудијској Арабији.

"Сјајно је имати прилику дизајнирати нешто из почетка и уз то имати на уму потребе египатског народа и египатске владе", изјавио је Алаббар за ББЦ и обећао да ће нови пројект бити национални понос Египта, који има 80 милиона становника.

Град ће имати 90 квадратних километара соларних панела и електричну жељезницу која ће га повезивати са Каиром. У нови град ће се премјестити институције владе, амбасаде, сједишта компанија и слично. Цијели пројекат ће коштати око 45 милијарди долара.

Египат је претрпио јак ударац на туризам након Арапског прољећа 2011. године и постао је нестабилан након свргавања с власти дугогодишњег лидера Хоснија Мубарака и владавине Муслиманског братства.

Коментари / 0

Оставите коментар