Мајке незадовољне породилиштима

Недавно истраживање Центра за маме показало је да су мајке незадовољне третманом у српским породилиштима. Жалиле су се на особље, услове, глад, жеђ. Просечна породиља у Србији има 29 година и завршено средње образовање.

Србија 13.03.2015 | 22:12
Мајке незадовољне породилиштима

Ванеса Марчета се у једном од београдских породилишта порађала више од 48 сати. Оба дана порођај није водио лекар, већ бабица, која, каже, није била ни љубазна ни професионална. Када је стање постало критично, први пут се појавио гинеколог и тражио хитан царски рез. Срећом је, каже, родила здраво дете.

"Лежите полуголи у некој просторији где је промаја, где пролази ко хоће, кад год хоће. Доктори долазе и не долазе до вас, сестре тек понекад. Нико вам не говори шта треба да радите", прича Ванеса.

Истраживање Центра за маме показало је да породиља углавном нема контролу сопственог порођаја, не осећа се сигурно нити зна шта јој лекар и бабица раде. Свака друга анкетирана жена каже да је особље било нељубазно и непријатно. Само четвртина жена знала је ко их порађа, јер се већина запослених не представља породиљама.

Јована Ружичић из Центра за маме каже да око 60 одсто жена није било задовољно искуством на свом порођају.

"Око 30 одсто је рекло да ће добро размислити о рађању још једног детета, а чак 11 одсто каже да само због искуства на порођају не желе више никада да роде дете", каже Ружичићева.

Незадовољство породиља било је повод за састанак са министром здравља. Прва мера – да сви запослени у породилиштима носе картице са именима и функцијама – биће спроведена наредне недеље. Најављене су и чешће контроле.

Министар здравља Златибор Лончар истиче да у понедељак сви имају обавезу да одрже колегијуме, као и да ће директори установа и начелници гинекологија бити њему одговорни за будуће стање.

"Или ће неко моћи да спроведе нови однос, или ће морати да дође неко други и да га спроводе. За ово не треба новац", каже Лончар.

Вишегодишња истраживања Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" показују да пацијенти лоше оцењују установе и због лоше хигијене.

Др Мирјана Живковић Шуловић из "Батута" наводи да су оцене из 2009, 2010. и 2013. веома слабе.

"Оцена је између три и три и по. Једини аспект који је побољшан је, заправо, исхрана, а и даље је остала најнижа оцена за хигијену у тоалетима – она је 3,2", наводи Мирјана Живковић Шуловић.

Мишел Сен Ло, директор Уницефа за Србију, похвалио је почетак дијалога између надлежних и незадовољних мајки. Ускоро ће, како се најављује, бити уведени обавезни упитници за породиље, које ће оцењивати стање које су затекле. Последње оцењивање из 2013. дало је средњу оцену 3,74.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар