Петак 13: Истине и обмане

Данас је петак 13! Асоцира ли Вас то на нешто помало "страшно" а ипак неодређено и помало тајновито?

Занимљивости 13.03.2015 | 08:02
Петак 13: Истине и обмане

Нисте једини! Милиони људи у свијету петак 13. доживљавају као озбиљну "чињеницу" о којој на овај или онај начин овисе њихови поступци тога дана. Сјетите се замало катастрофе у мисији Аполло-13! Па ипак, што је то заправо "петак 13"?! Идемо редом!

Петак 13. је један од 365 дана у календарској години. Обично долази између четвртка 12. и суботе 14. дана у мјесецу. Сваке године имамо најмање један "петак 13." а највише три. Најкраћи временски размак између два петка 13. износи мјесец дана а најдужи четрнаест мјесеци. Започне ли мјесец у недјељу - петак 13. је неминован слијед календара каквог данас користимо у свијету.

Сматра се како петак 13. своју репутацију вуче већ стотинама или чак хиљадама година, но права је истина како је ријеч о релативно нововјеком изуму људске разбибриге који датира у посљедњих, нешто више од стотињак година (биографија Г. Россиниа из 1869.)..

Фобија или страх од петка 13. има и свој стручни назив; Параскевидекатриапхобиа. Назив је изведеница од грчких ријечи Параскевí (петак), декатреíс (тринаест) те ријечи пхобиа (фобија, страх). Постоји још и термин Трискаидекапхобиа који поријекло такође вуче из грчког језика; Трис (три), Каи ( везник; и) те, Дека (десетица, десет), ове ријечи заједно означавају број 13. Њима је на крају придодана већ споменута Пхобиа као истозначница за страх. Овај се термин појављује тек 1911. године.

Митови, легенде, приче те астролошка, нумеролошка и слична наклапања настојатће нас увјерити како се баш на петак 13. догађају неке у најмању руку чудне ствари набијене негативним предзнаком. Увјераватће Вас како су витезови темплари погубљени (дио њих у Француској) баш на петак 13. октобра 1307. Помало је бизарна информација како је Россини сматрао петак 13. несретним даном а на крају и умро на једног од њих. Црни петак на бурзи, несреће које су се догодиле на петак 13. током историје додатно ће појачати дојам како "има нечег" у томе. А тек "чињеница" како је Исус је разапет у петак?!

Број тринаест долази одмах након, савршеног, броја дванаест (дванаест; апостола, племена Израелових, знакова зодијака (што заправо и није тако), мјесеца у години..) те стога мора бити несавршен, несретан...

Ствари иду толико далеко да се данас у вријеме потпуне информатизације друштва умјесто чињеница и истине интернетом преносе неистине и дезинформације а све у смислу медијске замке за надобудне. Петак 13. тако је дошао на никад плодније тло празновјерја. Немали број хотела нема 13. спрат, неке авиокомпаније немају сједало број 13 и тако у недоглед.

Филмска индустрија обилато користи људско незнање и лакомисленост па успјешно продаје Петак 13. (и не само њега, сјетимо се само Да Винци-јева кода када се полуинформације смишљено представе као низ "чињеница" које једна поткрепљује другу а права је истина далеко од тога).

Ипак, социјално-друштвени импакт Петка 13. натјерао је статистичаре да се позабаве овим проблемом и ево до чега смо заиста дошли. Десеци милиона људи тога дана у већој или мањој мјери пате од Параскевидекатриапхобие (Трискаидекапхобие). Губици свјетске привреде ради изостанка с посла или недоношења пословних одлука тог дана мјере се редом величине стотина па чак и милијардама УСД!

Но има и добра страна статистике! Тог су дана људи опрезнији и статистике осигураватељних кућа показују благи пад несретних случајева на Петак 13. (иако је петак сам по себи већ дан викенда с повећаним протоком људи, догађања и алкохола а тиме и статистички нужно повећаним бројем незгода). Довољно је отићи на неки календар догађања током историје и увидјети како би за ама баш сваки дан у седмици и датум у мјесецу могли извући добре или лоше "предзнаке" овисно о томе што желимо постићи потенцирањем истих. Стога, желимо Вам свако добро на Петак 13. и будите опрезни. Пазите на себе и данас и сутра и сваког дана у години. Лијепи је дан и већ сте довољно времена протратили читајући ове ретке на монитору па је вријеме да с смјешком на лицу кренете у нове радне побједе...

Извор:хттпс://www.6yка.цом/новост/25853/петак-13-истине-и-обмане

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сузуки

13.03.2015 07:39

Будалестина,нисмо ваљда у средњем стољецу да вјерујемо у баба роге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

13

13.03.2015 08:01

Живот у БиХ, РС је живот 13

ОДГОВОРИТЕ