Стратешки савез у БиХ

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић рекао је у емисји “Пулс” БН телевизије да нема стабилне БиХ без стратешког савеза Срба и Бошњака, те да би партнерство председника Српске Милорада Додика са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем могло да се обије о главу и Додику и Републици Српској.

Република Српска 12.03.2015 | 22:43
Стратешки савез у БиХ

“Ја сам једом рекао то ће му се обити о главу. Зато што су Срби и Бошњаци два водећа народа у БиХ. Било какав савез који ремети њихово трајно помирење и њихову трајну сарадњу није дугога вијека. Ја опет кажем да нема стабилне БиХ и будућности без стратешког савеза Срба и Босњака”, тврди Драшковић.

Драшковић сматра да је прошло вријеме изолације на овим просторима и да цио регион мора бити дио свог природног окружења Европе и евроатланских структура.

“Памтим изјаву од прије двије године годподина Додика, током разговара са неким америчким педставником, када је рекао `ако сам ја тај који говори у име БИХ дајте ми перо да одмах потишем приступ НАТО алијанси`. Не одлучује више срце. Не можете бити у непријатељству пема НАТО, а свуда око вас у чланице НАТО-а”, каже Драшковић.

Србија треба да уради неколико кључних ствари, како би се окренула новој политици, сматра Драшковић, а прије свега да се суочи са прошлошћу.

“Да признамо пораз национални, узрокован режимом од 1990. до 2000. године, признамо злочине почињене српском руком, без њиховог прећуткивања, умањивања или још горе, без оправдавања наших злочина злочинима других над нама. Значи, фале нам људи калибра Вили Бранта”, каже лидер СПО-а.

На питање да ли је потребно признање злочина на свим странама, Драшковић каже да нема злочина над Србима који није оплакан у Србији, те указује да је хришћански праштати.

“Ако ми прихватимо ту тезу, онда исписујмо се из хришћанства или одрекнимо се Исуса Христа. Ја сам хришћанин не због попова и владика. Ја сам хришћанин због Исуса Христа”, каже Драшковић.

Говорећи о Свом новом роману “Исусови мемоари”, Драшковић је потврдио да постоје одређене паралеле са његовим култним дјелом “Нож”.

“У роману `Нож` у једном зловремену, када је била разбијена Југославија нестаје српског села Југовићи, а џелати су Муслимани. Пола вијека касније, такође у Херцеговини, опет у једном злом времену, када се распада Југославија, нестаје муслиманског села Доња Чемерница, а џелати су Срби”, каже српски писац.

Драшковић каже да је роман “Исусови мемоари” писао ка антиратни, те да је драма главног јунака – драма милиона људи на овим просторима.

БН ТВ

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

смолуца

12.03.2015 21:50

Вукова размисљања су напредна.Свака му цаст на искрености.Медјутим слабо то пролази у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ево и мене

12.03.2015 22:30

Без истинског помирења Босњака,Срба и Хрвата нема стабилне БиХ.Ово сто Вук прица није у реду,без обзира на бројност Босњака и Срба у односу на Хрвате,два у савезу против трецег неце донијети ниста добро,без обзира у којој комбинацији то било,науцимо се памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

12.03.2015 22:45

Ево га сад опет издајк Србскога народа, А буквална истина нема зивота без комсије пасало то некоме или не ал је тако. Свака цаст Вуце на рецима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

12.03.2015 22:56

Обицни лазов и преварант који млати ко пасије му.. од теског нацјоналисте деведесетих, до проевропског пацифисте и врлог демократе данасњице.Његова прица и политицка убједјења искљуциво зависе од профита а посто је профит на страни европских,прозападних врједности ова хијена је на њиховој страни и уредно своје демагогије наплацује од невладиних организација финансираних са запада.Мозда сутра крене подрзавати идеологију Мао Зедуога само ако кинези довољно плате.Лазов и преварант каквих имамо за извоз.Само се сјетите његових изјава 91 када је отворено прјетио да це сваком муслиману који понесе било коју заставу сем српске осјеци руку а слусајте га сада.Обицни љгавац

ОДГОВОРИТЕ
Name

он

12.03.2015 22:58

Добар писац просао зивотну катарзу-сваста презивио-у политици лосе окрузење и савјетници.Боље да никада није ни улазио у њу.Паметан је цовјек а много су га костали и тајкуни и њима слицни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насталгија

12.03.2015 23:11

Бранковицу недостају браца .Онај ко је један од главних криваца сто су се народи завадили у БиХ ,главни потстрекац мрзње деведесетих сад одједном миротворац. Колико некима знаци доруцак,неки продају веру за вецеру а он за доруцак .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

12.03.2015 23:15

Вец годинама говорим да Срби требају да се дрзе Босњака који су најбројнији у БиХ, уместо сто се боримо за хрватске интересе, који их је све мање. Увек несто наопако радимо и онда када испастамо због глупости које правимо неко други је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

13.03.2015 03:59

Бане сва цаст на коментару.истина

Name

Едо , Слатина - Тузла

13.03.2015 07:36

Рат измедју Срба и тада Муслимана а сада Босњака је био најглупља ствар за оба народа из које је профитирао треци народ,"угрозени" Хрвати , који су добили сва представниства,сви до једног раде у банкама бар је тако у Тузли , могли сво вријеме ици вани без икаквих виза , сада у ЕУ добију посао одмах ,ако га има , у Аустралију и Канаду масовно иду у задње вријеме бар из Тузле , зато памети се треба дозвати док не буде опет касно !!

Name

дејан.бл

13.03.2015 09:55

Зар није довољно погледати филм 'Ноз' који је снимљен по његовој књизи и схватити ста нам зеле муслимани и Хрвати. И у овом рату се видела њихова 'добра' намера и љубав према Србима. Зар Вам није јасно да је сузивот са њима немогуц .? Отидјите у Сарајево и схватицете оно сто сам написао... Зивела Република Српска

Name

Неле

14.03.2015 12:17

@дејан.бл А ста ти мислис да це се десити кад би досао у Сарајево? Превисе себи дајес на знацају, нико те не би ни приметио. А друга ствар - вецина омладине из Лукавице, са Пала излази у центар Сарајева (Не Истоцног Сарајева, вец "правог" Сарајева), па има никад длака с главе није фалила!

Name

ЈМО

12.03.2015 23:47

Није му лоса књига НОЗ процитао сам је,а гледао сам филм.Онако како је написао роман се је десавало на овим просторима.Неда нам се да изадјемо из тог насег зацараног круга.Мозда да други нису утицали на нас,мозда би данас нормално и зивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

13.03.2015 00:13

Јест ми годра било кад је добио батине...надрауфасе га ко будалу од тада је науцио да не ваља бит тврдоглав...није лепо да лазес у твојим годинама...није лепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

13.03.2015 05:58

Тај човјек неможе процијенити политичку ситуацију ни у својој држави а камо ли код нас гдје је то мало компликованије.Његов политички утицај у Србији је отприлике раван Михајиличином утицају у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

13.03.2015 06:31

СВЕ ВИЂЕНО СВЕ РЕЧЕНО ОДАВНО. ВУК ЈЕ ПАПАГАЈ ШТО ПОНАВЉА САМ СЕБЕ. ЧЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ, ТИМЕ СЕ ЛУД ХВАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

13.03.2015 06:36

Само будала не мјења мисљење. Он остаје исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаз

13.03.2015 07:20

Љигавац,улизица,полтрон, иди спавај зимски сан!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУЧЕ

13.03.2015 07:23

"НОЖ" БИЈЕШЕ РОМАН АЛИ ОВО ДАЉЕ ЈЕ ТОТРЉАЊЕ! ВУК ЈЕ КАО СУДОПЕРА "У ПОЧЕТКУ НОВА И МИРИШЕ, А КАСНЕ СЕ УСМРДИ" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максимович

13.03.2015 07:32

Знамо ми добро Срби колико су Хрвати превртљиви,које био у РАТУ. Са Муслиманима се зна ДА или НЕ и мозесе засигурно зивљети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

13.03.2015 07:42

Гледао сам Вука синоћ на ТВ-у.Свака му је на мјесту.То ја као сарајлија и Бошњак могу да изјавим.Имао је веома непријатељске ставове према Муслиманима пред рат.Синоћ је рекао да је гријешио и да има "балван у оку". Срби и Бошњаци треба да сарађују.Ја сарађујем са доста Срба и имам много пријатеља међу њима.За Хрвате то не могу рећи.Идем на Пале,Лукавицу и јахорину и никад ми нико није рекао ружне ријечи.Не сјећам се случаја кад је неко неког увриједио или напао ради друге националности.Прије те "твој" нападне.Кад су биле поплаве,маса сарајлија је носила помоћ поплављеном народу не питајући гдје та помоћ иде.Доста Бошњака је помагало Добоју или Бјељини.Политика је та која подргијава тензије јер њима не одговара да се зближимо.Не кажем да се требамо грлити али поштовање,сарадња и комшијски односи треба да се поштују и његују.Своје дијете учим да је гробље и црква светиња и да се то не дира баш као што не желим да неко дира мезарове и џамије.Не учим га да мрзи Србе него да људе раздваја по људскости јер ми је комшија Остоја први пришао кад ми је требала помоћ приликом једне незгоде.Зар те тешко честитати Божић или Васкрс свом комшији? Зашто да му не одем на радост или на сахрану ,да искажем поштовање и саучешће ако ми је тај био добар комшија и пријатељ? Послушајте добро Вукове ријечи.Од националисте и шовинисте постао је човјек мира и разума.Додик је од човјека мира постао шовиниста и националиста и то му је једина "економска" стратегија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

југовић

13.03.2015 08:25

Управо о том честитању Божића и говори Вуков роман Нож!!!

Name

Исправка кривог навода

13.03.2015 08:27

Додик никад није био човјек мира, он је био само бизнисмен који је у зависности од своје политицке позиције мијењао пословни модел (тј. реторику).

Name

сирогојно

13.03.2015 08:37

Свака цаст Сарајлија..ја сам Бањалуцанин и имам веом,веома слицна размисљања,имам много пријатеља и босњака и хрвата...људи остају људи...Зивио

Name

Бијељанац

13.03.2015 08:54

Свака част на интерпретацији, све што си написао стоји. Али, мене занима, како помирити људе послије толико проливене крви? Како опростити убиство српског свата на Башчаршији који је био повод несретног рата, а чије су убице проглашене за националне хероје од стране бошњачког народа, логоре по Федерацији и Републици Српској, како усагласити Сребреницу и превазићи разлике минималног и максималног и још много питања која ће се барем још 100 година постављати...? Мислим пријатељу да ову болсет која се зове Босна једино вријеме може да излијечи ако је уопште успије излијечити... Поздрав

Name

Црни Груја

13.03.2015 10:23

Штета што тако ниси размишљао почетком деведеситих. И не сјећам се да си се огласио кад у Сарајеву убише српског свата. Сад кад сте изијанили, сви сте за слогу.

Name

Сарајлија

13.03.2015 11:47

Пошто сам, директно прозван,да вам одговорим.Ја нисам крив за рат нити сам га желио.Најбоље би нам било да ставимо мораториј на сва дешавања 1992 - 1995.Коме ћу ја послати рачун за смрт сестре од 14 година - убила је граната ВРС.Хоћу ли сваког Србина сумњичити за њену смрт?Докле? Неко каже - за рат је крив Алија.У реду.Али,што га не убише у Лукавици маја 1992 па да рат стане него ми убише сестру а матер направише инвалидом? Ћело и сват на чаршији криви за рат? То може рећи неко ко нема појма.Рат би избио и да није било тога.Било је питање времена и сви смо тражили гузици чепа.Срби су имали оружје ЈНА а кад су правили плебисците и САО области нису кршили уставе? Сила Бога не моли - стара је изрека.Муслимани Бошњаци имали екстрема као вођу који је мислио да ће му драги Аллах послати какав олујни вјетар па пребацити Србе преко Дрине.Није се тражио договор и мудра ријеч.белај је био неизбјежан а остатке те чорбе ћемо још дуго кусати. Ја желим да моја дјеца одрастају у миру и толеранцији.Исто то желим и сваког српском и хрватском дјетету у овој земљи.Ако им зло мислим иједног момента - нека се врати мом дјетету.

Name

Зоx

13.03.2015 08:45

Нису нама проблем аутохтони муслимани, њихови обицаји и практиковање вјере, вец овај увозни радикални ислам и њихово тумацење вјере и проповједање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

13.03.2015 08:51

И босанским муслиманима "краткогаћи муслимани" сметају.

Name

сад па сад

13.03.2015 11:36

"аутохторни УВОЗ"

Name

зими

14.03.2015 01:39

Они су проблем и нама Босњацима.

Name

сад па сад

13.03.2015 08:48

Вук длаку мијења ,а ћуд нкада . Тако каже стара пословица исто као и Бог је на небу а КУМ на земљи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељанац

13.03.2015 08:57

Има логике у његовој причи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

13.03.2015 09:05

"СПО" ШТА ЈЕ ТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси Сарајлија

13.03.2015 10:27

Све сто сам хтио рећи рекао је Сарајлија. Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

13.03.2015 10:48

Па зар стварно мислите да су Цовиц и Додик јарани зато сто мисле да це им народу бити боље од тог савезниства.Обојица се врло прагматични и само лични интерес их веже.Зашто Човић толико инсистира на министарству финансија, да није можда да би развијао пољопривреду у Посавини, јесте мало сутра. ХДЗ и СНСД су фактички приватне фирме са описом дјелатности:Пљачка буџета на свим нивоима.Слажем се да треба обнављати повјереје и савезништво између Срба и Бошњака али не на штету Хрвата јер за то нема потребе.Мала смо и довољно богата земља да има дововљно за све само та богатства сада црпи буквално пар породица са својим сателитима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

14.03.2015 19:14

У праву си

Name

немања

13.03.2015 10:55

Вук Драсковиц , који казе да је Косово и Метохија независна дрзава, и који висе не постоји у политицком зивоту у Србији даје овакве изјаве ето само да се цује да је зив посто висе ни књиге се не продају као некад. Његово вријеме је просло, а о БиХ висе нико не зна ста треба цинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕОГРАЂАНИН

13.03.2015 11:04

ВУК ДРАШКОВИЋ=СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ ДАНИЦА ДРАШКОВИЋ=МИРА МАРКОВИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

сад па сад

13.03.2015 11:09

Није једини који је постао пандам сам себи и то је главни проблем код "истрошених политичара " који немају нити су имали осјећај , прије свега припадности, па тек онда осјећај друштвене одговорности !

ОДГОВОРИТЕ
Name

буба лења

13.03.2015 11:11

Вуце,Вуце издајицо,ста це реци поколења?Вук Бранковиц-Вук Драсковиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

дедо

13.03.2015 11:11

А како ти је брат који је ојадио Републику Српску....сwислион...Херцеговину је уназадио...ти цес нам лекције дијелити..узми у Србији власт па паметуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Телетабис

13.03.2015 11:15

ЕТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СабахудинИлиЗоран

13.03.2015 11:52

Свака Цаст Вуку,слава Роду:)))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

13.03.2015 12:04

По свему судећи,лагано се враћамо у братство и јединство али не са Титом већ са Вуком, замислите.Толико лицемјерства и недосљедности одавно нисам чуо до синоћне емисије у којој Вук наприча свашта па и то да се због неких својих поступака у прошлости каје. На ножу си стекао популарност, мислим на онај роман који је он некада написао. Данас Даница не да много новца из заједничког буџета, па треба овај роман продати у што већем тиражу, да се што за старости заради.А када нешто продајеш мораш лијепо и умјерено причати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

13.03.2015 12:56

Срби ,Муслимани и Хрвати су један народ .. А ти вуце си несто друго од оног сто се зове цовјек ил народ... Волим сваког цовека који зели да нас помири и донесе нам братсво ..ал то не прихватам од људи који су своје показали и доказали .. Сад ова 2 народа требас да помирис да би заједно пјевајуци послузили за натовско топовско месо ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

13.03.2015 18:19

Одличан писац,лош политичар,никакав човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауш

13.03.2015 19:20

Вуче, Вуче! Не требају Српској твоји коментари, сувишни су ,као и БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Дејан Бл

13.03.2015 22:48

Ниста немам против тебе,али ако мислис макар српском народу добро,најбоље би било да висе не писес коментаре, јер су пуни мрзње,мозда зато сто ти сам имас неких проблема.Ниста немам против тебе,Србин сам и мислим за насе добро да нам треба добар комсија да би и нама било боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДЕЈАН БЛ

13.03.2015 23:05

Не моземо са Босњацима,са Хрватима,са Американцима или конкретно ни са ким у Европи,па како цемо зивјети и ста нас цека у будуцности ако зивимо у тоталном непријатељском окрузењу.Зар не требамо прузити руку помирења, а ако она додје и са друге стране онда је супер.Засто си се затворио у мрзњу и ниста осим тога не зелис?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан,...

14.03.2015 07:24

Који стратески савез,па то је опет прављење нецега са неким ,ко те никада и никада неце волити,па то је давање нама приљепка ,којег нико неце у Европи,да имају сутра опет нацина да те сломе и уцијењују ,Па тиме се Хрвати ослобадјају од Босњака,А нама их увалисе и у срцу Раске области,их назвасе "босњацима,",леелеее....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

14.03.2015 07:37

НАЈВЕЦА ГЛУПОСТ ДА ЈЕ РАТ ПОЦЕО УБИСТВОМ СВАТА, ПА ТИЦЕ НА ГРАНИ ЗНАЈУ КАКО ЈЕ ПОЦЕО И ГДЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

14.03.2015 11:38

Вуце! Ста то прицате за Бога милога!? Никада нисам био наклоњен онима који се повијају и како ветар не дува а тек онима који издају кума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Богољуб

14.03.2015 14:19

Ако ћемо право, Вук није издао кума, већ је кум издао Вука..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

14.03.2015 16:52

Но,но,,никад висе заједно.Шиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

14.03.2015 17:02

Када год буде нека издајица у гостима муслимани би се помирили са Србима. Када будете скинули димије,престали носати бурке,престали бавити се тероризмом,мржњом према Србима и Православцима,престали лагати о рату 90их,признали Републику Српску,поштовали Србе ... биће боље и моће се живети заједно до тада једном издаја заувјек издаја и далеко вам кућа

Name

Генерал Ратко

14.03.2015 17:27

Док год будете ви постављали разне алеје,тргове,улице,аеродроме по имену алије биће разлога да се дружимо са вама а ми нашег председника и генерала не смемо ни да споменемо добро нам је овако имамо ипак Републику Српску и њу треба да јачамо и извлачимо из босне и херцеговине те да је развијамо и отимамо из канџи оних који нас бомбардоваше због вас

Name

ЧЕДО

14.03.2015 17:22

Срби се никада неће ништа научити,имали смо ми братство и јединство па смо платили огромну цјену нека хвала више,Срби треба да јачају институције Републике Српске. За врјеме краљевине и првог светског рата више од 2/3 погинулих из тадашње државе били су Срби,упркос упозорењу тадашњих великих сила Турске и Аустроугарске ми направишмо пакт са свима. Други светски рат више од 2/3 погинулих били су Срби,па тако Срби животима платише ослобођење Срба,хрвата,муслимана,словенаца,албанаца,македонаца,рома... И шта смо добили зато? Нож у леђа посвађаше нас ти наши братски народи са цјелим свјетом . Испаде да смо агресори,злочинци,нацисти... Па њемци за нацизам нису толико одговарали и за милијоне погинулих колико данас одговарају Србски генерали,председници,комаданти,пуковници,цјела војска и полиција,цјели народ итд. јер су бранили свој народ.Срби правећи савез са свима данас имају у Србији више албанаца,муслимана-бошњака,хрвата,турака него Срба.Доста је више развод и ћао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

14.03.2015 18:34

Чедо - не лупетај него послушај шта паметни људи кажу...

Name

ЈА

14.03.2015 19:31

Свако треба да постује своју вјеру и религију, нико не треба да заборави, али треба да опрости ако до тога не дођје нема заједницког живота!!! НЕ САМО У БИХ НЕГО У ЦИТАВОМ СВИЈЕТУ!!! ВИДИ ЊЕМАЦКУ И ФРАНЦУСКУ!!! Браца по бабине линије!!! Након онаквога масакра између 1939-1945 Год!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

14.03.2015 21:51

Не треба човјек мјешати бабе и жабе. Француска и Њемачка су две суверене и међународно признате државе. Република Српска то још није и зато лупати глупости није добро јер у Републици Српској већ живе сви заједно само што је разлика у томе што Французи као ни Њемци не требају да се боре за независност а Република Српска треба.Када Република Српска буде стекла независност и када буде прошло толико година као у случају те две државе што нас Србе и данас понижавају зашто да не али мислим да је у Републици Српској већ данас све ОК.