У Српској на црно ради 60.000 радника

У Републици Српској тренутно више од 60.000 људи ради на црно како би себи и/или својој породици обезбиједили егзистенцију.

Република Српска 12.03.2015 | 22:10
У Српској на црно ради 60.000 радника

Процјене су ово које је данас изнио Милко Чолаковић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Као један од основних узрока дугих листа незапослених на бироима у цијелој БиХ Чолаковић је детектовао и пасивност инспекцијских органа према сивој економији.

"Имам обичај да у шали кажем да у БиХ није све црно, економија је сива. Мислим да је крајње вријеме да се, када је ријеч о запошљавању, у БиХ пређе са ријечи на дјела", рекао је Чолаковић на седмом форуму о запошљавању младих "Гаранција за младе".

Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, истакла је да према њиховим процјенама у РС на црно ради чак 80.000 радника.

"Због одсуства сваке контроле, како од стране инспекције, тако и од стране Пореске управе РС, рад на црно добија све веће размјере, умјесто да се смањује", истакла је Оџаковићева и нагласила да је неопходна контрола свих послодаваца, те да извјештаји о контролама морају бити транспарентни.

Она је додала да се радом на црно сматра и неплаћени прековремени рад, те да они који раде, а не примају плату нити им се уплаћују доприноси такође раде на црно.

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, истакао је да мора бити извршена провјера колико лица која су деценијама на евиденцији Завода за запошљавање РС заправо ради на црно.

"Потребно је законом дефинисати, а у пракси спроводити, да код контрола на терену инспектор прво од радника којег затекне да ради затражи уговор о раду", истакао је Савановић.

Раније је из Савеза синдиката РС упозорено да инспектори уговоре траже од послодаваца.

У Инспекторату РС наводе да у складу са капацитетима и законским могућностима реагују по пријавама и контролишу послодавце, те да иду у редовне контроле. Душанка Макивић, службеник за односе с јавношћу Управе за инспекцијске послове РС, каже да су инспектори рада у РС  током прошле године извршили више од 6.300 контрола код послодаваца, односно провјерили су статус 13.800 радника, те том приликом утврдили да је 823 радника радило на црно, односно није имало закључен уговор о раду.

Макивићева је додала да је у сврху откривања рада на црно рад инспектора често организован и у поподневним смјенама, као и у данима викенда, а све у складу са бројем инспектора којим располажу. Ангажовање радника на црно, како је истакла, најчешће је присутно у области угоститељства и туризма, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима, а велики број неправилности откривен је код ангажовања сезонских радника.

Како наводе у Инспекторату РС, један од кључних проблема је остављена законска могућност да послодавци након пет дана од дана запослења имају могућност пријавити радника на надлежне фондове осигурања.

Законом о раду прописана је казна у износу од 2.000 КМ до 15.000 КМ уколико код неког послодаваца буде откривен радник на црно. У складу са овлаштењима инспектори могу изрећи само најмању дефинисану казну. Веће казне може само суд да изрекне уколико послодавац одбије да плати прописану казну.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ХА ХА

12.03.2015 21:22

ПА ВИСЕ НА ЦРНО РАДИ НАРОДА НЕГО НОРМАЛНО,ПОСТО ЈЕ У БИХ ИОНАКО СВЕ ЦРНО..А ИЗГЛЕДА ДА ЦЕ ЈОС ЦРЊЕ БИТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

12.03.2015 21:36

Хехе,како то,а инспекција сиром Српске крене и надје 24 непријављена хехе радника...хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

13.03.2015 08:35

Ја молим инспекцију да висе не долази код Г. П. у Фоцу, ми висе немамо снаге да бјезимо по радилисту или око камиона, само за то сто нисмо пријављени. Бојим се једног дана да цемо ми морати гонити инспекцију само зато сто они додју да нас преброје као овце, напису газди пријаву од 5 000 КМ и поново по старом.Наравуценије,немојте нас висе пребројавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коз дубица

13.03.2015 11:36

То је ниста у Дому здравља Козма и Дамјан раде двије цистацице 2 године раде не пријављене али су зато на бирову али зна се ко је дидректор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

13.03.2015 13:16

Овдје политичари раде на црно а народ преживљава црно.Е моји СНСД-овци. Ошиша вас дрекавац. Каква је то интелигениција када правите исту грешку годинама. Свака вам част...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

13.03.2015 14:41

Како их пребројаше а не поднесоше ни 6000 пријава ?

ОДГОВОРИТЕ