Студенти пријете новим протестима

Студенти Универзитета Источно Сарајево пријете протестима и бојкотом наставе уколико Влада Републике Срспке под хитно нешто не учини по питању студентског смјештаја.

Република Српска 12.03.2015 | 19:22
Студенти пријете новим протестима

Сматрају да су искориштени у предизборне сврхе и поручују да су спремни изаћи на улицу да траже своја права и једнак третман са колегама из Бањалуке.

Нови Студентски домови у Палама свечано су отворени 6. октобра прошле године. Универзитет Источно Сарајево се кредитно задужио за 12 милиона марака, које објективно не може враћати, али повјеровали су обећањима руководства Републике Српске да ће Влада на себе преузети не само враћање кредита већ и опремање домова за 600 студената.

Подсјећамо шта су након пресјецања свечане врпце изјавили тадашњи, али и садашњи премијер и предсједник.

,,Ми смо се већ бавили тим питањем и због одређених процедура Универзизет је заправо ушао сам у те процедуре да би оне биле убрзане. Разматрано је неколико пута на који начин се може ући у суфинансирање или преузимање дијела или цијелог кредита. У сваком случају то ће бити тема која ће бити дефинисана за следећу годину'', изјавила је 6. октобра 2014. године премијер Жељка Цвијановић.

Истог дана предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао:

,,Домови ће имати неки свој приход. Видјећемо како ће то остваривати, а недостајући дио наравно да ће Влада партиципирати''.

Влада кредит није преузела, па је у питање доведен опстанак Универзитета Источно Сарајево.

Ни нови студентски домови, иако свечано отворени, нису у функцији, јер нема намјештаја ни друге опреме, као ни гријања.
Студенти очекују да проблем ријеши министар финансија који је прошле године обећао да ће све бити готово до почетка ове године.

,,Нека министар Тегелтија проведе једну ноћ у дому па ће онда можда убрзати рјешавање наших проблема. Мораће преспавати у старом дому јер у новом нема кревета'', предлаже Александар Главаш предсједник Студентског Парламента Универзитета Источно Сарајево.

И док студенти факултета у Палама чекају да се у функцију стави нови дом, они из Источног Новог Сарајева чекају да Влада испуни обећање да ће реновитати стари студентски дом.

,,Мислили смо да нема средстава за студентски дом у Источном Новом Сарајеву, али када видимо да има 26 милиона марака за неке објекте, позивамо министра и Владу да тај објекат направе и да га уступе студентима док се не направи нови студентски дом'', истиче Милан Милишић студент Пољопривредниог факултета у Источном  Сарајеву.

Студентске домове траже и студенти из Добоја, Бијељине, Зворника и Требиња.

Дом у Фочи почео се градити прије 5 година, али и поред обећања Владе Српске до данас није завршен.

,,Тјеши нас што је идућа година изборна па ће можда ставити столарију. За 4 године ће поново избори, па ће убацити бар један кревет како би телевитије могле снимити да су нешто урадили'', каже Рако Павловић студент Медицинског факултета из Фоче.

Студенти су свјесни да су искориштени у предизборне сврхе па Влади дају рок од 7 дана да се огласи по питању њихових проблема или ће на улице и у блокаду наставе.

,,Имамо 15,5 хиљада студената. Помножите то са бројем чланова њихових породица. Мислим да такав политички рејтинг не треба никоме'', упозорава Александар Главаш предсједник Студентског Парламента Универзитета Источно Сарајево.

Студенти  Универзитета Источно Сарајево питају се зашто Влада Српске има двоструке аршине. Изградњу домова у Палама треба да финасира Универзитет Источно Сарајево, док се за нове домове у Бањалуци задужила Влада.

Да ли то неко жели да подјели и студенте на источне и западне и да уништу Универзитет у Источном Сарајеву?

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

камелеон

12.03.2015 19:25

Нестало пара за проводе и оргијања па сад мало представе за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистар

12.03.2015 19:43

Студенти су требали да се буне давно и то због накарадног провођења болоњског система, па онда због свега осталог. Међутим, не могу а да не укажем на руководство студентске организације, ово су све ВЈЕЧИТИ СТУДЕНТИ који деру паре на рачун својих колега... Док их је БАЈА финансирао били су мирни и пружали му подршку, сада када је пара нестало нервозни су.... Туга, чемер, јад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Академ

12.03.2015 19:55

Нема ништа док се не ријеши случај Џаферовић. Предсједник Уније, онај препарирани привјесак Говедарцица заузет је нешто око тога, око тужилаштва.., па не стигне да се бави питањима студентског статуса и стандарда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пале

12.03.2015 20:16

Је ли то Главас промјенио дрес? Не ваљају му висе црвени????

ОДГОВОРИТЕ
Name

зар нисте

12.03.2015 20:24

У дому Радован Карадзиц? Зар вам велики водја не обеца пред изборе све и сваста. Млади људи, а будале!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

беки

12.03.2015 20:34

Акција студентски самоизабраних главара и Главаса, по налогу сефа Трбојевица, опробана метода, дизу наводну буну против владе, да би исту приморали да покрије њихов јаваслук око изградње домова на Палама. Али, видјецемо како це проци овај пут. Маске су пале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

12.03.2015 20:36

Као прво треба позатварати више од пола факултета. Пале прије 20 година нису имале ни средњу школу, а сад би да буду универзитетски центар. А како се стичу дипломе и титуле, и врапцима је познато. Не виђени апсурд. На Палама Пољопривредни факултет, а у Бијељини испостава истог. Испадоше Пале већа житница од Семберији. Или у Бијељини треба отворит шумарски факултет. У Српској има више факултета него у бившој Југославији. Све сами стручњаци из њих излазе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пале

12.03.2015 22:08

Је ли хотел Београд у Лукавици купио Недомеx Пале и Нова Банка па це продати Влади ,као сто је било и са студенским домовима на Палама