Модрича: Не смију у куће, а немају гдје

Због опасности од клизишта на брдском подручју Модриче донета одлука о исељењу 18 породица које су најугроженије. Померање земље угрозило и цркву Светог Стефана и гробље "Њивице".

Република Српска 11.03.2015 | 20:20
Модрича: Не смију у куће, а немају гдје

Мештани брдског дела Модриче још се нису опоравили од последица прошлогодишње стихије, а већ су их задесиле нове невоље. Сада је урбанистичко-грађевински инспектор општине Модрича, забранио боравак станарима у 18 кућа, и то због степена оштећења тих објеката.

Најтежа ситуација је у селу Копривна где је клизиште само у засеоку Бргуле оштетило 11 кућа од којих је у осам забрањено становање.

Осим у Копривни решењем је инспектор забранио боравак у властитим кућама по двема породицама у Кречевљанима, Бабешници и Дугом Пољу, а по једна не може боравити у својој кући у Врањаку, Копривнској Требави, Скугрићу и Толиси.

Али, и поред решења о забрани петочлана породица Славке Вујић приморана је да страхујући станује у оштећеној кући са унучићима, двогодишњом Славицом и шестогодишњим Мићом.

- Ја морам овде да живим јер немам где, а живим под сталним страхом. Кише и ветрови нам не дају да спавамо, а и клизиште је веће него што је било - прича Славка.

Клизиште површине од 200 хектара уништило је мештанима засеока Бргуле све што су за живота стекли. Од 11 власника кућа за ових осам месеци двоје је умрло. Комшије Мара Вујић и Жарко Вујић нису могли да издрже сазнање да су остали без огњишта.

- Мог оца који је имао 60 година је све то разболело.Становали смо код комшија, али мој отац је стално обилазио око куће, патио је и то је сигурно допринело његовој смрти - каже Жаркова ћерка Данка.

Шездесетшестогодишњи Васо Вујић има још снаге и почео је да гради нову кућу захваљујући рођаку Теодору Васиљевићу који му је поклонио плац.

- Што сам имао неке залихе коју сам чувао за црне дане потрошио сам и салио темеље за нову кућу. Сад стојим, гледам ово, не могу даље јер немам средстава - каже Васо.

Мештани показују решења инспектора од 6. фебруара ове године и чуде се јер у њима нема образложења већ само наредба о исељењу.

У општини Модрича покушавају да изнађу начин да се помогне овим људима.

- Фонд солидарности РС и УНДП ће да финансирају постваљање монтажних објеката за те породице. Ти објекти ће бити 36 до 60 квадрата у зависности од броја чланова домаћинства. Општина ће обезбедити плац, инфраструктуру и све потребне дозволе - каже Јован Мишић, начелник Одељења за урбанизам и стамбено-

-комуналне послове општине Модрича.

Угрожени мештани Копривне кажу да су до сада једину помоћ добили од Копривљана запослених у Швајцарској од по 350 марака.

Клизишта не угрожавају само куће него и друге објекте. Тако је велико клизиште угрозило гробље "Њивице" и цркву Светог Стефана на том гробљу у селу Врањак.


БРДО "КРЕНУЛО" И У БРЧКОМ

БРЧКО - Дуготрајне кише на подручју села Рашљани, на северним обронцима Мајевице, покренуле су ново клизиште, због чега су надлежни у Брчком издали налог за исељење три породице, угрожене брдом изнад њихових кућа.

По речима Уроша Војиновића, шефа Одељења за јавну безбедност у брчанској влади, цело подручје Рашљана је врло проблематично. - Извођење радова у Рашљанима сад је немогуће због тога што буџет још није усвојен и нема новца, а морамо сачекати да се терен стабилизује, исуши, јер је земља натопљена водом - појаснио је Војиновић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар