Мљекаре отказују откуп млијека

Поједине мљекаре почеле су да отказују откуп млијека од произвођача из РС, што би могло да угрози већ пољуљану домаћу производњу.

Република Српска 11.03.2015 | 15:59
Мљекаре отказују откуп млијека

Забринутост произвођача све је већа с обзиром на то да власти у БиХ још нису урадиле ништа како би био омогућен извоз у Европску унију, али ни и у Русију и Турску, које су помињане као алтернативно тржиште након што је изгубљено европско.

Проблеми произвођача млијека ескалирали су након што су изгубили једно од најзначајнијих извозних тржишта - Хрватску када је та земља 1. јула 2013. године ушла у ЕУ. Млијеко из БиХ не може у ЕУ због неиспуњавања свих стандарда које Унија тражи.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да у БиХ није направљен никакав помак у испуњавању услова за извоз млијека на тржиште ЕУ.

- Произвођачи су у веома тешкој ситуацији јер поједине мљекаре отказују откуп. Плашимо се да ће то угрозити производњу млијека и егзистенцију 20.000 домаћинстава - казао је Усорац.

Он је истакао да ће тражити од надлежних институција да изнађу рјешење за извоз у ЕУ, али и у Турску и Русију. Истакао је да је вишак млијека на домаћем тржишту посљедица огромног увоза по дампиншким цијенама.

Предсједник Удружења пољопривредника "Сточар" из Бијељине Остоја Николић истиче да произвођачи не знају шта да раде са вишком млијека.

- Доста фарми на подручју Семберије се затвара јер људи немају коме да продају млијеко - нагласио је Николић.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба каже да је Канцеларији за храну и ветеринарство ЕУ (ФВО) достављен акциони план који је враћан на дораду.

- Једна од најважнијих препорука за органе у БиХ се односи на јачање организације службених контрола, њихових овлашћења, супервизије којој подлијежу и овлашћења која имају за ефикасну примјену законских прописа с циљем испуњавања захтјева ЕУ. Мјере за реализацију ове препоруке захтијевају већи број активности, на чему се ради - каже Калаба.

Представници Групације прерађивача млијека и млијечних производа при Спољнотрговинској комори БиХ затражили су јуче од власти у БиХ да се хитно укључе у рјешавање проблема у вези са тржишним вишком млијека у земљи, да не би дошло до прекида откупа млијека од домаћих пољопривредника. Процјењује се да је на домаћем тржишту тренутно вишак око 10 милиона литара млијека.

Производња
Према процјенама Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС, лани је произведено 110 милиона литара млијека.

- Није смањена количина млијека која се производи, али се смањује број произвођача. Некада смо имали око 12.000 произвођача, а сада само око 6.500 - нагласио је Усорац.

Извор: Глас Српске

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ацо

11.03.2015 15:27

Не зиви се од млијека. ОД ПОЛИТИКЕ СЕ ЗИВИ И УЗИВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

11.03.2015 15:43

Ништа ми није јасно, Мљекари не испуњавају ЕУ стандарде и не могу тамо извозити у чему је проблем. Ал се ми онда упитамо какво ли то млијеко ми пијемо??и то по ЕУ цијенама???????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

није бас тако

11.03.2015 22:56

Није до мљекара него до дрзаве. Немамо механизме надзора и контроле на дрзавном нивоу квалитетно ријесене и то је формалан разлог да нас се искљуци са трзиста ЕУ. Квалитет насег млијека и осталог сумњам да је иста мањи од просјека ЕУ

Name

слатина горња

12.03.2015 06:54

Ови мљекари не престају да се жале, а једино они имају све бенефиције, и доплате, субвенције, екстра цијене, поврат пдв-а. Сви мљекари постадоше капиталисти за кратко вријеме, преко туђих леђа. Ако хоће то да раде нека се не уздају да живе на туђ рачун. Ја сам приватник, занатлија, поштено радим, и моја дјеца треба да једу и да се обуку, а немам никаквих олакшица, попуста, субвенција, поврата пдв-а. Ни сад а ни прије, а мљекари за само једну краву добију по 500-600 марака за сваки отељај, плус пола марке по литри млијека, плус поврат пдв-а и плус млијеко није према стандардима. Зашто и механичари, електричари, водоинсталатери, зидари, столари, бравари,... не добију и немају право на неке субвенције, неповратна средства и слично. Тако би се могао ријешити проблем незапослености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није право

12.03.2015 12:46

Представници произвођача млијека су тешки по пар милиона марака. Приграбили су све што се могло приграбити, почев од Усорца. Такав је случај и у свим другим удружењима. Представници свих удружења уживају све привилегије и нико други. Најпоштенији су пекари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милка

13.03.2015 22:47

Млијеко не мозе у ЕУ јер га имају довољно код себе па казу не испуњава млијеко стандарде.А кад требају купити електрицну енергију из БиХ онда не питају како је произведена,и да ли је у производњи испостован стандард.

ОДГОВОРИТЕ