Људи које нервира гласно жвакање су - генији

Ако не можете да поднесете мљацкање колеге који седи поред вас, можда ће вас утешити сазнање да би то могао бити знак да сте геније.

Занимљивости 11.03.2015 | 06:57
Људи које нервира гласно жвакање су - генији

Нова студија америчког Северозападног универзитета наводи на закључак да је неспособност елиминисања небитних чулних информација честа појава међу особама с креативним даром.

Истраживање указује на креативне геније попут Чарлса Дарвина, Антона Павловича Чехова и Марсела Пруста, који је стављао чепове у уши и обложио спаваћу собу плутом како му бука не би сметала док ради.

Како је објаснила руководилац истраживања Дарја Забелина, “склоност ка издвајању‘небитних’ чулних информација јавља се рано и несвесно у можданим процесима и може да допринесе интегрисању идеја изван предмета пажње, што изазива креативност у стварном свету”.

У оквиру студије анализирано је 100 учесника од којих се тражило да у ограниченом временском року понуде што више решења за неколико невероватних сценарија. Након тога су попуњавали “Упитник о креативним достигнућима”, у коме су писали о својим успесима у десет категорија, укључујући визуелну уметност, креативно писање, научна открића и кулинарске вештине.

Њихови одговори указују на снажну везу између оних с најкреативнијим одговорима и достигнућима и оних који су осетљиви на буку из позадине током рада.

Још један геније који је имао невероватно чуло слуха био је и српски научник Никола Тесла. Он је имао 13 пута осетљивији слух од просечног човека. Могао је да чује муву када слети на сто или сат који куца иза троје затворених врата.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар