СДС за сарадњу и инвестиције, СНСД за ксенофобију

Градска скупштина у Добоју усвојила је је одлука о приступању Добоја у Заједницу општина турског свијета. Након усвајање те потпуно необавезујеће одлуке одборници опозиционог СНСД-а су напустили засједање. Претходно су током расправе скупштинску говорницу искористили за подизање међунационалних тензија и упућивање низа ксенофобичних порука.

Република Српска 09.03.2015 | 16:40
СДС за сарадњу и инвестиције, СНСД за ксенофобију

Ширење ксенофобије, међунационалне мржње и нетрпељивости од стране појединих одборника Савеза независних социјалдемократа, какво није забиљежено у посљедњих 15 година у Градској скупштини у Добоју, обиљежило је посљедње засједање локалног парламента. Повод за међунационалне тензије било је усвајање одлуке о приступању Добоја Заједници општина турског свијета са сједиштем у Истанбулу. Ево шта је поред осталог казао одборник СНСД-а Данијел Гајић:

„Шта ће Добој у савезу са општинама гдје живе људи који имају исламску вјероисповијест. То је на неки начин њихово удружење и то је легитимно да имају своје удружење, али шта ми радимо тамо. Шта ћемо ми тамо?“

Потом је овај одборник говорио о пословању турске Зираат банке, при том не наводећи ниједан доказ за своје тврдње:

„Не желим да именујем ниједну компанију, али постоје компаније које иду свјесно,праве губитак пријављујући се на тендере код институција Републике Српске, а тај губитак им покрива Зираат банка, с циљем преузимања тржишта“.

Један од најмлађих одборника у добојској скупштини, иначе, у фебруару прошле године је, такође, без иједног аргумента, јавно говорио како добојски градоначелник Обрен Петровић из Српске демократске странке (СДС) жели да Исламској заједници дозволи изградњу Исламског културног центра у близини центра града, што се показало као потпуна неистина.

За разлику од наступа у страначким просторијама, овај пут, у Градској скупштини, Гајић је имао подршку и младе страначке колегинице Сање Вулић, која се уз забринутост за национални идентитет у свом обраћању вратила и вијековима уназад.

„Срамотно је да се идентитет града Добоја и српског народа теко рећи прода за некаква ситна улагања. Да ли ћемо дозволити да за пар мјесеци само овдје добијемо одлуку да је наш градоначелник процијенио да по старој, доброј историји траба нам увести и кулук. Хоћемо ли и са тим бити сагласни?“, казала је Вулић.

На ксенофобне иступе реаговао је одборник СДС-а Данијел Јошић. У свом одговору Јошић је подсјетио колико је новца Влада РС пребацила на рачун једног од најрозоренијих градова у цијелој БиХ након прошлогодишњих мајских поплава, те навео примјер једног од ранијих улагања Турске развојне агенције (ТИКА) у добојску болницу.

„Влада Републике Српске Граду Добоју помогла је са само 24 000 марака. Сва јавна предузећа која су у саставу Владе РС, кренућемо МУП, саобраћајна полиција се налази у контејнеру. Господо, је ли наша дјеца не требају ићи у обданиште? Је ли ми не требамо обновити Центар за социјални рад? Је ли ми не требамо тражити изворе финансирања? Покушавате рећи овом одлуком да Добој иде и припада Турској. То није тачно. Ја вам то гарантујем. Нема то везе. Добој ће бити Добоја грађана града Добоја и то је сигурно. Када Турска агенција за развој обнови неурологију у болници у Добоју, је ли пацијенти требају сад побјеци са неурологије горе, 180 000 марака“, рекао је Јошић.

Док се одборници опозиције у Добоју противе сарадњи са Турском, развојна агенција ТИКА тренутно улаже десетине хиљада марака у реконструкцију добојског Дома здравља. Одборник СБиХ Мурвет Бајрактаревић указао је на чињеницу да су завидан ниво мржње према Турској у Градској скупштини показали млади људи.

„Гледајући овако данашњу расправу ти би помислио да у Добоју живе само Срби. То је јадно. То је јадно од младих одборника СНСД-а. Лако је запалити пламен. Треба бити мудар. Треба бити паметан. Шта мислите ви 1945. године шта смо ми сви мислили о Њемачкој, а сада сви жудимо према тој Њемачкој“, рекао је Бајрактаревић.

Током расправе добојски градоначелник Обрен Петрович није био у скупштинској сали. На говор мржње према земљи из које се са три милион марака финансира рад народне кухиње у Добоју, отворене послије прошлогодишњих поплава, осврнуо се након састанка са предсједником србијанске Општине Бачка Паланка.

„Увијек имате појединаца који исказују своје незадовољство, колику они имају потпору то ће морати показати на изборима. Засад је овако. Ја ћу се борити у сваком погледу да са свим земљама покушамо да успоставимо добре односе да што више средстава добијемо. Није нико објавио да сам прије седам дана имао састанак са амбасадорицом Сједињених Америчких Држава, међу можда првим које је посјетила у РС“, казао је Петровић.

Питали смо и предсједника Општине Бачка Паланка Александра Ђедовца шта мисли о негативним порукама према Турској из које стиже новац у Добој.

„Гладна уста не питају. Чуо сам сад од начелника колико за народну кухињу дају. Неки људи виде да добре и бтне се ствари дешавају. Да би одвраћали од тога једноставно се људи баве минорним и мизерним стварима“, рекао је Ђедовац.

Заједница општина турског свијета окупља више од хиљаду општина. У образложењу због чега је Добој приступио овој асоцијацији наведена је потреба за успостављем односа са локалним управама и заједницама које имају географске, историјске, културне и привредне везе. Необавезујећуе чланство, међутим, било је довољно за мржњу према странцима исламске вјероисповијести у редовима опозиције у Градској скупштини у Добоју.

(РСЕ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

КС

09.03.2015 15:57

Ок, све стоји сто је написано. Ја не волим СНСД (лопове).. .ал брате мили . .де врати спомен плоцу погинулим борцима Добоја у ту опстину и буди поносан на њих. Немој сакривати у неком контејнеру. Направи највеци споменик за пале борце Добоја, који су то заслузили, и за све који су изгубили зивот на Добојском ратисту. Немој да ти Босњаци преузму радна мјеста у опстини сто цине и не боје се да це изгубити посао као сто се боје радници погинулих бораца. И де када ти исти инвеститори који долазе из исламских земаља, нека и они запосле неког Србина као сто ти запосљавас Босњаке. Колико ради Срба на новој Босанци у Севарлијама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

09.03.2015 16:08

Поздрављам редакцију БН телевизије...вец сам се забринуо да неце објавити мој коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановић

09.03.2015 16:15

Иначе сам за сваку сарадњу у којој можемо имати интерес. Дао би само коментар на по мени и више него упадљиво оркестрирано учешће у овој причи Ветерана РС и Борса РС! Стављање Ветерана и Борса на једну страну и нечију страну (и интерес) нема и неможе имати икакав борачки интерес. Елем колико се сјећам а тога нема у последње вријеме а и не чује се икаква ријеч о томе су следеће ствари. 1. Тражење исплате борачког додатка на мјесечном нивоу 7 КМ *мјесеци учешћа у рату. 2. Права и запошљавање борачке популације да буде приоритетно и обавезујуће. 3. Остваривање статуса удружења Ветерана од интереса за државу. Навео сам 3 ствари а бавите се небитним стварима. Интересује ме дали је поскупила цијена папака на берзи или је нешто друго у питању. Ако снсд има неки политички проблем, невидим да ветерани и борци треба да имају интереса у томе сем да буду ВЈЕЧИТА ОПОЗИЦИЈА СВАКОЈ ВЛАСИ И РЕЖИМУ! Данас снсд-у сутра сдс-у. Јер наши интереси су изнад свих страначки интереса. Да напоменем и Путин ВЕЛИКИ је направио енергетски-економски-политички-културни-спортски дил са Турском. А ми велики и још већи православци ту видимо свјетску завјеру. Елем имамо ми унутар овакве државе и режима милион животни проблема о којима се неприча али зато имамо небитне ствари на које се скреће пазња а који не доносе никакво добро и ваљаност за интерес народа. Битно је да се у нечему учествује иако то нема никаквог смисла (можда има неки прикривени интерес или већ шта би друго могло бити). Да додам и као 4. Јавно доступне листе са увидом за сваког појединца о његовом учешћу у рат тј. ратни стаж за свакога да се именом и презименом може видјети и бити доступан. А не то је нека тајна, прича за малу дјецу иза које се крију они који су сада у режиму а који немају нити дана ратног стажа а то је већ дебела дискредитација тих великих бранилаца Српске. Све у све режим се и више него боји наше популације и чини све да нас ослаби и расцјепка а Вама осталима на размишљање колико смо битни а колико не у садашњем режиму. У нади сам да ме администрација неће цензурисати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

09.03.2015 16:41

Да остали градјани знају ста се десава у Добоју (Мерхамет у Дому ВРС-а) ЗАКЉУЧЦИ СА САСТАНКА КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА БОРАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА РЕГИЈЕ ДОБОЈ: 1. Координациони одбор Борачких организација регије Добој у потпуности подржава ГБО Добој у својим захтјевима према Градоначлелнику града Добоја : - Поништавање одлуке о приступању Града Добоја заједници општина Турског свијета!!! - Да се спомен соба погинулим борцима врати у Дом војске !!! - ДА СЕ ОДМАХ ПОКРЕНЕ ИЗГРАДЊА СПОМЕН ОБИЉЕЖЈА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОГ РАТА НА ЛОКАЦИЈИ ЦЕНТРАЛНОГ ГРАДСКОГ ПАРКА У ДОБОЈУ !!!!!! - Да се ГБО додијели просторија у Дому војске у Добоју!!! - Измјештање мерхамета и других организација из Дома војске у Добоју на другу локацију!!! - Да се испоштују одлуке у буџету Града Добоја према ГБО Добој 2. Уколиго град Добој одмах не поништи одлуку о приступању Добоја заједници општина Турског свијета, све општинске борачке организације са подручја регије Добој ће затражити промјену назива регије а у координацији са општинским администрацијама на својим подручјима затражиће се измјештање центра регије из Добоја у једну од других чланица регије ( не може Добој бити у заједници општина Турског свијета а истовремено бити центар регије у Републици Српској ). 3. Одржавање ванредне сједнице Предсједништва Борачке оргнизације Репубилке Српске у Добоју , и све наредне редовне сједнице Предсједништва БОРС-е ће се одржавати у Добоју док је оваква ситуација у граду Добоју. 4. Прикупљање новчаних средстава у свим Борачким организацијама регије Добој , за изградњу Централног споменика у Добоју , у знак подршке изградње . 5. Да ових дана све ОБО и ГБО у 12,00 часова прислуже свијеће код централних споменика на свом подручју у знак подршке у изградњи централног споменика у добоју. ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

09.03.2015 18:14

Браво за СДС! Спасиоци наси! Ви цете нас спасити свега овога.

ОДГОВОРИТЕ