ДК: Србија чека! Аргентина и Бразил у историји!

Какву су само борбу водили Леонардо Мајер и Жоао Соуза по врелом дану у Буенос Ајресу, борећи се у четвртом мечу мегдана Аргентине и Бразила у Дејвис купу! На крају правог маратона, скоро седмочасовног, победу је однео Аргентинац Мајер и то са 7:6(4), 7:6(5), 5:7, 5:7, 15:13, па ће одлуку о томе ко ће на мегдан Србији донети у петом мечу ових селекција Карлос Берлок и Томаш Белући.

Тенис 08.03.2015 | 22:40
ДК: Србија чека! Аргентина и Бразил у историји!

Одакле почети причу са овог невероватног меча који је трајао чак шест сати и 42 минута, како уопште дочарати борбу два тенисера који ниједног тренутка нису помишљали на одустајање? Тако нешто и није могуће када играју "вечити ривали" у Јужној Америци, што Аргентина и Бразил свакако јесу. А задатку који је пред њих подстављен, и Мајер и Соуза, приступили су срцем. Тако се једино и ствара спектакл.

Прво је Аргентинац освојио два сета, и то после тај-брејкова, а онда је Мајер имао и огромних 4:1 у трећем, па се чинило да ће се дотадашње вођство Бразила од 2:1 у победама прилично брзо "анулирати". Међутим, Соуза се није баш слагао са тим "прилично брзо". Напротив.

Најпре је серијом од 6:1 освојио тај сет, онда је у лудом четвртом прокоцкао две сет лопте, прво у десетом, а онда и у 12. гему, пре него што је успео да реализује трећу, па је на ред дошао одлучујући, пети.

А у њему - права лудница.

При вођству од 5:4, Мајер је на сервисе супарника изградио предност од 0:40 и имао три "везане" меч лопте, а Жоао Соуза не само да их је све спасао и освојио тај гем, већ је у наредном напрвио брејк, па је напрасно дошао у прилику да сервира за тријумф.

Међутим, тада је и Аргентинац подигао ниво своје игре, брејком поравнао на 6:6, да би двадесетак минута касније, када се окончавао пети сет игре, имао три меч лопте на сервисе Соузе.

И то је Бразилац спасао, изједначио неким чудом на 9:9, па се нестварна борба наставила. А трајала је ... и трајала. Чак и када је у 24. гему Мајер опет дошао до три меч лопте, овога пута три узастопне, јер је водио 12:11 и имао 0:40, бразилски темперамент и свест о ривалитету нису дали Соузи да одустане. И није, спасао је све три меч лопте и изједначио на 12:12.

Међутим, Соуза није успео да настави са таквим подвизима. У 28. гему петог сета спасао је једну, не и следећу, укупно 12. меч-лопту, па је тријумф припао Мајеру, односно Аргентини која је изједначила на 2:2 у победама.

Овај дуел је трећи најдужи икада одигран у историји тениса, а најдужи у сингл конкуренцији у Дејвис купу, као и најдужи у свим такмичењима - а да је окончан у истом дану у коме је и почео.

Чак 11 сати и пет минута играли су на Вимблдону 2010, додуше чак у три такмичарска дана, Џон Изнер и Николас Мау (6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68), а други најдужи меч у историји бо је дубл окршај у Дејвис купу, када су Чеси Томаш Бердих и Лукаш Росол победили Швајцарце Станисласа Вавринку и Марка Кјудинелија 2013. године после седам сати и два минута са 6:4, 5:7, 6:4, 6:7(3), 24:22, и то за један дан.
Сада је на четврто место "вечите листе" пао меч 1. кола Ролан Гароса из 2014, у коме је Фабрс Санторо у француском окршају победио Арна Клемона са 6:4, 6:3, 6:7(5), 3:6, 16:14, а тај дуел је имао паузу, па је окончан тек другог такмичарског дана.

Првог дана надметања Жоао Соуза је, такође у маратону, истина краћем по трајању меча, савладао Карлоса Берлока са 4:6, 6:3, 7:5, 3:6, 2:6, потом је Аргентини изједначење донео Леонардо Мајер, победивши Томаша Белучија са 6:4, 6:3, 1:6, 6:3, да би Бразилцима предност вратио дубл Марсело Мело - Бруно Соареш, који су са 5:7, 3:6, 4:6 савладали Дијега Себастијана Шварцмана и Карлоса Берлока. У недељу је, потом, уследио већ поменути тријумф Мајера над Соузом, те ће меч Берлок - Белучи одлучити да ли ће репрезентација Србије у четвртфиналу наступити у Аргентини, или ће дочекати Бразилце.

Коментари / 0

Оставите коментар