Распакивање "Дејтона" опасно по Српску

Декларација Хрватског народног сабора о формирању четири федералне јединице је распакивање Дејтонског споразума што је веома опасно за Републику Српску, истакли су гостујући у емисији "Изазови" БН телевизије посланици СДС-а и НДП-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ. Подршка потпредсједника СНСД-а декларацији ХНС-а је национална издаја, оцијенила је посланик СДС-а Александра Пандуревић.

Република Српска 06.03.2015 | 22:55
Распакивање "Дејтона" опасно по Српску

Не треба заборавити да је лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић након Прудског споразума, када се залагао за 4 федералне јединице отворено рекао - Не мислите ваљда да ћемо дијелити пола Босне и Херцеговине, указала је Пандуревићева.

Сада позивањем на Међународну конференцију то је директан атак на садашње уставно уређење БиХ, удар на највише интересе Републике Српске, а то је очување двоентитетског уређења и Дејтонског споразума, истакла је Пандуревићева.

"Свако отварање Дејтонског мировног споразума мијења начин гласања у Парламенту БиХ, јер више немате два ентитета и садашњи начин гласања, тако да читав један систем се у том случају мора мијењати. Зашто би ми стављали на коцку интерес Републике Српске?" сматра Пандуревићева.

Чињеница је да хрватског члана Предсједништва треба да бирају легитимни хрватски представници и ту није ништа спорно, каже Пандуревићева.

"Али ја не могу да схватим да овакав човјек, како тврди предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик, да ће бранити интересе Српске боље од српског члана Предсједништва Младена Иванића, да ли је ово одбрана интереса Републике Српске? А СНСД је делегирао госпођу Тешановић да да подршку сазивању Међународне конференције о промјени Дјетонског споразума, што је национална издаја СНСД-а", тврди Пандиревићева.

Било какво распакивање "Дејтона" се не може догодити са добрим завршетком за Републику Српску, указао је посланик НДП-а Момчило Новаковић.

"У потпуности мијења начин избора извршних тијела у Републици Српској. Није могуће да оваква декларација добије подршку ни СДС-а ни НДП-а, али, ја се надам, и других српских партија у Српској", рекао је Новаковић.

Посланик СДС-а Ђорђо Крчмар је указао да је неприхватљив недолазак посланика СНСД-а у емисију БН ТВ и да заједнички грађанима изнесу став да нема прекрајања Устава БиХ. Он је указао да схвата борбу Хрвата за равноправан третман, али да ли ико поставља питање положаја и конститутивности Срба у Федерацији.

Не треба заборавити да су гарант Дејтонског споразума и међунардна заједница, Србија и Хрватска и и да се не може тако лако ићи у прекрајање уређења БиХ, истакао је Крчмар.

БН ТВ

 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Иво

06.03.2015 22:00

Национална издаја би била да Хрвати не тразе треци ентитет господјо Пандуревиц.Код вас ако се неко изразава као Хрват треба да дјелује само у границама РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

06.03.2015 22:04

Ради цега се ти Пандуревицка не борис за итересе протјераних Срба из Сарајева? Или по теби Срби само треба да буду у границама РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе

07.03.2015 06:49

Е лупну га ти Остоја,који СА видис само на ТВ.Знас ли ти да је она из Сарајева и ста су Пандуревици тамо оставили? Имао сам цаст да будем војник великог хероја и команданта Петра Пандуревица и њих не дирај.

Name

фоца

07.03.2015 23:20

Како це их вратити у Сарајево кад су продали, немају сад новац да купе.

Name

Ђурађ

06.03.2015 22:19

Дејтонски споразум је монструозна подвала настраних педофила из Ватикана. То је споразум који је тако пројектованда изазива лудило. У питању је шема Ватикана: Завади па владај. Од Шизме од 1054 г. од када се Ватикан одрекао Бога извора и окренуо сатани, све границе међу државама повлаче картографи крваве шапе из Ватикана. Границе тако повлаче да су то темпиране мине које имају задатак да у следећем покретању сукоба изазву дупло више крви. Етно инжењери из Ватикана су тако повукли границе на Балкану да ту неће бити мира довека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС БЛ

06.03.2015 22:22

Велики поздрав за Ђоку Крчмара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуровски

06.03.2015 22:23

Па Даyтон се мора распаковати кад тад. То није устав једне дрзаве вец мировни споразум. Нико га није правио да остане 20 година. Цињеница је да је Даyтон остао 20 година и да је под тим споразумом зивот стао. Знаци имамо фин избор цувати Даyтон и ста нам сљеди за пар година?! Уопсте, политицарима на све три стране је интерес да се ствари пуно не таласају. Мало сврљају по картама, па онда мало 'бране' интресе свог народа, али све то добро наплате. Добар дио политицког миљеа је изгубио осјецај и везу са обицним цовјеком. Данас становник дицне нам РС има 'сјајне' перспективе.. воља посао, воља студирати, здравствене услуге/осигурање на врхунском нивоу е сад јос сам мало треба уцврстити националне интересе и дивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамни вилајет

06.03.2015 23:26

Битно је само замаглити и узбуркати не би ли се стопирале истраге. Нема од тог ништа господине Човић. Неко ће ипак морати одговарати за разваљене све фабрике и покрадене стотине милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

06.03.2015 23:49

Република Српска је светиња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

07.03.2015 05:57

ОД ОВОГА НЕМА НИШТА. То је договор Милорада, Бакира и Драгана, да наивном народу " сиротињи " замагле очи тобожњим заштитама националних интереса, а што народ једва саставља крај, са крајем, то за њих тројицу не значи ништа. Зато не вјерујте у оно што они причају. Нити че бити распакивања Дејтонског споразума нити че бити Тречег ЕНТИТЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

07.03.2015 06:30

Није ми битно како се ко зове гдје се моли ,хоцу да радим и зивим нормално и да могу сколовати дјецу ици на одмор зимовање добијати регрес и 13 плату а у којој земљи уопсте ми висе није битно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

07.03.2015 09:41

То се овдје не може доживјети. Препорука-ако можеш иди били гдје на запад.

Name

федерација

07.03.2015 06:34

Очито ви никад ните читали Деyтонски споразум а коментаришете. Да јесте прочитали би да је Босна и Херцеговина заједница два ентитета, Републике Српске и муслиманско-хрватске Федерације, и да егзистирају одвојено у унији званој заједница БиХ. После су другом ентитету укинули име муслиманско-хрватска и оставили само Федерација у нади да ће и оно Српска нестати. Устав је промијењен дистриктом и са Додиковом глупошћу пристајањем укидања карте српске преко маркантне границе ,,линије разграничења,, у Брчком. Ко каже да прекрајањем Деyтона Република Српска нема право прогласит независност-па шта ће нам свијет неће нас признат баш брига Крим имају руски пасош и не морају их ни признати и ми узмемо србијански пасош и не морају нас признат ради крима нас мора признат Русија,Србија ради Косова и ето нама пут у независност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

07.03.2015 07:24

Таква политика нас је и довела овде. Нема ту среце само за један народ. Морамо једном поцети мислити својом главом , оде омладина вани за пар година неце имати ко радити, остаце само старци.

Name

ре:федерација

07.03.2015 07:52

Да, да сви узети пасосе Србије или јос боље Русије...Када цитам коментаре, не само на БН, свуда, просто немогу да вјерујем колико људи могу бити неписмени а тек затуцани...

Name

са

07.03.2015 09:40

Ти се бас налупао свега и свацега. Ако вец писес о Дејтону,нигдје не стоји "унија" вец дрзава,а ентитети се дефинису као покрајине. Ако су ентитети дрзаве,а правно то нису,засто се онда упорно боре Цовиц и Додик да то буду федералне јединице?! Мозда зато сто само федралне јединице ставарају уније и имају право на сецесије по Медјународном праву.Тацно је да је Дистрикт Брцко накнадно убацено у Устав. Не припада ни Федерацији ни РС-у,сто је идеално због позиције у којој се налази. Када спомињес Косово и Крим,бас га лупи. Веома је битна географска позиција,а опет се врацамо полозају нпр. Д.Брцко прекида,Хрватска окрузује и остатак БиХ,једино сто је у предности истоцни дио,остало би било све у блокади,да не говоримо о могуцим орузаним сукобима ако би до тога досло. Лупи ти и оста зив.

Name

нм

07.03.2015 12:31

Проблем није у томе хоце ли рс ко признати или неце.Проблем је ако додје до великог распакивања даyтона сто це се босњаци позвати на његово пониставање,хрвати на формирање треце дрзаве а то знаци поновни рат,поновно преплитање тудјих интереса преко насих ледја.у томе сигурно рс само мозе бити губитник јер у слуцају било каквог сукоба рс неце бити у стању задрзати ни територију ни позицију коју сад има.у сваком слуцају треба унаприједити даyтон у смислу бољег функционисања дрзаве и свих сегмената зивотаод локалне заједнице до врха.

Name

франкфурт

07.03.2015 07:35

Представници колонијоналне демократије распљављају несто сто су ови велики вец договорили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

07.03.2015 08:55

Ако се вец распакује Дејтон онда нек се распакује како треба.Одма направити рефарендум у цијелој БиХ јер сви градјани имају право како даље са њиховом земљом.Прво питање: Да ли сте за цијеловиту БиХ без ентитета.Друго питање да ли сте за овакву БиХ са 2 ентитета.Треце питање да ли сте за БиХ са 3 ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНС

07.03.2015 08:59

Додик је Хрват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

07.03.2015 08:59

Е јесу се и састали "експерти" да расправљају о Дејтонском споразуму. Ало "експерти", не цацкајте јер сам сигуран да цете несто "покварити"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реља

07.03.2015 09:13

Прицајте ви ста год хоцете али најбољи политицар код нас је ова Александра Пандуревиц.Зена борац и циста као суза а СДС и нема много цистих политицара.Зато следеци пут бирајмо паметно њу а не којекакве Баје и јајаре ала Митровиц и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илић Душан

07.03.2015 09:43

Имал' неко паметан да ми објасни зашто би било опасно распакивање.....?По чему нам је сад боље,и зар није било боље свима у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРИГА

07.03.2015 10:10

Негирајуци све,осим Републике Српске,бојим се да Република Српска не дозиви судбину Српске Крајине у Хрватској. Ми умјесто да је јацамо практицним стварима,ми је само бранимо ријецима.Веце империје су пропале,ако до гунгуле додје, ко це нас бранити?Србија има и својих проблема,а Русија је показала на Косову како нас стити.Свака цаст и Србији , Хрватској,Русији и Турској,али комсија је најпреци.Задње поплаве су то потврдиле.Ми морамо да схватимо да сви политицари у региону зиве другом свијету,они имају све,њихова дјеца зиве на високој нози,сколују се у иностранству,тросе насе паре на луксуз и засто би они мијењали Дејтон,односно друствено-политицко уредјење.Ето нецемо мијењати Дејтон,питам се гдје цемо бити за 20 године?На крају цу само реци да се српство,хрватство и босњаство не брани мрзеци комсију.Ех кад би се свијест и знање могло купити као диплома,могли би сви скупа у БиХ оцекивати боље сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разоцаран

08.03.2015 21:32

аферим БРИГА јеси га сроцијо ;)

Name

саво

07.03.2015 10:12

Слажем се са коментаром тузлаком,Дејтон,Република Српска,БиХ,баш ме брига ја хоћу да живим нормално да радим,да храним своју дјецу.Шта ћете ви распакиват и спакиват не интересује овај народ није битно да ли је Србин,Хрват или Бошњак.Смањите своје плате и живите као ја ,од 370,КМ,школујте 2 дјеце,и плаћајте кирију.Сви сте ви БАГРА БАГРА.А ваше кирије за становање плаћају политичке партије,господо парламентарци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крените

07.03.2015 11:19

Александра поведи екипу и русите папке и лопове доста је било висе. Добили сте власт оцекујемо конкретне ствари процесуирање папака и криминалаца политицких,афера папак,сецер,фискалне касе,тесла,ауто пут,бирац и тд. Морате запамтити све остало је демагогија и празна прица. Народ цека и глада у вас јер инаце готови смо и ми и ви са нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац 1

07.03.2015 14:17

Ма дај те молим лијепо,како опасно по српску,,код нас у српској као у бајци,ниста не радимо,ниста не једемо а ипак зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српска

08.03.2015 13:04

Јаране, И албанцима из јужне Србијанске покрајине Косво и Метхоија је било лоше и никада нису желели да помогну тзв. демокраској опозицији срибје у борби против "балканског касапина" јер су знали циљ тзв. независно Косово. Буразеру тако и ми грађани Републике Српске знамо шта хоћемо. Те приће да лоше живимо ми грађани Републике Српске знамо али то није проблем Вас бошњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

08.03.2015 13:18

Престаните да ваљате глупости. Сви анекси Дејтонског споразума су испуњени, а једину трајну вриједност има анекс 4 (Устав БиХ). У Уставу је прописана процедура како и на који начин се може амандмански мијењати Устав. Највећа глупост је позивање на некакву нову Мировну конференцију звану "Дејтон 2", а мировмне конференције и доношење новог устава може се организовати само у случају, не дај Боже, нових оружаних сукоба. Међутим, међународне околности из деведесетих се не могу поновити јер није Русије Јалцинова већ Путинова и никад се више не може поновоти да Русија падне на кољена као што је било у вријеме Горбачова и пијаног Јељцина. Други начин да се мијења Устав БиХ приописан је у самом Уставу и ту нема ничег спорно уклолико се постигне договор три конститутивна народа у парламентарној скупштини и ту је тачка. Глупост је и ОНИХ ИЗ РС КОЈИ ЗАГОВАРАЈУ ДА СЕ ОБАВИ НЕКАКВА ВЕРИФИКАЦИЈА дЕЈТОНСКОГ УСТАВА ШТО ЈЕ НАЈОБИЧНИЈА ПОДВАЛА И ВЕОМА ОПАСНА ИГРА. УОСТАЛОМ УСТАВ БиХ ЈЕ ВЕРИФИКОВАН У ПАРЛАМЕНТАРНОЈ СКУПШПТИНИ БиХ ДОНОШЕЊЕМ АМАНДАМАНА 1 НА УСТАВ БиХ, А РАДИ СЕ У - ДИСТРИКТУ БРЧКО. ПРЕМА ТОМЕ СВЕ ЈЕ ЈАСНО И НЕ ТРЕБА НАСИЈЕДАТИ НЕ НЕЧИЈЕ ПОДВАЛЕ И ПЕРФИДНЕ ИГРЕ ОКО УСТАВА БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

08.03.2015 22:05

Јадни хрвати,зар их има јос у босни,а срби у српској це крепати од глади,али помоци це Сарајево .

ОДГОВОРИТЕ