Ратари одустају од прољећне сјетве

Планирани обим прољећне сјетве у РС је под великим знаком питања због лоших временских услова и недостатка подстицаја, упозорили су пољопривредници.

Република Српска 06.03.2015 | 22:15
Ратари одустају од прољећне сјетве

Ратари беспомоћно гледају у небо, али и у земљу, која од прошлогодишњих поплава није погодна ни за орање. Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да су пољопривредници у великим проблемима.

- На лоше вријеме се не може утицати. Можемо се само надати сунчаним данима. Међутим, попут невремена су и надлежне институције. Министарство пољопривреде није реализовало свој буџет, а нема није реализован ни плави дизел, који је у надлежности БиХ и то нам задаје велике проблеме - истакао је Усорац.

Према његовим ријечима расподјела плавог дизела постоји само у правилнику, који још није ни донесен.

- Када би нас неким чудом вријеме и послужило, већ иза 10. марта кренула би сјетва грашка и осталих култура које морају да се сију рано у прољеће као што су јечам и зоб. Међутим, проблем је то што немамо ни гориво, а ни новац. Немамо ништа осим добре воље, а од ње се не живи - истакао је Усорац.

Он каже да је овогодишња прољећна сјетва угрожена и због необраног кукуруза, који је остао на њивама јер због блата нису могли да уђу у њих тракторима.

- Велико је питање да ли ће сјетве бити. Ако не можемо обрати кукуруз како да сијемо - додао је Усорац.

Пољопривредник из Лијевче поља Драшко Бањац каже да су повртларске културе засијане у пластеницима, али да је проблем сјетва на њивама.

- Купус је већ спреман да буде изнесен на њиву. Само се чека лијепо вријеме. Паприке и парадајз се припремају, али све је на чекању - прича Бањац.

Када је у питању економска ситуација пољопривредника, Бањац каже да у посљедњих 50 година не памти лошију ситуацију.

- Да није апотекара који нам дају робу на кредит не би ништа било посијано - рекао је Бањац.

Каже да је у великом страху, јер је лани због поплава имао штету близу 20.000 марака.

- Сав кромпир и лук ми је пропао, али ћу и ове године морати ризиковати и уз молитве засијати бар комад њиве - истакао је Бањац.

Да су ратари на муци слаже се и предсједник Удружења пољопривредника у Семберији Љубо Малетић, који тврди да је већина на ивици пропасти послије временских непогода које су их задесиле.

- Велики број ратара размишља и да одустане од прољећне сјетве јер се плаши лоших временских услова - рекао је Малетић.

Поскупљења

Цијене репроматеријала у РС ове године су за петнаестак одсто више него лани, што ће додатно да скрати засијане бразде. Пољопривредници су огорчени, јер им је како истичу, сваки скок цијена додатни удар на пољопривредну производњу, која то више не може да издржи.

Извор: Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милутин

07.03.2015 05:45

Жалите се предсједнику Милокраду Доденку, он че вам помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

07.03.2015 06:10

Ма сто би и сијали , увесце нама друг Миле ГМО зитарце по акцијоној цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

07.03.2015 06:31

"Моземо се само надати сунцаним данима". Е у овој реценици је садрзана сва филозофија насих зивота, и сва понуда власти насем презивљавању. Само се надати: да падне киса, да нам сване, да нам додју сунцани дани, да комсији цркне крава, да се власт поправи, да опозиција смијени власт, да у власти немамо ПАПАКА, да онај ко је од људи направио ПАПКЕ кривицно одговара, да ПАПЦИ кривицно одговарају…а ми ни прстом да мрднемо. Само се надамо, сунцаним данима. А пољопривредници од ове власти, као помоц, као потицај, као не знам ти ста могу једино добити туки за хоу, томе се не морају надати. То им је загарантовано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

07.03.2015 06:51

Свакако њихових производа нема на насем трзисту. Док плате за сјемена, гориво, дазбине дрзави, ста њима остане, не исплати се. Лези и одмори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

07.03.2015 07:07

Плаче за ББанком....увијек смо добијали кредите за сјетву да вратимо у јесен. ...унисти нас СНСД намирисе се и наплакасе на гробу насег Бате...какви су то људи,стици це их казна кад тад,зна народ све ,дусмани и издајице ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

07.03.2015 08:31

А сто ми сијали кад се тим послом баве Додик, Кљајцин Скрибиц, они то раде на велико, немамо ми ситни ста ту тразити,

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

07.03.2015 10:45

Мука ми је од сељачке политике и владе и сељака и свих оних који су шљегли у град да буду министри, директори и остали шефови. А ливаде и овце плачу за њима.

ОДГОВОРИТЕ