Серија А(ргентинаца)!

"Калчо" је у кризи, а питање је како би изгледао да у њему тренутно не наступа група сјајних аргентинских фудбалера, који доминирају у конкуренцији неколико "калчо диносауруса" из Италије.

Фудбал 08.03.2015 | 08:00
Серија А(ргентинаца)!

Селектор репрезентације Аргентине Херардо Мартино може слободно да се пресели у Италију, где сваког викенда може на делу да види велики број озбиљних кандидата за стартних 11 "гаучоса".

Ове сезоне, италијанска Серија А протиче у знаку Аргентинаца, који имају традиционално важан утицај на "калчо", још од времена Дијега Арманда Марадоне, Клаудија Каниђе, Габријела Батистуте, Абела Балба и осталих.

Ионако ослабљена Серија А можда би и потпуно колабирала да у овом тренутку не постоји језгро од пет, шест врхунских "гаучоса" широм Италије, које по учинку и квалитету игара прати још неколико Јужноамериканаца, Бразилаца и Колумбијаца, и тек понеки ветеран италијанског фудбала.

Забрињавајуће, ако се посматра из угла просечног љубитеља фудбала из Рима, Милана, Торина, Ђенове, Фиренце, Напуља...

Када је листа стрелаца Серије А у питању, прва четири места држе Аргентинци, испред једног Француза и двојице Италијана, који заједно имају 74 године. Ради се о Луки Тонију и Антонију Ди Наталеу.

Када се ради о најбоље оцењеним фудбалерима Серије А, за сада, на првом месту је Аргентинац, испред Француза, Колумбијца, Аргентинца и тек на петом месту, Италијана, Андрее Пирла. Он има 35 година.

Када су у питању асистенти, на прва два места су Аргентинци, а трећи је коначно један Италијан који нема 35 и више година, Антонио Кандрева из Лација, са 28 година.

Међу петорицом најбољих дефанзивних фудбалера, када су у питању успешни стартови и пресечене лопте, налазе се два Аргентинца и тек један Италијан, 30-годишњи Лука Риђони из Палерма.

Но, вратимо се Аргентинцима, ово је пре свега текст о њима.

Најбоље оцењени фудбалер ове сезоне у Серији А је 26-годишњи офанзивни везиста Палерма, Франко Васкез, са оценом 7,81. Васкез је у дресу клуба који је прославио многе Аргентинце и Јужноамериканце постигао седам голова и забележио девет асистенција, што га чини и најбољим асистентом "калча".

Други најбоље оцењени играч лиге је Пол Погба, Француз из Јувентуса, трећи Фреди Гварин, Колумбијац из Интера, а следе Карлос Тевез (Аргентина, Јувентус), Андреа Пирло (Италија, Јувентус), Хуан Куадрадо (Колумбија, Фиорентина, отишао у Челси), Пауло Дибала (Аргентина, Палермо), Давиде Астори (Италија, Рома), Алан (Бразил, Удинезе) и Фелипе Андерсон (Бразил, Лацио), који има просечну оцену 7,42, према порталу "Wхо Сцоред".
Међу првих десет су тројица Аргентинаца, двојица Колумбијаца, Бразилаца и Италијана и један Француз.

На листи стрелаца се тек осликава доминација "гаучоса". Први стрелац тренутно је Тевез са 15 голова и седам асистенција, прати га Мауро Икарди из Интера са 14 погодака, 12 има Дибала, уз седам асистенција, на 12 је Гонзало Игуаин из Наполија, уз четири асистенције.

Тек на петом месту је први играч који не долази из Аргентине, Француз Жереми Менез из Милана са 12 погодака и три асистенције, с тим да је шест голова дао са беле тачке.

На шестом месту са десет голова је 37-годишњи Италијан Лука Тони из Вероне, а на седмом, са девет, 37-годишњи Италијан Антонио Ди Натале из Удинезеа. Осми је 32-годишњи Италијан Фабио Кваљарела из Торина са девет, колико има и Шпанац Хозе Каљехон из Наполија. Десети је наш репрезентативац Адем Љајић из Роме са осам голова и две асистенције.

Међу петорицом најбоље оцењених играча према дефанзивним карактеристикама су Аргентинци, Кукас Биља из Лација и Маријано Иско из Кјева.

Питање је само колико ће дуго италијански клубови успети да задрже ове звезде у својим редовима...

Коментари / 0

Оставите коментар