Услов за стечај има 30.000 фирми

Око 30.000 фирми, што јавних, што приватних, на нивоу целе Босне и Херцеховине у овом тренутку је формално испунило услове за отварање стечајног поступка, изјавио је предсједник Удружења стечајних управника БиХ, Нијаз Дервишић, Пословним новинама.

Босна и Херцеговина 06.03.2015 | 18:30
Услов за стечај има 30.000 фирми

Све те фирме, међу којима је свака друга јавно комунално предузаће, требало би током 2016. године да уђу у стечајни поступак које ће неке од њих одвести ка дефинитивнм затварању, а неке ће тиме добити прилику за реорганизацију, преноси портал Индикатор.

Колико је то велики број фирми спремних за стечај илуструје податак да је у последњих 14 година у стечај отишло 1.550 фирми у Федерацији и 1.050 фирми у Републици Српској, односно 2.600 у БиХ, што је у просјеку око 185 фирми годишње или 160 пута мање него што се сада очекује.

Фирме које су до сада одлазиле у стечај угловном су ишле у ликвидацију, а тек свака педесета је имала реорганизацију.

Иако је број новоотворених стечајних поступака доживео лани извесну стагнацију у БиХ, јер је у Федерацији отворено 150 стечајних поступака, а у Републици Српској 103, стручњаци упозоравају да је то тек "врх леденог брега".

"Ријеч је о заиста алармантном броју од 30.000 фирми, које су испуниле бар један од три критеријума за покретање стечаја. Према мојој процени, између 70 и 80 одсто јавних комуналних предузећа је у великим проблемима због ликвидности, а бар 50 одсто њих је испунило услове за отварање стечајног поступка. То ће убрзо морати да се деси, јер буџети јавних комуналних предузећа нису способни да измире обавезе", рекао је Дервишић.

Он је истакао да је евидентно да те фирме крше закон, почев од исплате плата без пореза и доприноса, до неуплаћивања обавеза по основу ПДВ-а и директних пореза.

По његовим ријечима, стечај не мора бити нужно синоним за неуспјех, односно ликвидацију фирме, већ прилика за њену реорганизацију.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

07.03.2015 10:54

Машала, први смо бар у нечему.

ОДГОВОРИТЕ