Домаћи брендови нејаки за регион

Суморну слику домаће привреде представило је и регионално истраживање агенције "Валикон" које је показало да међу 25 најпопуларнијих производа широке потрошње у региону нема ниједног из БиХ.

Република Српска 06.03.2015 | 13:30
Домаћи брендови нејаки за регион

Једна од водећих агенција за тржишно савјетовање и истраживање на подручју југоисточне Европе измјерила је снагу брендова на подручју БиХ, Србије, Хрватске, Словеније и Македоније.

Најдоминантнији бренд на екс-југословенском простору убједљиво је "милка чоколада". На другом мјесту је "кока-кола", а у најбољој тројци се глобалним маракама придружила хрватска "вегета". Глобални брендови доминирају на листи са 12 представника, седам има Хрватска, четири Србија, а два Словенија. Кратких рукава остали су из БиХ и Македонија без иједног представника на листи.

Снагу брендова "Валикон" је израчунао на основу препознатљивости, искуства и њиховог коришћења. Истраживање је било спроведено нешто касније него иначе, у септембру и октобру 2014. године због поплава које су задесиле већи дио земаља бивше Југославије.

- Водећа два мјеста се доминантно издвајају, док о позицији брендова од треће до осме позиције одлучују нијансе. Већ идуће године ситуација између два бренда може бити другачија - наводе у "Валикону".

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да стварање бренда представља дуготрајан процес и да захтијева велика улагања, што је у условима у којима се наша привреда налази изузетно тешко реализовати.

- Такође, проблем је и то што РС, за разлику од Хрватске и Србије које су задржале предратне брендове, није успјела да задржи и развије најјаче робне марке. Ми имамо производе са традицијом који су препознатљиви, као што су производи "Витаминке" или "Бањалучке пиваре", али немамо изграђен бренд - нагласио је Благојевић и додао да и велика инострана конкуренција представља велику баријеру за развој домаћих брендова.

 Глобални брендови

"милка чоколаде" (1)

"кока-кола" (2)

"орбит" (6)

"нивеа" (9)

"пепси" (10)

"нескафе" (11)

"фанта" (13)

"ленор" (15)

"жилет" (17)

"аријел" (20)

"ервејвс" (21)

"нутела" (22)

 
Хрватска

"вегета" (3)

"цедевита" (4)

"аргета" (5)

"јана" (14)

"кики" (19)

"подравка јухе" (23)

"дукат јогурти" (24)

 
Србија

"смоки" (7)

"јафа кекс" (12)

"плазма" (18)

"медено срце" (25)

 
Словенија

"кокта" (8)

"палома тоалетни папир" (16)

Напомена: У загради је позиција на листи 25 топ брендова.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дивља јабука

06.03.2015 12:50

Ово све је смеће пуно пестицида и којекаквих других хемикалија којим се овај народ упорно трује. Отворена павлака може стајати мјесец дана на 5 степени Целзијуса, да се не поквари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

06.03.2015 14:34

Ти писес о бањалуцком пиву и витаминци,јесте у титово доба био тренд и пиво и сок,од милине је било пити нектариво пиво а данас ог гадлука га немозес пити ни пиво ни сок,поготово пиво,са опростењем кода је писаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

06.03.2015 17:09

Зивио Нектар најјаце пиво.

ОДГОВОРИТЕ