Ево гдје ће живјети први људи на Марсу

Претерано амбициозна, изводљива, чиста превара - шта год мислили о мисији “Марс Оне”, једно је сигурно: она је, несумњиво, подстакла размишљања о насељавању других светова.

Занимљивости 06.03.2015 | 09:48
Ево гдје ће живјети први људи на Марсу

Сада је објављена и скица пројекта за стамбени простор у коме би први астронаути на Марсу могли да живе - под условом да тамо икада стигну.

Скица обухвата стамбени простор, лабораторију, стаклену башту, па чак и холодек како би се астронаутима обезбедили најбољи могући услови за живот на Црвеној планети.

Концепт данског архитекте Кристијана фон Бенгтсона, вође пројекта космичке капсуле и стамбеног простора мисије “Марс Оне”, састоји се из две јединице на надувавање (дугачке и цилиндричног облика), укупне површине 200 квадратних метара.

У предњем делу обе јединице налази се модул са којим лендер може да се споји како би посада могла да уђе. Једна јединица ће служити за живот, а друга ће бити опремљена за рад.

У стамбеном делу се налази кухиња укупне површине 30 квадратних метара, као и просторија за дружење сличне квадратуре. На зидовима се налазе екрани, који стварају утисак другачијег окружења.

Спољни изглед будуће колоније на компјутерској симулацији

Затим следе приватне собе, од којих свака има око шест квадратних метара. На крају, ту је и стаклена башта, у којој се гаје усеви неопходни за преживљавање, са системом за заливање и контролу влажности.

У радној јединици је научна лабораторија у којој би се изводили експерименти. Између осталог, ту су и кабинет за анализу инсеката и биолошка лабораторија.

На крају, ту је и складиште за чување терета, али и стаклена башта, као и у стамбеној јединици.

У фебруару је објављен списак од 100 кандидата који су ушли у следећи круг у квалификацијама за пут на Марс у једном правцу 2025. године, а стручњаци кажу да ова вест нимало није ућуткала скептике.

“Кажу да им је за слање прве посаде на Марс довољно 6 милијарди долара, што је скроман буџет у односу на програм 'Аполо', који је коштао 16,2 милијарде долара - а то је било 60-тих година прошлог века!”, каже Џајлс Спероу, аутор књиге: “Марс: Ново виђење Црвене планете”, коме цео овај пројекат личи на зидање куле у ваздуху.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар