Американаци подржавају истополни брак

Крајем осамдесетих година прошлог века практично нико у САД није подржавао идеју истополних бракова, али је само четврт века касније већини Американаца то постало потпуно прихватљиво.

Свијет 06.03.2015 | 09:33
Американаци подржавају истополни брак

Та драматична промена јавног мњења је једна од најбржих промена регистрованих у САД у последњих 40 година, откад се у оквиру истраживања "Генерал социал сурвеy" испитује читав низ трендова у ставовима америчких грађана, пренела је агенција АП.

Питање о подршци истополним браковима је грађанима први пут постављена 1988. године, кад ју је подржало само 11 одсто, а у последње две године је проценат људи који подржавају геј бракове порастао за чак осам процентних поена на 56 одсто.

Истраживање је показало да се само једна трећина Американаца противи браку између припадника истог пола, наводи АП.
"Многе ствари се не мењају у већој мери, а већина ствари се мења веома полако. Ово је, међутим, једна од најимпресивнијих промена које смо забележили", изјавио је директор "Генерал социал сурвеy" Том Смит.

Како је у САД расла подршка истополним браковима, тако је порасло и прихватање хомосексуалаца и лезбејки и њихових веза. Иако 40 одсто Американаца и даље сматра да су сексуални односи између припадника истог пола погрешни, то је ипак упола мање у односу на проценат из 1987, закључује истраживање.

Анкете су показале и да, за разлику од 1976. године, кад је 53 одсто Американаца изјавило да би хомосексуалцима требало бити допуштено да предају на факултетима, сада ту идеју подржава 99 одсто људи у САД.

Све већи број америчких савезних држава дозвољава склапање бракова између припадника истог пола, па тренутно у 36 држава геј парови могу да добију дозволу за венчање.

Извор: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СССС

06.03.2015 08:40

СУТРА ЋЕ ТРАЖИТИ НЕШТО ДРУГО ЈЕДНОМ КАДА ДОЗВОЛИШ НЕШТО ШТО НИЈЕ БАШ ПРИРОДНО ОНДА ОНИ ТРАЖЕ ЈОШ ВИШЕ. ПИТАЊЕ ЈЕ КОГА ЋЕ ДЕТЕ У ТОМ БРАКУ ДА ЗОВЕ ТАТА, А КОГА МАМА. НЕМАМ НИШТА ДИРЕКТНО ПРОТИВ ЊИХ, АЛИ ДЕЦУ НЕ БИ ТРЕБАЛИ ДА ДОБИЈУ НА БИЛО КОЈИ НАЧИН, ЈЕР ОДРАСТАЊЕ ДЕЦЕ У ТАКВОЈ СРЕДИНИ НИЈЕ НОРМАЛНО ,ЈЕР РОДИТЕЉ ЈЕ УЗОР ДЕТЕТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

06.03.2015 08:51

Најдивнији у свијету био је Титин социјализам и хвала му у којем нисмо знали за све врсте глупости и лошег живота од данашње хаос демократије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

06.03.2015 09:38

Болест, суноврат западне "цивилизације". Могу научници тврдити да је то нормално ипак они су природна грешка. Замислите да се таквим особама одобрава усвајање дјеце?! Да су они нормални и психички здраве особе тражили би Оне са којима то могу имати. Ма шта више написати. Накарадни и људи и друштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економија

06.03.2015 10:18

Брацни другови морају издрзавати један другог. Ако је 10% Американаца хомосексуално то је око 30 милиона људи. Од тога броја мозда пола зиви нормално, а пола у бједи. У Титино доба смо знали и имали хомосексуалце али они су се зенили и удавали те наставили по старом али у тајности. Сад је све апацитиле - стара босанска рјец или ацик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

06.03.2015 10:29

Фујјј болесник боже сачувај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

06.03.2015 10:40

Цини ми се да це ти бракови као и усвајање дјеце бити једног дана свакодневица на коју се нико неце обазирати. И тако, мало по мало до смањења људи на планети.Цини ми се да је то циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУКА

06.03.2015 11:49

ЗА МУКУ:СВЕ ШТО ЈЕ ТИТО РАДИО И ЗАРАДИО, НАПРАВИО И ОСТВАРИО ЈЕ НЕСТАЛО ТАКО БРЗО КО БАЛОН ОД САПУНИЦЕ. ТИТО ЈЕ НЕСТВАРАН. ОН НИЈЕ НИ ПОСТОЈАО. ВРЕМЕ СЕ МЈЕРИ МАЛО НА ДУЖЕ. ПРВИ ТИТО ЈЕ БИО ШВЕРЦЕР, НАРКОМАН ДИЛЕР, ЈЕБИВЈЕТАР И СВЕ ОСТАЛО. МУКО МОЈА.

ОДГОВОРИТЕ