Препознајте лажни Фејсбук профил

Колико су вам поуздани ваши фејсбук пријатељи? Да ли сваког познајете лично?

Србија 06.03.2015 | 09:08
Препознајте лажни Фејсбук профил

Према недавно обављеном истраживању, између 20 и 30 посто профила на фејсбуку је лажно. Ако сте склони да прихватате захтев за пријатељство људи које не познајете лично или, чак, ако је неко направио лажни профил вашег пријатеља, ево неколико савета како да препознате лажни рофил на фејсбуку:

Фотографије

Проверите фотографије. Ако има мало фотографија или само једну, профилну, могуће је да је то лажни профил. Наиме, истраживања показују да више од две трећине лажних профила поставе само једну фотографију. С друге стране, ако има више од једне слике, увек можете да проверите да ли је постављена туђа фотографија.

Поступак је следећи: Десни клик на фотографију, затим цопy урл/линк адресс, а онда идите на Гугл. Изаберите опцију за слике, па на траци за претраживање кликните на иконици фото-апарата. Изаберите опцију са урл адресом и на њој ископирајте онај урл са слике. Приказаће вам се извор фотографије, уколико је скинута са неког сајта.

Пријатељи

Проверите ко су вам заједнички пријатељи. Ако профил који вас је додао за пријатеља нема ништа заједничко са вама, вероватно се ради о лажном налогу. Проверите које заједничке пријатеље, лајкове и групе имате како бисте дошли до додатних информација.

Тајмлајн/Зид

Особе које стоје иза лажних профила или ништа не постављају на свој профил, или се исувише труде да постављају, како би отклониле сумње, али ни са ким немају присну комуникацију. Приметићете да нико са ким комуницирају, ако комуницирају, не делује као неко кога знају дуже време.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар