Путеви непроходни, села без струје

Без електричне енергије остала су села на подручју Билеће и Гацка, док у Невесињу струје нема у 25 села. Електричну енергију и даље нема више од 50 села у општини Соколац.

Република Српска 06.03.2015 | 08:12
Путеви непроходни, села без струје

На подручју Српца, проглашена је ванредна ситуација због квара на црпној станици "Ина" која не може примити сву воду. Водостај Саве у Градишци је у порасту, али је ситуација под контролом.

Због квара на 35-киловолтном далеководу Горњи Залуковик, комплетно подручје општине Хан Пијесак већ 26 часова нема струје и воде.

У бијељинској "Електродистрибуцији", која покрива подручје Хан Пијеска, Срни је речено да струју нема око 35 села на подручју ове локалне заједнице, укључујући и центар општине.

Према њиховим наводима, узрок квара је мокар снијег који се лијепи за ужад, као и поломљена стабла која падају на електро мрежу или под теретом снијега додирују мрежу.

Братунац и већи број села у тој и сребреничкој општини већ неколико часова су без струје због кварова на електромрежи.

Радници "Електродистрибуције" су на терену, али у овој фирми нису могли дати одговор када ће се нормализовати електроснабдијевање, јер је ријеч о већем броју кварова на разуђеној електромрежи.

Урбани дио Сребренице, након неколико краћих прекида у електроснабдијевању током ноћи, данас има уредно напајање струјом.

У сребреничкој општини и даље је већина локалних путева у брдском и планинском подручју непроходна, јер снијег и даље пада и брзо затрпава и прочишћене путне дионице.

Регионални путеви у ове двије општине су проходни, али се саобраћај одвија отежано због воде и расквашеног снијега на коловозима.

Обилне падавине нису проузроковале изливање ријека Дрине, Сапне и Хоче из својих корита на подручју зворничке општине, потврђено је данас у Општинском штабу цивилне заштите Зворник.

У зворничкој "Електродистрибуцији" потврђено је да је тренутно 80 одсто електромреже без струје, односно без електричне енергије су насеља Каменица, Грбавци, Дрињача, Полом, Сопотник, Ђевање, Ново Село, Узовица, Кула Град, Каракај, Челопек, Тршић, Табанци, Локањ, Баре, Горња Пилица, Радоњићи, Иванићи, Козлук, Брањево, Шепак, Роћевић и Цапарде.

У посљедња 24 сата највише највише падавина забиљежено је у Требињу 124 литра по метру квадратном, затим у Билећи и Фочи 50 литара по метру квадратном, Хан Пијесак 48 литара, Рудо 38, Бијељина 25 литара по метру квадратном.

Због снијега отежан је саобраћај широм државе. Потешкоће возачима причињава и јак вјетар који ствара сњежне наносе, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

На путним правцима Рогољи - Млиништа, Чађавица - Српске Топлице, Стројице - Ново Село и Карановац - Кнежево - Турбе, осим јаких сњежних падавина, потешкоће причињава и вјетар који ствара сњежне наносе.

Отежано се саобраћа на магистралном путу Власеница - Хан Пијесак, преко превоја Хан Поглед, јер је коловоз сужен и засњежен.

За теретна возила са приколицом и шлепере на снази је забрана кретања преко планинског превоја Романија /Соколац - Рогатица/ и Хан Поглед /Власеница - Хан Пијесак/.

На магистралном путу Ободник - Клупе - Теслић, преко планинског превоја Борја, препоручује се употреба ланаца за снијег за теретна возила, а та препорука важи и за остале планинске превоје.

Регионални пут Улог - Кланци непроходан је због сњежне мећаве и високих сметова.

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске упозоравају на опрез због обилних падавина наводећи да ће на југу највише падати киша, на сјеверу киша и сусњежица, а у осталим предјелима снијег уз пораст сњежног покривача.

Највише падавина ће бити од централних предјела до истока и у тим предјелима ће се наставити пораст сњежног покривача.

На крајњем западу и југу биће претежно суво. Поподне падавине постепено престају и на сјеверу, доћи ће и до дјелимичног разведравања уз повремене сунчане периоде. Слаб снијег ће и даље падати само на истоку и на планинама у централним пределима.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оља

06.03.2015 08:53

Срамота! Зимско је вријеме и било је за оцекивати да це пасти снијег и мокар и дубок. Нема оправдања за ЕИ.Ста су љетос радили? Засто нису оспособили линије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

06.03.2015 11:33

Што се чудиш јер шта ће људима оћишћени путеви ,струја ...

Name

Коwалски

06.03.2015 08:57

На Палама је снијег већи од пола метра, ништа није очишћено, око основне школе су грталицама направили брда снијега, дјеца не могу прићи и нити то коме смета, нити се ко жали, свјесно одумиремо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

06.03.2015 10:35

Струје нема ни у Сековицима,односно околним селима од јуце ујутро.

ОДГОВОРИТЕ