Кључ је у праштању

Најмлађи дисидент бивше Југославије, Исидора Бјелица, гостујући у емисији “Пулс” БН телевизије изнијела је мишљење да је праштање кључ у односима на овим просторима, те да је наша урођена импулсивност узрок многих невоља.

Република Српска 05.03.2015 | 22:52
Кључ је у праштању

Рођена Сарајка, Исидора Бјелица, упутила је поруку некадашњим становницима овог града да прво опросте Сарајеву, да би град опростио њима, те да велика обострана љутња произилази из велике љубави.

“То је порука мом другу Нелету Карајлићу, али и свима нама који смо прошли кроз те љутње на родни град, што је крајње бесмислено. То је стварно као да се љутиш на маму и тату. Можда зато што смо толико срчани највише се љутимо на оне који су нам најближи. Чини ми се да и ми прво морамо да опростимо граду, да би град опростио нама. Ја, пошто сам два пута била на ивици смрти, онда знам колико је опроштај важан за сваког човјека. Не би се нико од нас ни једио, да нема толике љубави”, истакла је Бјелица.

Појашњавајући како је постала најмлађи дисидент у СФРЈ, Исидора је рекла да је фамозна журка у њеном стану у Сарајеву, због које је била на удару безбједносних служби, послужила да би се успоставио реципроцитет са појавама у другим републикама бивше Југославије.

“Био је план да се упадне то вече у мој породични стан, да се то извади из контекста и да кажу... `Словенци имају Лајбаха, а овдје је то`. Међутим, ја сам увијек имала невјероватну интуицију и ја сам већ у 10:00 сати избацила све госте, јер сам имала кијавицу. Тако пропао план тадашње тајне полиције, да имају случај”, додаје Бјелица.

Објашњавајући свој тренутни политички ангажман у новооснованој Српској народној партији у Србији, Бјелица је рекла да је само формални члан, а да је то постала на молбу сина.

“Лав је у томе свим срцем и онда је једно вече дошао и рекао `мама и тата, да ли бисте ви ушли у партију, да ме подржите`. Мој супруг, коме је увијек идеологија важнија од породице је рекао `никада нисам улазио у партије, не пада ми на памет`, али мајка стварно не може да одбије сина”, тврди књижевница.

Бјелица је потврдила да, иако се осјећа Сарајком, у родном граду није била од 1986. године, али да такву идеју не одбија.

(БН ТВ)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Миленка

06.03.2015 00:42

Потпуно се слазем с господјом Бјелицом.Благо оном ко умије да праста.Људи који прастају ослобеде се лосег негативног сто им тијело разара.ЗАТО ВОЛИ ТЕ СЕ НАРОДЕ И ПРАСТАЈТЕ ЈЕНИ ДРУГИМ САМО ЈЕДАН ЗИВОТ ИМАМО.Скромне дусе су сретне задовољне и само оне умију прастат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баба

06.03.2015 05:46

ајде олади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

06.03.2015 06:24

Опрастање, то мозе само декларативно. У сустини опростит ДА али НЕ ЗАБОРАВИТ. У свемо водит рацуна историја се понавља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац-Сикирич

06.03.2015 06:43

Јасам човјек који је изгубио,два брата и оца падом Сребренице. Опроштај је тезак за овакве ствари,али сам опет за сузивот и мир у мојој дрзави и увјек ћу бити,јер засигурно,моје потомсво нема у срцу мрзњу такву да убијеś некога само зато што се зове другачије...укратко....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЛИТИЧАРИ НЕ ПРАШТАЈУ

06.03.2015 06:54

НАРОД БИ И ОПРОСТИО АЛИ ПОЛИТИЧАРИ НЕ ПРАШТАЈУ. НА ЧЕМУ ЋЕ ОНДА ВЛАДАТИ.ОНИ СУ ОД МРЖЊЕ НАПРАВИЛИ МАТРИЦУ ВЛАСТИ НЕ ЗНАЈУ ДА ВЛАДАЈУ НА ТЕХНОЛОГИЈАМА, ЗНАЊИМА, ПРОЈЕКТОВАНОМ РАЗВОЈУ ДРУШТВА, ПАМЕТНОМ КОРИШТЕЊУ СТАНОВНИШТВА КАО РЕСУРСА, ЕКОНОМСКОГ И РАЗВОЈНОГ, САМО МРЖЊА И МРЖЊА И МРЖЊА. БАЛКАНСКО БЛАТО ОД ТРИГЛАВА ДО КАЈМАКЧАЛАНА. ДРАГА ИСИДОРА ДАВНО ЈЕ ИВО АНДРИЋ РЕКАО ОВДЈЕ МРЗЕ НАЈВИШЕ ОНЕ КОЈИ НЕ УМЕЈУ ДА МРЗЕ. ЈАДНО ДА ЈАДНИЈЕ НЕ МОЖЕ БИТИ ТИ СУ ЈАДНИ НАРОДИ КОЈИ САЊАЈУ О НЕКИМ ИСТОРИЈСКИМ ВЕЛИЧИНАМА ЗАТВОРЕНИ У КАВЕЗ МРЖЊЕ.А САРАЈЕВО ЈЕ НАЈБОЉИ ПРИМЈЕР,АЛИ НИ У ДРУГИМ ГРАДОВИМА НИЈЕ НИШТА БОЉЕ. ЗАНИМЉИВО ЈЕ ДА ТА СЈАЈНА МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА КОРИСТИ ИСТУ МАТРИЦУ, ОНИ ЋЕ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ РАДИ СВОЈИХ ПРОЈЕКАТА И ТРЕНИНГА ЈОШ СТО ГОДИНА ДРЖАТИ КАО ТАОЦА МРЖЊЕ, ДА ИМ ПЛАТЕ БУДУ ОГРОМНЕ И ДА ПОТРКРАДАЈУ ВЛАСТИТЕ НАРОДЕ ПРИЧАМА КАКО ОНИ ЕТО НЕШТО РАДЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.ОНИ СУ НАПРАВИЛИ РАТ ДА СРУШЕ ЈЕДНУ СЈАЈНУ ЗЕМЉУ У КОЈОЈ СЕ БОГОВСКИ ЖИВЈЕЛО, ОНИ СУ НАПРАВИЛИ ПРИВАТИЗАЦИЈУ КОЈА ЈЕ ПОТПУНО УНИШТИЛА ИНДУСТРИЈУ, ОНИ СУ НАПРАВИЛИ ДЕМОКРАТИЈУН СА МИЛИОН НЕКАКВИХ ЛУДИХ СТРАНАКА КОЈЕ СЕ САМО ТАКМИЧЕ У МРЖЊИ, ДОСЛОВЦЕ ЛУДНИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лектор еx

07.03.2015 22:18

Све је то тако. Али, мора се знати и то да се текстови писани великим словима доста теже читају. Многи их и не читају, или одустају на пола. Зашто и због чега..??!!

Name

браво исидора

06.03.2015 06:55

Ако ми је неко био антипатичан, то је Исидора. Али, након синоћње емисије мијењам мишљење и њен сам фан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОРА

06.03.2015 07:11

РАЗЛИКЕ ПОСТОЈЕ. И ОНЕ НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ ПРАШТАЊЕ. КАКО ДА ОПРОСТИМ РАЗЛИКУ У ПЛАТИ, ПЕНЗИЈИ, У КУЋИ, СТАНУ, АУТУ. СВЕ САМЕ РАЗЛИКЕ. ОТКУДА ТЕ РАЗЛИКЕ. НАСТАЛЕ СУ И НИКАДА НЕЋЕ НЕСТАТИ. КАКО ОНДА ОПРОСТИТИ ИЛИ ЗАБОРАВИТИ. МОЈИХ 35О,00 КМ НИ БЛИЗУ НИЈЕ ЊЕГОВИМ 5.ООО,00 КМ. НЕМА ЉУБАВИ ИЗМЕЂУ СТАРОГ И МЛАДОГ, БОГАТОГ И СИРОМАШНОГ, СРБИНА И МУСЛИМАНА И ХРВАТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

06.03.2015 09:30

Сит сам ја ових Београдских квазиинтелектуалаца.Сит до гусе.Прастај ти коме хоцес јер није ти лосе ни сад а није ти ни било лосе никад.Г лумци попут тебе унистили су Српски народ,обогаљили га за сва времена,и умањили за трецину.Све сте ви као страдали од неког резима а сви зивите ко цареви и дан данас и прилепак сте свакој власти. Господин бајни Мицуновиц је слика и прилика свих вас. Као дисидент кобајаги а у свим резимима зивио ко цар и јос узива и данас и као он је пол.савет Демократске странке.Погледај Тадица,кад не зна висе ста би ајд оснуј нову странку па узивај даље на терет народа. А кад одес да зивис у град о коме прицас бајке,мозда се и просветис па поцнес да прастас сама себи.Мени ту васу прицу немој да сервирас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.03.2015 09:30

И праштање има границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

06.03.2015 10:57

Неке ствари не могу се опростити,неко те толико повриједи да нема опроста,аи се оградис од тих појава и људи и тразис позитивне стране у другим правцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ало

06.03.2015 12:23

Господја би се требала вратирти кад толико воли свој град, али ста це тамо јести кад писци у том граду копају по контејнерима. Савјет опрости али ипак остани у БГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

06.03.2015 12:43

Сад долазимо до сазнања да је рат на нашим просторима био непотребан. За рат и ратне злочине најодговорније су националистичке вође тог времена који су нахушкали народ једне на друге. Најгоре је што смо ми то, сва три народа објеручке прихватили, па и дан данас се дивимо политичарима тог времена. Ја као Србин нисам ни био близу Сребренице и увијек сам осуђивао злочине у Сребреници и не само у Сребреници него осуђујем злочине било гдје и било над киме. Према томе, мени нема нико шта опраштати јер нисам одговоран ни за једно злодјело у овоме рату. Подржавати и правдати злочине и злочинце је исто као и учествовати у злочину. Овдје сад на нашим просторима испада да нико није одговоран ни зашто, свако штити своје ратне злочинце и прави од њих хероје. Док год не окренемо плочу,сваки у свом народу и не одрекнемо се ратних злочинаца и хушкача, док се не ријешимо национализма и националне мржње, нећемо имати напретка ни економског, ни напретка у нашим главама. Зар да оставимо и пренесемо мржњу на наша будућа покољења па да нам унуци и праунуци доживе оно што ми сад доживљавамо и што смо доживљавали 90-тих. Ја лично држим да је национализам најнижи и најпримитивнији облик људске свијести. Нисам дозволио да ме отрују са тим и не схватам људе који проповједају и подржавају национализам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

07.03.2015 10:44

Потписујем.

Name

Стуттгарт

07.03.2015 14:11

Е Небојса свака ти цаст.Да је Богдо висе таквих људи на овим насим просторима било би нам свима боље.Бас си ми поправио данасњи дан кад сам овај твој текст процитао.Радо бих те поцастио макар са једним руцком.Зивио..

Name

Богољуб

07.03.2015 17:25

Интересантна теорија,небојса.

Name

опрост

06.03.2015 13:36

Теско је прастати онима који имају у генима мрзњу и који су васпитани у мрзњи.Мислим да вецина људи иако су у овом рату игубили неког из породице, вецина спремна опростити.Они који су у рату цинили лоса дјела(пљацка,убиства,паљења куца ислицно),немају ста прастати,него спријецити прастање,јер ваља у противном одговарати за та лоса дјела.Зато добри људи, прастајте једни другима да би васа дјеца имала бољи зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

могуце

06.03.2015 14:14

Само морас вјероват у добро и добро це доци. Дијелити с људома позитивне мисли а лосе игнотисати.

Name

еxцусеме

06.03.2015 22:13

Исидора се само 'напросто' сали. Ово је једна вербална диареа некога ко би да опраста у тудје име или у име града. Како град мозе опростити и ко је тај град, да прости? То тако звуци романтицно и њезно као да говори Лоркине стихове о великој љубави и патњи. Несрецу вецине оних који су изгубили своје најдразе, па потом изгубили своје куце, послове и породице - гдја Дорица не мозе искуствено осјетити, зато је разумљиво да мозе ове небулозе да прица и саље нам 'као' неке поруке, тамо са 'ивица смрти'. Нема 'ивица смрти' моја јаранице, смрт је врло сврсен цин, исто као сто не постоји могуцност да град опрости. То је за Кемицине пјесме, а нама је зивјети и памтити, на све цетири стране, а радити да се не понови ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

некон там

07.03.2015 21:41

Није јасно да ли је избацила госте зато што је имала кијавицу или зато што је имала интуицију. Каже "Међутим, ја сам увијек имала невјероватну интуицију и ја сам већ у 10:00 сати избацила све госте, јер сам имала кијавицу."

ОДГОВОРИТЕ
Name

снеза

09.03.2015 08:52

ја опрастам другима али себи не могу . то је најтезе.

ОДГОВОРИТЕ