Ја теби кредит ти мени ревизију!

Бивши премијер РС Александар Џомбић данас се бави пословима ревизије и консалтинга, а клијенте чини се обезбјеђује захваљујући утицају који је остварио у вријеме када је био министар финансија и предсједник Владе РС.

Република Српска 05.03.2015 | 21:08
Ја теби кредит ти мени ревизију!

У вријеме када је Александар Џомбић био на челу Министарства финансија Републике Српске (2006.-2010.), а потом премијер РС (децембар 2010. – март 2013.) десиле су се неке од највећих афера у овом ентитету - Изградња нове зграде Владе РС, приватизација Робне куће „Боска“ и „Медицинске електронике“, пропаст „Бирча“ и Олимпијског центра Јахорина“ само су неке од афера које су грађане Републике Српске коштале милионе марака, а у којима је Џомбић, на овај или онај начин, имао удјела.

Џомбић се данас бави пословима ревизије и консалтинга, а клијенте обезбјеђује захваљујући утицају који је остварио у вријеме када је био министар финансија и предсједник Владе РС.

УНОСНА РЕВИЗОРСКА КУЋА

Џомбићу је све ишло на руку. Након што се Република Српска приватизацијом Телекома докопала огромне количине новца (696 милиона евра), основала је Инвестиционо-развојну банку РС (ИРБ РС). Џомбић је био предсједник Управног одбора ИРБ-а, што му је омогућавало да одлучује коме ће и колике кредите одобравати ова банка.

Још док је био предсједник Владе РС, Џомбић је себи правио одступницу и подржао оснивање аустријске ревизорске куће „ЦОНФИДА“ у Бањалуци. Џомбић је постао партнер и директор двије фирме и то „ЦОНФИДА ЦОНСУЛТИНГ“ д.о.о. Бањалука и „ЦОНФИДА РЕВИЗИЈА“ д.о.о. Бања Лука.

Необична је коинциденција чињеница да су ове ревизорске куће своје највјерније клијенте пронашле у фирмама којима је својевремено ИРБ РС одобравала кредите.

Наши извори тврде да Џомбићева „ЦОНФИДА“ послује са фирмама најпознатијих тајкуна, миљеника СНСД-ове власти. То су фирме „Интеграл“ Лакташи и остале фирме Слободана Станковића, „Калдера“ Лакташи, власника Миленка Чичића, потом фирме Љубе Ћубића „Нискоградња“, Дрвна индустрија „Врбас“, ДИ „Подграци“ и „Ротас“, каон и фирме Николе Вукелића -  „Приједорчанка“, „Агроимпекс“ и остала везана предузећа. Џомбић послује и са „Микроелектроником“, те осигуравајућим кућама, попут „Брчко осигурања“, „Нешковић осигурања“ и „Бобар осигурања“.

С обзиром на упитну стручност кадрова Џомбићеве ревизорске куће, додају наши извори, спорни су и ревизорски извјештаји „ЦОНФИДА“. Тако је Џомбићева ревизорска кућа дала позитивно мишљење (потписала га овлаштени ревизор Славица Праштало) о пословању „Бобар осигурања“, а да се нигдје у извјештају не осврће о „начелу сталности пословања“, које претпоставља трајну егзистенцију друштва.

У складу са правилима, уколико постоји неизвјесности које могу довести у питање претпоставку о сталности пословања друштва, ревизор то треба да нагласи у свом извјештају или треба да се „суздржи од изражавања мишљења ако оцијени да постоји већи број материјално значајних неизвјесности“.

Сам ревизор је у „скретању пажње“ навела да друштво има значајну концентрацију кредитног ризика на дан 31. децембра 2013. године, с обзиром на то да се пласмани овог Осигуравајућег друштва односе на мањи број међусобно повезаних правних лица. Осим тога, овлашћени актуар (стручњак који анализира финансијске последице ризика) је у свом извјештају од априла 2014. године изразио негативно мишљење о пословању Друштва за претходну, 2013. годину.

Ревизор „ЦОФИДА“ је занемарио и ревизорски извјештај о пословању „Бобар банке“, мада је „Бобар осигурање“ у повезаним финансијским трансакцијама са том банком. Агенција за банкарство РС је у децембру прошле године донијела одлуку да ликвидира „Бобар банку“, у којој је остало „заробљено“ око 250 милиона марака депозита грађана и јавних институција.

СУДБИНА БОБАР ОСИГУРАЊА

Финансијски стручњаци сматрају да ће пропаст доживјети и „Бобар осигурање“, као и остале фирме из „Бобар групације“, чији је власник Гаврило Бобар преминуо у септембру прошле године.

Извори „Журнала“ тврде да је „ЦОНФИДА“ непрофесионално урадила ревизију „Бобар осигурања“, те да би сада требало да реагује Агенција за осигурање РС и истражи цијели случај.

Много је питања којима би требало да се позабаве надлежне институције када је Александар Џомбић у питању. Она се не односе само на период када је био министар финансија и премијер, већ и на његов пословни ангажман након што је смијењен са премијерске позиције.

Једно од питања је - да ли се, са становишта сукоба интереса, Александар Џомбић уопште може бавити ревизорским послом и консалтингом, бар двије године након напуштања премијерске функције? Занимљиво би било утврдити зашто су баш фирме, којима је Џомбић својевремено одобравао кредите из ИРБ-а, данас његови клијенти? Ништа мање интересантно није ни питање - како је Џомбић постао власник Економског института у Бањалуци?

Џомбић је постао власник Економског института почетком прошле године, а наводно је ту установу купио од Слободана Станковића, тајкуна и власника “Интеграл инжењеринга”. Упућени тврде да је Станковић предао Џомбићу Економски институт, како би му се одужио за бројне услуге, које му је Џомбић учинио док је био премијер.

Занимљиво је и то што је Ревизорска кућа „ЦОНФИДА“ смјештена у пословној згради Слободана Станковића, која се налази тик уз зграду Владе. „ЦОНФИДА“ је добила сагласност за рад у у РС од Министарства финансија РС у новембру 2012. године, у вријеме када је Џомбић био премијер.

Оснивачи „ЦОНФИДА“ у РС су „ЦОНФИДА“ Београд, са удјелом од 51 посто, и Економски институт РС, са удјелом од 49 посто. Постајући власником „Економског института“, Џомбић је постао и сувласник ревизорске куће.

Љиљана Ковачевић

(Журнал.инфо)

Коментари / 68

Оставите коментар
Name

Брод

05.03.2015 20:14

Нема нам спаса криминал овладао свим институцијама. ЗА ПОБЈЕДУ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Дј.

06.03.2015 05:59

Да ли је за Дзомбицевог мандата РУДНИК ОЛОВА И ЦИНКА КОД СРЕБРЕНИЦЕ поклоњен неким домацим и страним тајкунима, без тендера, накнаде и концесије, а гурнута у стецај дрзавна фирма која је до тад управљала рудником. Дрзави рудник не ваља, а приватницима добар. Многи стари радници остали без посла а мали акционари без посла. Умјесто да се прерадјује у РС руда се испод трзисних цијена извози у Румунију. СИПА има пријаве овог, оцигледног, криминала, али ниста не предузима. Сувласник рудника нека фирма са Кипра, претпоставља се ција

Name

с.Кири

07.03.2015 18:02

Засто га смијени ако су талдзије. Зна ли неко?

Name

ТРТЕ МРТЕ

05.03.2015 20:23

НЕМА СТА , ВЕЛИКИ СТРУЦЊАК, МОРАЦУ ГА АНГАЗОВАТИ, АКО ИМА ЕУ ЛИЦЕНЦУ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

стедиса

05.03.2015 20:32

КО ЈЕ ПОКРАО МИЛИОНЕ ИЗ СЕФА БОБАР БАНКЕ ?????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

07.03.2015 06:52

Питање је за господу на слици...

Name

ПА И ОН

07.03.2015 20:37

ДАЛЕКО МУ КУЦА ОД МОЈЕ БИЛА!!!!

Name

Анонимус

05.03.2015 20:43

Треба Џомбић да објасни како је за вријеме његовог предсједавања Владом, за Пореску управу Српске од фирме из Словеније купљен софтвер у вриједности од 15.000 000 КМ. Реална вриједност тог софтвера је 3.500 000 КМ. Ни то није све. По уговору ПУ Српске плаћа годишње 1.500 000 КМ за одржавање истог. Колико је Џомбић био добар у том послу процијените сами. Од тог посла је и бабо Додик омастио брке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

05.03.2015 21:35

Само ти лупај минусе црвена биједо. Већ си гладан и жедан. Још мало Додик ће ти скинути и гаће са твоје сиротињске и мршаве г****е. За тебе и све присталице црвених а ускоро и зелених лопова важи само једна скраћеница ЖГП... Жедан, гладан, подеран...

Name

цигла

05.03.2015 21:14

У вези ове екипе је све јасно. Чека се политичка воља народа. А народ наопако насадјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

05.03.2015 22:03

Друство смо похлепних људи,сто се висе овај и слицни сликају са поповима и хвалеци православље и српство ,све су гори. Назалост корупција и не људи царују у РС ,БиХ,не видим нити спас нити наду од пропасти која траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крим јонг до дук

05.03.2015 22:11

Људи цини се да Додик неце никад у затвор.СТРАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВИДЉИВИ Ф.17

05.03.2015 22:30

СНСД је однио милионе Из Сефа Бобар Банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цока

07.03.2015 21:52

Узимао је и мимо сефа........ста се јело пило кркало за изборе,.кес су снсд -овци носили у кесама.....вози Миско

Name

стрсљен

05.03.2015 22:38

Изврсио је он ревизију у многим предузецима док није отворио конфиду,на залост тим предузецима не треба висе никаква ревизија јер су закатанцена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цевап Бизнисмен

06.03.2015 06:39

Битно је да имамо цевапа и ракије. Остало долази само по себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

06.03.2015 06:41

ГОСПОДО ЗА ОСМИ МАРТ КАРАНФИЛЕ ДИЈЕЛИ ЈЕДАН ТЕ ИСТИ ЧОВЈЕК ВЕЋ 15 ГОДИНА. ДОСТА ЈЕ БИЛО. ДОСТА ЈЕ ОВЕ ВЛАСТИ. ПОКРАЛИ СУ СВЕ ЖИВО.ДОДИК, ЏОМБИЋ, И СВИ ОСТАЛИ СУ КРЕТЕНИ И ЛОПОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

06.03.2015 07:26

Прцо мора долијати, можда чак и ове године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

06.03.2015 07:46

Они су борцима РС отели борачка сва права и срезали борачке пензије на социјалну помоћ и сада борци тих тајкуна немају да се прехране нити за лијек да купе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

06.03.2015 07:47

Афера робна куца Боска у БЛ је један од најстраснијих слуцајева криминала. Боску су Додик и Дзомбиц наводно продали за 3 милиона евра тајкунима Мисковицу и Дјурицу, иако вриједи 10 пута висе. Посто им ни то није било довољно, на Додиков захтјев, ИРБ је накнадно тој истој Боски исплатила 15 мил КМ за некакве обвезнице. Не требам напомињати да је 300 радника заврсило на улици, а неки се и прогањају на корумпираним судовима јер зеле своја потразивања и неисплацене плате... Апелујем на БН ТВ да истрази слуцај Боска и да провјери докле се стигло у врацању ИРБових 15 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

06.03.2015 09:31

Сјећам се кад је Боска градјена, од самодоприноса. И била понос, не само Бањалуке него и читаве Крајине. Додик тада није ни знао гдје је Бањалука, играо се босоног у блату иза куће. Шта су Бањалучани дозволили то је баш срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непоткупљиви

06.03.2015 10:09

Ово је све ситно у односу на вријеме кад је Ацо почео да трасира своју каријеру у новцу и положају.Радио је то као референт у КРИСТАЛ БАНЦИ,додјељујући кредите,а затим као министар финансија и оштете из буџета РС,заобилазећи повјериоце истог.Али је дошло вријеме и да се о томе проговори.Ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браца

07.03.2015 17:56

Браца по матери. Какав газда такав слуга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

07.03.2015 18:04

Све њих дрзи на окупу само један циљ. Да сто висе напљацкају док су на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд оут

07.03.2015 18:05

Сви цете једног дана Богу на исповјест. Ста цете онда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радар

07.03.2015 18:07

Кад се погледа ко и како је водио дрзаву, добро имамо и дрзаву и народ. Хоце ли се ико појавити да овај сљам протресе и поцисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадар Р

07.03.2015 18:10

Овај Дзомба је препреденији од свог сефа. Хапо толико да ни Баја није могао одмах да примјети. Кад је укапиро било је касно. Остало му само да га смијеми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француска Собарица

07.03.2015 18:11

Овај Дзомбиц се био отрго контроли. Кад је Додо сконто да узима висе и од њега смијемио га

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

07.03.2015 18:13

Дзомбица укопо кум Краљевиц Мицо . Бар тако се прица у Власеници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко Станковиц

07.03.2015 18:15

Дзомба мазно и на изградњи зграде владе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад

07.03.2015 18:17

Кад је пуко кум Мицо (Краљевиц) пуко и Дзомба. А ускоро це да пулне и цизмица. Одрадила једну вазну концесију за Бају и сад мозе да иде. Стизе кадар из Зворника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноко брага

07.03.2015 18:19

Баји се близу крај. Дзомбиц га цинкари медјународним факторима. Застицени свједок

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупетање

07.03.2015 18:23

Многи овдје лупају. Не знају да је измедју њих пукла тиква . Смјену наредио сеф (Перовиц) из Москве . Цудни су токови новца и масонске мафије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо Проценат

07.03.2015 18:34

Неки га зову Аца Проценат. Све је наплацивао тако да је скупио довољно пара да купи премијерску фотељу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогуца мисија

07.03.2015 18:36

Мало је фалило да га посаљу у дипломатију. Да је знао један језик исао би у Србију за амбасадора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заблуде

07.03.2015 18:38

Дзаба лупате. Све те фирме су Бајине па и она за коју се мисли да је Станковица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрега

07.03.2015 18:41

Упетљани су ко црева. Све се врти у круго одабраних. Ко зели да се уписе у клуб мора дебело да плати. А кад једном удјес правила се знају. Коза ностра

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМС

07.03.2015 18:43

Зар је ово могуце. Па како нико не иде у затвор ако је мали дио од овог тацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врбас С.

07.03.2015 18:45

Ацо је намазанији од сефа ал зна да глуми узимо баји иза ледја и овај му није опростио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизор

07.03.2015 18:47

Зато нам се и десава да су ревизије супер а фирме (банке) пропадају. Операција успјела пацијент умро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум ИВ

07.03.2015 18:56

Све те фирме су Бајине. Овај Ацика је увијек био само потрцко. Нема он тај профил да то води сам. Он је само параван

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будјони

07.03.2015 18:57

Све конце вуце кум из Индјије по овластењу главног баје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо Краљевиц

07.03.2015 19:00

Неко га помену . Тај је укопо и родјену матер а да неце кума дзомбица. Дуго му Додик није могао ниста док му не смјестисе затворску казну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.03.2015 19:03

Цуо сам да је њих група од десетак најблизих пајтаса изградило цитаву зграду у Бецу и тамо свако узео по стан. Главни инвеститори Баја и градонацелник Стевановиц зоран, будуции премијер

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Станковиц

07.03.2015 19:05

Зграда до зграде Владе је само формално Станковицева. Зар би Баја дизволио да му у двористу неко мрси рацуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања Кустурица

07.03.2015 19:08

Ста тразим ја у овом друству. Па ја сам за њих мали мациц. Дал сад могу изаци из овог дјавољег кола

ОДГОВОРИТЕ
Name

тута мута

07.03.2015 19:12

Неце они јос дуго. Доце маца на вратанца. Заиграце мецка и предњиховом куцом. Могу како хоце ал не могу докле хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

приоритети

07.03.2015 19:13

Ко це први у цузу, Дјомба или Спиркан. На ово су вец отвкрене опкладе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЗСС

07.03.2015 19:15

Бог је један и изнад свих. Само он зна да ли је ово тацно или монтаза. Немојте осудјивати људе прије него сто се све доказе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

07.03.2015 19:17

Колико це нам затвора требати да се сви ови бајини смјесте. Треба отворити јавне радове да правимо нове затворе

ОДГОВОРИТЕ
Name

одијело

07.03.2015 19:18

Одкуд им паре да купе овако лијепа одијела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресторандзија

07.03.2015 19:22

Ово је да цовјек не повјерује. Јесу ли ови типоси на слободи. Ако нису неце никад ни бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спириц/Дзомбиц

07.03.2015 19:25

Ово је тандем додиних потрцкала који су се отели с ланца и сад Баја не зна како да их похвата. Зато је Спири намјестио аферу, а Дзомбицу це убрзо цим му одради једну рдвизију

ОДГОВОРИТЕ
Name

крунски свједок

07.03.2015 19:27

Дзомба је мало суровао са странцјма па га зато Додик смијенио. Ал дзаба му, Аца је дубоко заглавио ... без повратка. Много је информација вец дао Енглезима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова снсд

07.03.2015 19:29

Дзомбиц и Радојициц би да направе нову снсд али их Додо осујетио. Сад су у немилости и не знају "дал би пискили или какили"

ОДГОВОРИТЕ
Name

д.к.

07.03.2015 19:31

Бице убрзо обрацун код ОК корала. Пистољи су напјњени, цека се судија инцко

ОДГОВОРИТЕ
Name

курбан бајрам

07.03.2015 19:34

Овај Дзомбиц је вец одредјен ко зртвено јање. Требате га видјети у последње вријеме. Блијед ко крпа. ВУНА КИЦО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тандем смрти

07.03.2015 19:38

Они су ко со и око. Не подносе се, а сарадјују. Спаја их неки невидљиви интефес који никоме није до краја јасан. Казу да Дзомбиц Бају има у саци због некд мало зесце пљацке. Ко це га знати. Дал да наставимо да лајкујемо или да идемо несто да радимо. Од писања вајдд нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицко

07.03.2015 19:42

Ста је са оним ... Инцком. Цовјек се изгледа не мијеса у свој посао. Стета а плата му 25 000 мјесецно, еврица

ОДГОВОРИТЕ
Name

брод без кормилара

07.03.2015 19:43

Куд плови овај брод. Има ли нам спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајисник

07.03.2015 19:47

Ускоро неце имати ста да ревизира. Привреда не стаје и тоне незаустављиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера симке

07.03.2015 19:49

Овдје се тако претјерује са коментарима да ме срамота сто сам градјанин РС. додје ми да се иселим само не знам гдје. Има ли ко идеју гдје да се иселим. Ово је постало неподносљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

бразда

07.03.2015 19:52

Ако се Аца врати бице нам одмах боље гарант. Кад баја оде у затвор Аца би га могао наслиједити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзина пуза

07.03.2015 20:09

Тузиластво ради брзином најспоријег пуза. Не би ме цудоло да свјесно стите ове ликове. Да није тако били би у затвору цим се објаве овакве вијести. Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

07.03.2015 20:18

Ово је само мали дио од оног ста они раде . Нема нам спаса. Дрзаву задузују а немилице краду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко се пита

07.03.2015 20:38

Па овај Дзомбиц се ниста није питао док је био премијер. Не пита си ни сад. Све конце вуце један мали из сенке са иницијалима МБ. Сад га мало склонили јер је допустио да га прокузе. Ал, казу, фале му "светла рефлектора". Вратице се, казе он, у великом стилу и на мала врата. Ал нема јм спаса. Под будном су присмотром. Цека се само погодна политицка клима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нестрпљив

07.03.2015 20:48

КАД ЦЕ ВИСЕ ХАПСЕЊА. Доста висе супље прице. Ово се вец све зна и не треба нас подсјецати да смо дотакли дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парадоксално

07.03.2015 22:03

Обогатише се служећи народу. А народ осиромаши. Какав парадокс

ОДГОВОРИТЕ