Берлин: Потопљена зграда обавјештајне службе

Непознате особе су на градилишту нове централе немачке Савезне обавештајне службе у Берлину покрали, односно, демонтирали славине, па је тако настала поплава са штетом која се проценује на милионе евра, преносе немачки медији.

Свијет 05.03.2015 | 16:19
Берлин: Потопљена зграда обавјештајне службе

Полиција истражује ко је починилац и ко је уништио градилиште, а према извештајима појединих медија истрага полази од тога да је реч о нападу на БНД, пошто је цена самих славина безначајно мала.

Осим тога, мора се истражити како су починиоци успели да на добро обезбеђеном простору покраду славине и колико дуго је вода била у згради, преносе медији, наводећи да, према полицијским звештајима нема трагова провале.

На друштвеним мрежама, преносе медији, круже шале о немачкој "Вотергејт афери", као и о томе да су поплаву починили они који из Пулаха неће да се селе у Берлин или да је поплава настала тако што је у подруму требало да се гради ексклузивни базен или да би на "е-баy" требало проверити да ли неко не продаје славине, или да иза тога стоји ЦИА.

Нова зграда централе БНД-а би требало да буде завршена следеће године, а пресељење до 2017. године, преносе медији.

Како ће изгледати нова централа моћи немачких агената, за коју медији пишу да ће бити најмодернија зграда једне обавештајне службе у целој Европи?

'Билд' је пре неколико година посетио "најтајније градилиште" и највећу новоградњу после Другог светског рата у Немачкој и објавио да је реч о 283 метра дугој и 148 метара широкој згради, са девет спратова у чијих 3.300 канцеларија ће се сместити 4.000 БНД-ових службеника, којима ће на располагању стајати 8.000 компјутера и исто толико телефона.....

У новој централи БНД-а постоје агрегати, способни да за случај "не дај Боже", од 10 до 12 дана снабдевају зграду довољним количинама струје.

"Срце" ове зграде је централа за вођење и информисање у којој ће радити преко 60 запослених и тај део се налази у централном делу централне зграде. Ту ће БНД-обавештајци "деловати" нон-стоп, а уз најновија "чуда" технике, моћи ће се, између осталог, одатле координирати одређеним ангажманима и операцијама.

Пресељење из Пулака код Минхена, где је сада централа БНД, може се поредити са обимом једног мањег града-рачуна се од осам до десет хиљада кубних метара материјала за сељење, односно, по осам картонских кутија по БНД-сараднику, а при том је потребно и да се још око 58.000 комада намештаја допреми у нову БНД централу.

Колико ће коштати Немачку?

Према садашњем стању ствари, новоградња кошта преко 800 милиона евра, писао је Билд, наводећи да ту долази још око 100 милиона евра за технику, па још око 400 милиона евра за трошкове сељења и сигурнонсе трошкове - па када се све то сабере, добија се цифра од око 1,3 милијарди евра, али онда на ''сцену ступају'' критичари, који тврде да "рачуница" није тачна.

Критичари кажу да су трошкови чак и преко две милијарде евра и то образлажу проблемима са системом вентилације и због кашњења са градњом.

У детаљима и статистичким подацима и поређењима се каже да ће, када се све то заврши, око 4.000 сарадника БНД-а сваки дан добијати око 1,5 тона тешку службену пошту, што је еквивалнетно око 50 милиона листова папира годишње.

Градња зграде БНД службе не протиче, међутим, без проблема и скандала.

Пре неколико година су немачки медији сазнали да су нестала важна документа о изградњи нове зграде централе, па је тадашњи шеф БНД објаснио да се само ради о плановима за гаражу, енергетском сектору и кантини.

Према информацијама медија, радило се, међутим, о осетљивим плановима нове зграде на којима су нацрти и лабораторије, а опозиција је цео случај критиковала као "грубу аљкавост".

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар