Поново окупљање радника “Униса”

У Фабрици цијеви "Унис" из Дервенте за данас је најављено ново окупљање радника, према ранијој одлуци Штрајкачког одбора од 17. фебруара, када је заустављен генерални штрајк пошто је послодавац испунио дио тражених затјева, потврђено данас из Штрајкачког одбора.

Република Српска 05.03.2015 | 07:19
Поново окупљање радника “Униса”

"Оставили смо послодавцу времена да може контактирати одређене институције Републике Српске и банке у вези са деблокадом рачуна фабрике, али и обезбјеђења обртних средстава за почетак производње. Очекујемо да у четвртак на састанку добијемо детаљније информације о активностима које су урађене у протеклом времену", кажу у Штрајкачком одбору.

Радници "Униса" подсјећају да су генерални директор фабрике и управа обезбиједили исплату половине децембарске плате из 2013. године за дио радника којима нису исплаћене, затим да је исплаћена јануарска плата из 2014. године, а стигла је писана одлука већинског власника капитала, компаније "Балкан стил", о намјери да се настави производња.

"То је био дио захтјева које смо тражили да се испуне како би одустали од генералног штрајка, а у свему смо жељели да чујемо и мишљење већинског власника", кажу радници.

Органи "Балкан стила" донијели су одлуку да се "Унису" изађе у сусрет и помогне око отпочињања производње.

"`Балкан стил` ће обезбиједити три пута по два милиона евра за покретање мјесечног циклуса производње на нивоу од пет тона. Након тромјесечног циклуса, према Вашем захтјеву, `Унис` би требало да самостално настави куповину репроматеријала и финансирање производње", наведено је у допису компаније "Балкан стил", коју је потписао предсједник Горан Томић.

У истом допису из "Балкан стила" наводи се могућност нове помоћи "Унису" при набавци сировина за производњу, уколико се одлуче на повећање мјесечне производње, те да ће управа размотрити могућност докапитализације фабрике тек након успостављања "регуларне и континуиране производње".

Окупљање радника у Фабрици заказано је за данас са почетком у 10.00 часова, а радници очекују обраћање генералног директора, али и предсједника Гранског синдиката металне индистрије и рударства Танета Пеулића, који је најавио долазак.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цеви

05.03.2015 07:23

Док је била фабрика ЦИЈЕБИ радила је сасвим добро, а сада када су јој промијенили име у фабрика "ЦЕВИ", оде све у врага.

ОДГОВОРИТЕ