"Љуљају" се четири осигуравајуће куће

Четири осигуравајућа друштва у РС налазе се у тешкој ситуацији, суочена су с проблемима ликвидности и солвентности, због чега постоји реална опасност за наставак њиховог даљег пословања, сазнају "Независне".

Република Српска 04.03.2015 | 22:15
"Љуљају" се четири осигуравајуће куће

Како се наводи у Информацији о додатном праћењу стања у друштвима за осигурања Агенције за осигурање РС, а која је у посједу "Независних", у проблемима се налазе "Бобар осигурање" Бијељина, "Дунав осигурање" Бањалука, затим "Крајина осигурање" Бањалука и "Осигурање Гарант" Брчко. Како смо успјели сазнати, три од ова четири осигуравајућа друштва ће излаз из ове ситуације потражити у докапитализацији, а једно од њих у приватизацији.

Када је у питању "Бобар осигурање", спроведеним контролама од стране Агенције за осигурање РС, утврђено је смањење прихода од премије, тако да друштво отежано финансира текуће пословање само из наплаћене премије, те је уочен висок ризик негативних догађаја који проистичу из пословања групације "Бобар", у оквиру које осигурање и послује.

"Наведене чињенице указују да је дугорочно угрожена ликвидност и солвентност. Обрачуната премија у прве четири седмице након увођења привремене управе у Бобар банку мања је за 32 одсто у односу на исти период претходне године", стоји у овој информацији.

Такође је наведено да ово осигуравајуће друштво није у пословним књигама и финансијским извјештајима приказивало потенцијалне обавезе по датим гаранцијама на име обезбјеђења извршења обавеза трећих лица, те им је забрањен сваки облик задуживања без сагласности Агенције, а давали су и гаранције за вријеме трајања забране давања гаранција.

"На дан 10. децембар 2014. године 'Бобар осигурању' недостаје 8,7 милиона марака за потпуно покриће обрачунатих техничких резерви, а друштву недостаје 8,3 милиона марака за испуњавање услова адекватности капитала", стоји у овој информацији у којој се додаје да је у припреми информација Окружном тужилаштву Бањалука о основама сумње за почињена кривична дјела у пословању "Бобар осигурања".

Ово осигуравајуће друштво је у прошлој години остварило губитак од 13.094.323 марке, који је, како се наводи, посљедица различитих пословних односа и трансакција с повезаним лицима.

Са друге стране, у "Дунав осигурању" је утврђено да се ово друштво суочава с проблемима ликвидности, не измирује обавезе за штету, реосигурање, плате запослених и обавезе према добављачима.

Такође, друштво није књижило и у финансијским извјештајима исказало потенцијалне обавезе по основу датих гаранција на име обезбјеђња извршења по кредиту "Дунав аута", док је нето губитак у првој половини прошле године износио 2,6 милиона марака.

Узимајући у обзир све то, на приједлог Агенције одржан је низ састанака, с циљем рјешавања ових проблема, те је од стране "Дунав осигурања" Београд изражена спремност да се санира стање у друштву и да се покрене поступак повећања основног капитала. У међувремену, "Дунав осигурање" Бањалука је већ смањило број запослених, плате за 30 одсто, те трошкове спровођења осигурања.

Спроводећи надзор у "Крајина осигурању" Бањалука утврђен је недостатак средства за покриће техничких резерви, док није извршено покриће преосталог губитка из ранијих година у износу од 130.610 марака. Поред тога, уочено је и да ово друштво не спроводи адекватно политику реосигурања, те да у прошлој години није редовно плаћало доприносе према Заштитном фонду РС.

"Недовољно су транспарентне и документоване финансијске трансакције, које се значајно одлијевају у корист повезаног лица 'Крајина - Крос', те је од стране Агенције прошле године уведена забрана исплата према том правном лицу", пише у овој информацији. У њој је наведено и да "Крајина осигурање" није у могућности да из редовног пословања обезбиједи покриће техничких резерви, те да је начин да се то обезбиједи повећање основног капитала.

Проблеми су евидентирани и у "Осигурању Гарант" из Брчког, гдје је, због изложености друштва према Бобар банци и ризика неизвјесности наплате потраживања, угрожена адекватност капитала.

"Мањак расположивог капитала на дан 31. децембра прошле године износи 863.395 КМ, док мањак базичног капитала износи 507.790 марака", наводи се у овој информацији. Још је наведено да су обрачунате техничке резерве на тај дан износиле 2,4 милиона марака, док су средства за покриће износила 1,7 милиона марака, из чега је видљиво да је друштву недостајало 641.675 КМ.

"Уочено је да је друштво изложено повећаном ризику пословања у прошлој години", стоји у овој информацији.

Горан Радовић, директор "Осигурања гарант" Брчко, рекао је да су проблеми настали јер им је у Бобар банци остало "заробљено" 1,077 марака.

"До 27. новембра прошле године пословали смо по прописима, али нам је то направило рупу и одразило се на адекватност капитала и техничке резерве", рекао је он и додао да су добили налог од Агенције да иду у докапитализацију у износу од 900.000 марака, те да је тај поступак у току и да ће се након тога вратити на стари колосијек.

До закључења овог броја "Независних" нисмо успјели ступити у контакт с осталим директорима осигуравајућих кућа у којима су уочене неправилности.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

кицобн

04.03.2015 21:46

Зато сви код Несковица неби ли се скуцио ако Бог да!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберци

04.03.2015 22:48

Само ударили по нама ови политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

05.03.2015 04:19

Миле жени сина пропадају ти банке , и снаха ти може добити кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

собар

05.03.2015 07:42

Милорад Додик и његова секта, све су уништили. Овако глупог народа, са оволиким процентом покварењака и неписмењака, нема нигдје. Које су предоминантне струке у овом енетитету: политичар, предсједник ентитета, предсједник владе, предсједник општине, предсједник мјесне заједнице, предсједник странке, предсједник неког вијећа, предсједник неке комисије, предсједник удружења, итд. Сви ти предсједници нису ништа способнији и паметнији од говеда. Ексер не знају закуцати а о томе да би израчунали колико износи -3/2 X 7/9 не могу ни помислити. Фуј. Ови људи су гори од јаког земљотреса и прошлогодишње поплаве заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прича се....

05.03.2015 08:42

Камелија улази у РС на велика врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господе

05.03.2015 09:30

Има ли те.....не могу да вјерујем која је ово хајка....

ОДГОВОРИТЕ