Видео: Догодило се на данашњи дан...

Како је краљевска круна разбијена на ситне делове?! Прошло је тачно 28 година од једне од највећих победа Црвене звезде у Европи.

Фудбал 04.03.2015 | 17:00
Видео: Догодило се на данашњи дан...

Имала је Црвена звезда у богатој историји две златне епохе. Прву, када је генерација Владимира Петровића Пижона стројевим кораком газила у УЕФА Купу и стала у предворју раја, у финалу против Борусије из Мехенгледбаха. И ону другу, свима добро познато када је покорила Стари континет.

Између антологијских дриблинга Владимира Петровића Пижона и Дејана Савићевића, између голова Душана Савића и Дарка Панчева, сместио се ванвременски меч. Имао је Реал Мадрид тешке поразе у историји, али ће вам фудбалски историчари рећи да се нико никада није тако грубо нашалио са краљевским клубом као Црвена звезда тог леденог 4. марта 1987.године.

Покојни Велибор Васовић ударао је темеље најбољег тима у историји фудбала на просторима бивше Југославије. Радио је то на перфектан начин. Тријумфи над Панатинаикосом и Розенборгом распалили су еуфорију међу навијачима Црвене звезде до те мере да није зазирао од квалитета Реал Мадрида. Од дана када је жребом одлучено да ће црвено-бели пролаз у полуфинале Купа шампиона морати да потраже у двомечу са највећим европским клубом у Београду, међу Звездиним фановима, заживео је слоган који се и дан данас преноси са колена на колено:
„У среду четвртога марта ј....о Бутрагења, Санчеза и Валдана“.

Да, трио из песмице био је ударна снага Холанђанина Леа Бенхакера. Ту су још били и шпански репрезентативац Гордиљо (чувен по спуштеним штуцнама), па Хозе Антонио Камачо, голман Бујо, бек Ћендо... Све сами Реалови бесмртници. Међутим, док је 90.000 људи на највећем српском стадиону упорно понављало „није нам хладно“ звезде краљевског клуба су се клизале као бамби на леду. Суперсонични Борислав Цветковић им је вадио душу на памук, Бошко Ђуровски на средини терена деловао попут швајцарског сата, Драган Стојковић Пикси је препознатљивим потезима обележио територију желевши да поручи Шпанцима да се у Београду неће лепо провести.

Можда је прегрубо рећи, али Црвена звезда је одиграла 4.марта 1987.године најбоље полувреме у историји, полувреме због којег је новинар Богдан Тирнанић поручио да ће Београд бити увек већи град од Њујорка. После само 11 минута игре Црвена звезда је имала два гола предности да би потоп Краљева потврдио Бора Цветковић трком и спретном реакцијом (38. минут). Истина, млади голман Стеван Стојановић у уводној фази меча одбранио је пенал Мексиканцу Угу Санчезу...

Као и сваки велики меч игран у Београду и за овај је везана никад доказана урбана легенда. Наводно, играчи Реала су били неприпремљени за београдску зиму и на залеђени терен Маракане су истрчали у копачкама са 13 крампона (и зато су се клизали). Истина је да су гости у наставку одиграли знатно боље. Коментатор Владанко Стојаковић први пут је био у очају у 65.минуту када је Уго Санчез искористио грешку Милана Јанковића... И поред тога Звезда је наставила да напада, а поменути Јанковић је у 83. минуту голом из пенала поново донео Звезди три гола предности.

Дрхтале су трибине Маракане од узбуђења, сви су веровали у тим тренуцима магновења да ће црвено-бели пролаз у полуфинале КЕШ-а оверити већ у првом мечу у Београду. Међутим, погодак Санчеза из пенала вратио је температуру у Љутице Богдана на нормалу.

Знало се да ће после београдских 4:2 одлука бити донета у Мадриду. А Звезда на Бернабеу није била ни сенка екипе која је разбила чету Леа Бенхакера две седмице раније. Црвено-бели су лако положили оружује. Голови Бутрагења и Санчеза били су довољни Реалу да прође даље, што је уједно био последњи пут у мечевима елиминационог типа да краљевски клуб надокнади два гола минута из првог меча који је играо у гостима...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – РЕАЛ МАДРИД 4:2 (3:0)
/Ђуровски 7, Ђуровић 12, Цветковић 39, Јанковић 84пен – Санчез 66, 87пен/

Стадион: Црвене звезде
Гледалаца: 90.000
Судија: Кеит Хакет (Енглеска)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Кривокапић, Радовановић, Брачун, Елзнер, Јанковић, Ђуровић, Ђуровски, Цветковић, Стојковић, Мркела. Тренер: Велибор Васовић.

РЕАЛ МАДРИД: Бујо, Ћендо, Камачо, Салгуеро, Санчиз, Гордиљо, Солана (од 59.Хуанито), Мичел (од 89. Вескез), Санчез, Гаљего, Валдано. Тренер: Лео Бенхакер.

Коментари / 0

Оставите коментар