Звездо - срећан ти рођендан!

На данашњи дан пре тачно 70 година основано је Спортско друштво Црвена звезда, које спада међу најуспешније колективе у Србији и овим просторима.

Фудбал 04.03.2015 | 12:20
Звездо - срећан ти рођендан!

Прослава јубиларног рођендана ће бити одржана у подне у Медија центру стадиона „Рајко Митић“, а том приликом ће бити представљена монографија „Под сјајем Звезде“. Такође, традиционално ће по 50. пут бити изабрани најбољи спортисти и тимови у протеклој години.

Иницијативу за оснивање Спортског друштва Црвена звезда покренуо је Градски одбор УСАОС Београда, током фебруара 1945. године. Тада су омладинци, чланови Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије почели припреме за оснивачку Скупштину омладинског фискултурног друштва, са циљем да буде састављено од разних спортских секција.

На последњој седници Иницијативног одбора, дан пре одржавања Скупштине, оснивачи су дуго дискутовали око тога какво би име ваљало дати новом спортском колективу. Постоје разне верзије тог чина, али се већина слаже да су ‘кумови’ били Слободан Ћосић и Зоран Жујовић. После бројних предлога, Младост, Ударник, Торпедо, Динамо, Локомотива, најзад је Ћосић рекао:

“Да наше друштво назовемо Звезда”, на шта је Жујовић спонтано додао: “Одлично. Само, кад је Звезда, нека буде црвена”,

Са тим предлогом сви присутни су се са задовољством сложили. Дан касније званично је основано Омладинско фискултурно друштво Црвена звезда. Одређене су и боје, црвено-плаво-бело са белом петокраком звездом на црвеној мајици и дресу, а током година та плава је скроз нестала.

Највећи успех ’црвено-беле’ породице дефинитивно је остварио фудбалски клуб 1991. године, освајањем Купа европских шампиона и Интерконтиненталног купа.

Спортско друштво Црвена звезда тренутно има секције у следећим спортовима: фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, атлетика, ватерполо, тенис, веслање, стрељаштво, мачевање, шах, џудо, бокс, стони тенис, хокеј на леду, кикбокс, дизање тегова, пливање, карате, аутомобилизам, бициклизам, скијање, рвање, куглање, теквондо, клизање, ултимат фајт и бриџ.

Коментари / 0

Оставите коментар