Протест због хапшења бораца Војске Српске

Борачка организација општине Рогатица организоваће данас у овом граду миран протест због хапшења пет бивших припадника Рогатичке бригаде Војске Републике Српске, које Тужилаштво БиХ сумњичи за ратне злочине.

Република Српска 04.03.2015 | 10:19
Протест због хапшења бораца Војске Српске

Из рогатичке Борачке организације изразили су протест због учесталих акција хапшења демобилисаних припадника Рогатичке бригаде ВРС и начина на који је то извршено.

Борачка организација захтијева од надлежних правосудних органа да демобилисани борци не буду хапшени на кућном прагу, гдје трауме доживљавају њихове породице, већ да буду позивани редовним судским путем, као и остали грађани.

"Није нам намјера да оцјењујемо рада Тужилаштва и Посебног одјељења за ратне злочине Суда БиХ, али примјећујемо да је број наших сабораца против којих се воде судски поступци пред правосудним институцијама необично велики", наводи се у саопштењу.

Из Борачке организацију наводе да су познати бројни примјери да су припадници тзв. Армије БиХ починили ратне злочине над цивилима српске националности на подручју општине Рогатица.

"Постоје живи свједоци и материјални докази да су ови злочини почињени, али правосудни органи у БиХ су инертни и неажурни за разлику од предмета против наших сабораца", наводи се у саопштењу.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ ухапсили су јуче на подручју Рогатице Божидара Перишића, Винка Зорановића, Драгана Лубарду, Зорана Илића и Милисава Иконића због сумње да су починили ратне злочине над Бошњацима из рогатичког насеља Грачаница.

Ухапшени ће данас бити предати Тужилаштву БиХ, након што над њима буде извршена криминалистичка обрада, саопштено је јутрос из Сипе.

Данашњи протест због хапшења петорице некадашњих српских бораца заказан је у 15.30 часова испред биоскопске сале у Рогатици.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

СНСД

04.03.2015 09:47

Нека појединци одговарају који су чинили злочине, а не цели народ. Ако су невини то ће доказати и то је то. Нема потребе за панику и протесте.Треба да важи за све народе у Бих иста правила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

04.03.2015 10:02

Тамни вилајет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дезертер

04.03.2015 10:06

Немој да се буните,неце те ниста добити,ја сад узивам сто сам дезертирао,а ви цувајте се да вас не ухапсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.03.2015 10:08

Нисам против правде,али ово прелази здрав разум.Толико доказа,аргумената и сведока за злочине против Срба а нико се не хапси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕX Рогатица

04.03.2015 10:17

Ако имају материјални докази, онда нек се објаве да се јавно виде, ал не само као да су свједоци рекли. Само материјано!!! Ста је ту спорно? Нек сви одговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

04.03.2015 10:25

Ма не смијес висе ни реци да си био борац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

04.03.2015 10:40

Ма салим се само реците, не заборавите напоменути и гдје сте били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОГАТИЧАНИН

04.03.2015 10:54

У Рогатици данас се одржавају мирни протести али не у организацији Општинске борачке организације. Иза овог мирног протеста стоје грађани општине Рогатица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

04.03.2015 11:24

СНСД-е НЕКА ОДГОВАРА! ПРДСЈЕДНИК СНСД-еа ЗА ШВЕРЦ ЦИГАРЕТАМА, ОРУЖЈЕМ И СВОМ МОГУЋОМ ОСТАЛОМ РОБОМ, НЕКА ЊЕГИ ЧЛАНОВИ ОДГОВАРАЈУ ЗА НЕВИЂЕНУ ПЉАЧКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, И НЕМА ПОТРЕБЕ ЗА ПАНИКУ, А ОД ТИХ ПАРА КОЈЕ ЋЕ ВРАТИТИ КАД ТАД БОРЦИ БИ БИЛИ БОРЦИ И НЕ СТИДЕ СЕ ТОГА, АЛИ СЕ СТИДЕ ШТО ИМ ВЛАСТ КОЈУ СУ ИЗАБРАЛИ ЗАВЛАЧИ РУКЕ У ЏЕПОВЕ И СКРНАВИ ИМ ПЕНЗИЈЕ И ПЛАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грешка

04.03.2015 12:10

Вођење рата је веома озбиљан посао. У случају Срба, војском и полицијом су махом командовали пекари, шофери и слично, па није ни чудо што у то вријеме није постојао уређен систем истраживања и документовања, евентуално почињених ратних злочина од стране појединаца или група.Свако онај ко је као појединац или члан групе поступао противно правилима вођења рата требао је у то вријеме да одговара за то.Данас би било мање хапшења часних бораца које је неко видио да возе војни камион или носе пушку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговорност

04.03.2015 13:38

Ратни злочини се јесу десили и то никако не може бити спорно. Срамота је за српски народ и остале борце да Борачка организација штити оне који су осумњичени да су чинили ратни злочин. То баца сјену на цијели народ. То се не смије дешавати. Не смије народ бити жртва лудачког понашања неодговорних појединаца. Народ не смије трпјети последицу њиховог лудачког понашања нити стајати испред њих као бедем заштите. Нека одговарају и нека суд утврди колика је њихова одговорност. Било је случајева гдје су људи ослобађани и наплатитли су материјалну штету због лажних оптужби. Треба вршити притисак да суд суди поштено и једнако а одговорне да прописно казни за њихова недјела ма ко то био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирхад

06.03.2015 23:45

Схака цаст

Name

ивани

04.03.2015 13:50

ТАКОЈЕ ..СНСД.. ПОЗЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источна БОСНА

04.03.2015 18:05

Сви ратни злочинци требају да се приведу пред лице правде. Ратни злочинац има своје име и презиме. Не стоје иза овог протеста градјани Рогатице нису сви били ратни злочинци. Они који подржавају ратне злочинце равни су ратним злочиницима. Кад су извршавали ратне злочине нису гледали на чланове породица (убијали су, клали, сјекли моторном пилом, силовали мајке пред дјецом, супруге пред мужевима кћерке пред очевима и мајком. Подјите од себе, своеј породице ЗЛО РАДИТИ А ДОБРУ СЕ НАДАТИ ТО НИГДЈЕ И НИКАДА НИЈЕ БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре источна босна

05.03.2015 13:32

Управо тамо настрадаше многи Срби на начине које ти тако сликовито описа, баш тако као да си био на лицу мјеста заједно са извршиоцима.Ако си частан проговори.

ОДГОВОРИТЕ