Ко је "заложио" требињски стадион?

Окружни привредни суд у Требињу одгодио је рочиште између “Бобар банке” и Фудбалског клуба „Леотар“, са једне, и Града Требиња, са друге стране за 25. март. Тада би се требало знати да ли је Леотар, односно бивши предсјеник Лука Петровић, има право заложити стадион “Полице” у “Бобар банци”, вриједан око 4 милиона марака, за кредит од 370 хиљада.

Република Српска 03.03.2015 | 18:46
Ко је "заложио" требињски стадион?

Рочиште у Окружном привредном суду је одгођено због тога што је Фудбалском клубу „Леотару“ тек данас достављена тужба по којој је требао да се изјасни. Наиме, требињски Окружни суд ранио је донио одлуку да стадион није могао да се заложи јер је власништво града Требиња, а не Леотара, што Виши суд у Бањалуци није уважио и поново вратио на нижу инстанце. Помоћник прваобраница Републике Српске И даље тврди да је стадион државна својина, док адвокат Леотара то негира, а представник Бобар банке није желио да се изјашњава.

„По нашам мишљењу не може. Пошто се ради о државној својини није било, по нашем мишљењу, основа да се ни закључи нотарски уговор, а камоли да се заснива хипотека на тим некретнинама које су у својини Републике Српске, односно града Требиња. Врло интересантно је што у овом предмету нотар, приликом овјере овог уговора, упозорио стране, а уговорене стране су биле „Бобар банка“ и ФК Леотар да ФК Леотар нема својину на некретнинама, да се ради о држваној својини“, каже помоћник правобраниоца РС Радинко Савић.

„Као што видите спор се води од 2013. године када је било претходно руководство Фудбалског клуба. Данас је тек достављена тужба на одговор, па је рочиште одложено из процесних разлога. Не бих да прејудицирам било шта у конкретном предмету, али остављен је рок од 15 дана да се да одговор на тужбу. Тек када се да одговор на тужбу од стране ФК „Леотар“, можемо да расправљамо о било чему, мада сматрам да је стадион Леотара власништво фудбалког клуба као правног лица, каже адвокат ФК „Леотар“ Зоран Томовић.

За градоначелника Требиње Славка Вучуревића нема дилеме ко је власник стадиона, али му није јасно како нико не покреће питање на који начин је бивши предсједник Управе Леотара, народни посланик Лука Петровић, могао заложити у Бобар банци нешто што вриједе близу 4 милиона марак за 370 хиљада.

„Ја позивам Управу ФК Леотар да у складу са скупштинском одлуком када смо имали тематску сједницу да разоткрију шта су радили Лука Петровић, данашњи посланик у Нароодној скупштини и потписник кримланог акта о стављању хипотеке на стадион ФК „Леотар“ и предсједник Градског одбора СНСД-а и његов претходник у ФК Леотар предсједник Извршног одбора ГО СНСД-а, Владислав Владичић. То су двије кључне фигуре које су ФК „Леотар“ оставиле са дубиозом од 2 милиона марака и потписао Петровић хипотеку на стадион. Према томе Управа ФК „Леотар“ би требала да се позабави том темом и да ту двојицу господе упита гдје је новац и ко ће вратити новац који су они подигли“, каже Вучуревић.

На другој страни, ново руководству Леотара од републичке Геодетске управе очекују да донесе одлуку у њихову корист јер би тиме, како кажу заштитли опстанак клуба и спријечили његово гашање, а што се тиче самог кредита ту за њих нема ништа спорно.

„Од када су почеле банке да раде да се узимају кредити сваки пут је узиман кредит са залогом хипотеке фудбалског стадиона. Значи, није ово никаква новост што се десила 2011 године, то се већ ради од првог кредита“, каже потпредсједник Леотара Милан Томановић.

Било како било, послије новог рочишта које је заказано за 25. март требало бити све мого јасније.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Навијац

03.03.2015 18:07

Стадион је градски, а они који су потписивали папире требају одговарати за отимацину дрзавне имовине. Треба доци и до имена онога који је тај стадион намјеравао откупити од банке по мале паре, јер мислим да је управо тај и организатор ове завјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

03.03.2015 18:49

Навијач- слажем се 100 % .

ОДГОВОРИТЕ
Name

грга

03.03.2015 20:05

УЗЕЛИ СУ ПАРЕ И ПОТРОСИЛИ ,А САД КАД ТРЕБА ВРАЦАТИ НИЈЕ НАС БРИГА А БОБАР ДУГУЈЕ СТЕДИСАМА МИЛИОНЕ ; НЕЦЕ БИТИ ДА МОЗЕ И ЈАРЕ И ПАРЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник ББ

03.03.2015 22:05

Ми нисмо никад блокирали .....ови сад блокирају...и нас су блокирали.

Name

СТЕДИСА

03.03.2015 20:32

КАД НЕДАТЕ СТАДИОН ОНДА ВИ ВРАТИТЕ МИЛИОНЕ СТЕДИСАМА БОБАР БАНКЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

03.03.2015 21:18

Зао ми је стедиса, али стадион није власниство оних који су паре узели и потросили, него припада Требињу. Банка је дузна да пласира кредит по закону. Нацин на који је залозен стадион је мимо свих закона. И посебно је сто стадион не припада оном који га је залозио. Кад би тако могло, онда бих и ја радо залозио педсједницки воцњак за каквог оцуваног пассата. Сто се тице банциног дуга према стедисама, то се регулисе преко суда и дрзаве која је банци дозволила да послује са толиким ризиком и потоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕМА

03.03.2015 21:44

МИЛОСТИ НИ ПРЕМА КОМЕ СВЕ СТО ЈЕ ДАТО ПОД ХИПОТЕКУ МОРА СЕ ПРОДАТИ ПО ЦИЈЕНИ КОЈА СЕ МОЗЕ ПОСТИЦИ , СТЕДИСЕ СЕ МОРАЈУ НАМИРИТИ А ОНАЈ КО ЈЕ ЗАЛОЗИЈО ТУДЈУ ИМОВИНУ НЕК САМ ПЛАТИ И ИДЕ У ЗАТВОР !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

03.03.2015 22:32

Стедисе морају добити своје паре, слазем се. Ипак се овдје ради о некретнини која не припада онима који су кредит дигли. Најправедније је да се кривцима одузме имовина која це стету надомјестити, а остало да плати дрзава која је стајала иза банке. Стадион вриједи пуно висе него сам дуг, зато мислим да се овдје ради о намјестаљци да се неко докопа стадиона. Бобар банка није пала само на овом кредитицу. Треба пронаци гдје су дате милионске своте без покрица.