Рајко Васић се раздужио са Додиковим СНСД-ом!

Послије више од деценије пожртвованог рада и одане службе, СНСД се одрекао свог бившег секретара Извршног одбора. Истинито сазнаје да је Рајко Васић прије десетак дана раздужио печат и кључеве од канцеларије у централи странке у Петра Кочића бр. 5 у Бањалуци

Република Српска 03.03.2015 | 11:20
Рајко Васић се раздужио са Додиковим СНСД-ом!

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик је, како сазнајемо, на посљедњој сједници Извршног одбора Главног одбора СНСД, одржаног 10. фебруара у просторијама бањалучке Градске управе, рекао да је Рајко Васић његово „највеће лично разочарење“.

Да ли је највиши извршни орган партије током вишечасовне ноћне сједнице донио одлуку о Васићевој елиминацији, или је пак у питању лична одлука Милорада Додика, који по статуту странке има висока овлашћења, није познато. У сваком случају, први корак је био Додиков. Рајко Васић је поново послушао партијски налог и, како тврде извори Истинито, предао печат и кључеве од канцеларије у којој је радио десетак година.

Наиме, он је и након подношења оставке на функцију извршног секретара, практично наставио да ради исти посао који је радио и до тада, само се није потписивао на званична документа. Сасвим је могуће да се Рајко Васић сам повукао и да је личним примјером хтио да покаже како се понашају одговорни људи у политици, и да функција није важнија од живота.

Васић, који је раније био секретар Извршног одбора, више није члан овог органа, али је члан Главног одбора СНСД. Да ли ће након свега остати у ГО питање је на које само он може дати одговор, или предстојећи изборни и статутарни Сабор СНСД на којем ће се бирати ново руководство.

Посљедњи сабор одржан је 9. октобра 2011. године на којем је Милорад Додик поново изабран за предсједника. Један од разлога што је Рајко Васић пао у немилост лидера СНСД је управо та функција. Наиме, Васић је половином јануара ове године на свом блогу објавио текст у којем је изричито захтијевао „да се Милорад Додик повуче са мјеста предсједника Савеза независних социјалдемократа и преузме мјесто почасног предсједника“.

-Тај захтјев је утемељен потребом да се Додик мора одвојити од организације и од кадровске политике. Савез независних социјалдемократа је лидерска странка која је надрасла тај облик организовања и надрасла улогу свог предсједника, закључио је Васић у свом блогу.

Ваља подсјетити да је Додик 9. јуна 2013. године прихватио оставку Рајка Васића, коју је он поднио на мјесто извршног секретара странке, након што је раније на свом блогу бањалучке студенте које је на протестима предводио Никола Дроњак, назвао "копиладима" и "инструисаним статистима у проби масовних сцена". Ово је био почетак Васићеве силазне путање у СНСД-у.

-Пошто се моје име и дужност у странци посљедњих дана у јавности настоји искористити за наношење штете Савезу независних социјалдемократа, јуче сам предсједнику СНСД-а Милораду Додику поднио оставку на функцију извршног секретара, а предсједник је јутрос оставку прихватио, навео је Васић тада у свом саопштењу које је журно објавила новинска агенција СРНА.

Васић је оставку, како сам признаје, поднио „без ријечи“, када је Додик послао високу делегацију да то тражи од њега, „не желећи да у години избора наноси штету Странци“. Истина је да је Рајко Васић, што је и сам изнио у блогу у којем је затражио одлазак Милорада Додика с чела партије, пола радног живота провео у СНСД-у.

-Више од 10 година на разне начине се бавим градњом страначке организације, још од времена кад сам био портпарол Странке независних социјалдемократа. Никада од Странке нисам тражио било какву позицију, ни изборну ни именовану, подсјетио је Васић на своје заслуге, прије него што је изрекао историјску реченицу - да се Додик мора одвојити од СНСД-а и од кадровске политике.

Милорад Додик је навикао да буде једина звијезда политичких водвиља у СНСД и Републици Српској
Васић је подсјетио и да је дошао на дужност извршног секретара када је странака имала 70.000 чланова, а да данас броји 170.000. И ово је истинит податак, којем се мора додати и чињеница да је он лично водио и организовао многе изборне процесе.

Наслиједио је функцију од Станислава Чађе који је правио двоструко веће трошкове СНСД-а у изборним кампањама, док је Рајко „од једног динара правио два“, држећи страначке трошкове под строгом контролом. Депеше из страначе централе које су у архиви наше редакције, говоре да је извршни секретар чврсто држао на узди и општинске организације СНСД, строго прописујући њихов начин рада.

Иако због свог оштрог језика није био омиљен у јавности, нити у медијима који нису под контролом СНСД-а, још мање су га вољеле страначке колеге које је означио као „феудално-менаџерске профиле личности“. Њих, како се ишчитава из његових текстова, уз Додика, сматра најодговорнијим за дебакл партије у посљедња два изборна циклуса.

Посљедњих неколико мјесеци, а нарочито након општих избора у БиХ, Рајко Васић је себи почесто давао одушка на блогу, отворено критикујући и власт и опозицију у РС. Сигнали које је упућивао, у СНСД-у, нажалост, нису схваћени на прави начин. Васић, умјесто да буде заслужан за покушај указивања на грешке у раду партије и њених представника у власти, постао је у очима врха СНСД-а одговоран за негативни став јавног мњења према странци. Једина похвала његовој анализи изборних резултата стигла је од потпредсједника СНСД Игора Радојичића, који је то назвао најбољом анализом стања у СНСД-у, која је икада написана.

И опет је Рајко Васић, из само њему знаних разлога, отишао тихо. Без ријечи. А то могу само најоданији војници Партије.


Извор:Истинито

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лапсус лингуае

03.03.2015 10:46

Рајко Васић је студенте назвао "копиланима" а не "копиладима". Разлика је огромна, а мало ко разумије разлику у значењима. Морате познавати културу и нарјечје краја гдје се родио Рајко Васић да би сте схватили споменуту разлику. Рајко Васић је морао давно напустити СНСД али није, јер он, ипак, као и Игор Радојичић, у дубини своје душе, упорно вјерује да ће Милорад Додик бити на крају ухапшен и да ће се СНСД коначно консолидовати без споменутог и почети дјеловати као политичка странка а не секта. У сваком случају ако до тога и додје, та секта ће ипак морати бити расформирана јер је имена "СНСД - Милорад Додик". Овакви играчи заједно са Савезом за промјене чекају да СИПА повуче први потез а СИПА опет чека политичку вољу то јест да управо Рајко ВАсић и Игор Радојичић иступе из СНСД - Милорад Додик и омогуће формирање нове скупштинске већине и нову Владу РС, односно да омогуће дуго очекиване промјене то јест повратак из тунела дугачког 15 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАСА

03.03.2015 13:31

ВАСА СА ВРБАСА. СНСД СЕ ТАЛАСА. ДОДИКУ НЕМА СПАСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.03.2015 14:06

Милораде, ти си највеће разочарење СНСД-а и Републике Српске, а не Рајко Васић. Рајкула је нити смрди нити мирише, а ти си најомраженији политичар у РС и шире. Кад си већ кренуо да пуцаш сам себи у ногу, избаци и Радојчића из странке и ето ти судбине СПО-а у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

историја

03.03.2015 14:40

Оде Рајко у историју.Сад му остаје једино да ради на роману ''Како је крао СНСД''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.03.2015 14:45

Кога брига за то. Ха ха хааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бјези

03.03.2015 14:47

О Рајкула залосна ти мајка небила, куд си се упртио кад немос носит.Ста це теби даире а немас ни м... за то.

ОДГОВОРИТЕ