Бесплатно до туђег матичног броја

Док се у Србији подигла велика медијска прашина због личних података грађана до којих се може доћи уз надокнаду путем катастра, у БиХ се до њих може доћи на сличан начин, и то потпуно бесплатно.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 11:12
Бесплатно до туђег матичног броја

Електронска земљишна књига Републике Српске, поред тога што пружа увид у земљишно-књижни уложак, земљиште, некретнине и локацију, даје на увид име и презиме власника, име његовог оца и јединствени матични број (ЈМБ), који се према оцјени стручњака из области безбједности може злоупотријебити у разне сврхе.

Тако смо за само неколико минута једноставне претраге добили десетине матичних бројева, који ни у којем случају не би смјели бити на дохват руке свима који имају интернет.

Подсјећамо, према Закону о заштити личних података лични подаци су име и презиме, ЈМБ, адреса пребивалишта, односно боравишта, или било који други податак на основу кога можемо препознати или утврдити о којем лицу се ради, а грађани на основу закона имају право на тајност тих података.

Драгомир Јовичић, стручњак за безбједност, сматра како је велико питање колико је БиХ и поред закона спремна за заштиту личних података.

"Неко на бази вашег матичног броја може да поднесе одређене захтјеве за одобрење појединих докумената, али би морао да буде добар стручњак. Сасвим је сигурно да постоји простор за злоупотребу јер неко у ваше име и путем матичног броја може да преузме одређену обавезу и да на неки начин затвори своје проблеме. То је нешто што се дешава и у окружењу. Имате колико год хоћете уговора које је неко склопио у нечије име а да тај и не зна", каже Јовичић.

Према његовим ријечима, рачунарски криминал је све присутнији, надлежне службе не воде довољно рачуна о томе, а нису ни довољно обучене ни опремљене, тако да је питање како базе података реагују на неовлаштене системе.

"Врло је важно да они који то спречавају прате те појавне облике и на њих реагују, а оно што је највећи проблем бх. друштва је спорост правосудног система и неадекватног кажњавања за оно што се расвијетли", оцијенио је он.

Иначе, поред матичних бројева већ дуже вријеме доступни су поједини подаци о грађанима који су подигли кредите у Инвестиционо-развојној банци ИРБ (РС).

У бази која је доступна на интернет страници банке веома лако се може видјети ко је и по којој кредитној линији подигао кредит, која банка је била посредник, колико је новца одобрено и период отплате у мјесецима.

Ту су и име и презиме корисника, општина, датум потписивања уговора и слично.

Ипак, у ИРБ-у сматрају како ни на који начин нису повриједили ничије право на заштиту личних података.

"Ми нигдје нисмо објавили матични број или датум, мјесто и годину рођења, већ само име и презиме. Ријеч је о јавним средствима и јавном новцу и у складу с тим те информације треба да буду доступне јавности", каже Зоран Поповић, портпарол ИРБ-а.

Како је објаснио, у уговору који се потписује са клијентима њима је јасно назначено како ће дио података бити јаван.

У Агенцији за заштиту личних података јуче нисмо добили одговоре на питања везана за ову тему, а Институција омбудсмана за људска права у БиХ се прогласила ненадлежном за ову област.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

алеxбн

03.03.2015 10:43

А када ухвате каквог криминалца лопова или убицу, онда само објављују иницијале, никако пуно име и презиме, па процијените које висе застицен!

ОДГОВОРИТЕ