Прекрајање друштва због деменције

Јапан је широм света познат као лидер у технологији, али последњих деценија ова далекоисточна земља свет предводи и у старењу, као и у друштвеним реформама чији је циљ прилогађавање последицама старења.

Занимљивости 03.03.2015 | 09:58
Прекрајање друштва због деменције

У Јапану ће 2025. године више од трећине популације бити старије од 65 година, а сваки пети пензионер ће у већој или мањој мери патити од деменције, процењују домаћи стручњаци. То значи да ће чак 7,3 милиона људи у Земљи излазећег сунца имати проблема са меморијом, оријентацијом у простору, кретањем и препознавањем људи и места.

Сматра се да ће се у преддементном стању наћи још око 5,8 милиона људи, па ће постојати латентна опасност да преко 13 милиона Јапанаца, односно, више од једне десетине читаве популације, дође у ситуацију где више не може да води бригу о себи због опадања функција мозга.

У овом тренутку број оболелих од деменције у Јапану већ прелази 4,6 милиона, а стручњаци верују да још око четири милиона становника спада у ризичну групу.

Јапанска влада зато је недавно, као дугорочну државну стратегију, усвојила пакет мера који обухвата веће улагање у истраживање узрока и биохемијског механизма деменције и њену превенцију, али и свеобухватне мере за изградњу друштва у којем ће дементне особе моћи да живе осетно бољим квалитетом живота.

Стратегија владе предвиђа спровођење истраживања на узорку од чак 100.000 људи који немају деменцију, како би се јасније идентификовале разлике у стилу живота и физиономији здравих и оболелих и улагање у превенцију хипертензије и дијабетеса, који увећавају вероватноћу да се развије деменција.

Међутим, највећу пажњу јапанских медија привлаче смернице за остваривање организационих и технолошких иновација у сектору услуга, саобраћају, електронској индустрији и образовању, које ће донети видне промене у свакодневном животу.

У Јапану су у протекле две године у више од половине саобраћајних несрећа са смртним исходом, као починиоци или жртве учествовали пензионери, од којих многи са умањеним когнитивним способностима услед деменције.

Такође, полицијске статистике откривају и да је деменција, после бекства од куће због породичних размирица, други на листи највећих познатих разлога нестанка људи у Јапану – далеко испред тешког криминала као што су отмице или убиства.

Трећина откривених крађа које су у 2013. почињене у јапанским самопослугама дело је пензионера.

И мада се у Јапану последњих година у том слоју становништва полако шири сиромаштво, све већи је број преступа које су несвесно починиле особе које пате од лакших облика деменција. Оне често изађу из радње заборавивши да плате, или несвесно отворе неки производ у самој продавници пре него што дођу до касе.

Неретко, старе особе са симптомима деменције се, просто, изгубе у већем продајном објекту, јер имају потешкоћа у оријентацији у простору.

Зато су јапанска предузећа из сектора услуга већ почела обуку људства које ће у супермаркетима, робним кућама, банкама и другде служити као подршка дементним муштеријама.

Основни принципи њиховог деловања су да треба бити стрпљив, причати смиреним гласом и дати довољно времена дементним особама да схвате ситуацију како се не би уплашиле, те пажљиво изнаћи начин да се проблем настао током куповине или подизања новца реши тако да се стара особа не осети омаловаженом или пониженом пред другима.

На дужности помоћника дементних особа сада је око 270.000 радника широм Јапана, а влада планира да подржи обуку у предузећима и њихов број у наредне три године увећа на чак шест до осам милиона.

Стварање друштва које има слуха за посебне потребе дементних лица подразумева и пружање читаве палете услуга као што су испорука хране и других потрепштина на кућну адресу, повремени обиласци и постављање уређаја за праћење дневних активности особа које живе саме.

Тако, на пример, „Јапанска пошта“, која је у државном власништву, и највећа приватна компанија из области дистрибуције „Куронеко“, за малу суму од осам евра нуде својим клијентима опцију да њихови поштари једном месечно, и без пошиљке, обиђу старе особе које живе саме да би проверили како се оне осећају, те о њиховом здравственом стању телефоном известе друге чланове породице.

У Јапану, такође, већи дистрибутивни ланци прехрамбених производа већ нуде услугу испоруке ланч пакета куване хране непокретним особама и оболелима од хроничних болести који се налазе на специјалном режиму здраве исхране у сопственој кући.

Испорука хране на кућну адресу у Јапану је бизнис вредан око 22 милијарде долара годишње. Неке од тих фирми, на позив владе, сада су вољне да, као и поштари, за мању надокнаду своје особље које моторима и бициклима покрива одређени рејон, упуте на врата најстаријих грађана који пате од деменције ради провере њиховог стања.

Наиме, у Јапану је већ сада четвртина целе популације, која броји 128 милиона душа, старија од 65 година, па се сматра да ће та врста услуге за полупокретне, непокретне и дементне пензионере, упркос скромној новчаној надокнади, у блиској будућности постати економски исплатив, а могуће и уносан бизнис.

Ланац самопослуга „Лосон“, који је у Јапану познат и по продавницама специјализованим за здраву храну, те у објектима те намене чак изнајмљује простор нутриционистима и апотекарима, у априлу ће отворити прву продавницу у Јапану која ће бити прилагођена тако да олакша сналажење дементним особама. У њој ће постојати и мало саветовалиште где ће породице које воде бригу о таквим особама моћи да потраже помоћ стручњака.

И произвођачи електронских и гасних уређаја, као и оператери мобилне телефоније у Јапану већ нуде опцију да њихови уређаји аутоматски шаљу мејлове рођацима пензионера самаца у којима их обавештавају када и колико пута је дотични уређај употребљен, колико је често пуњен струјом или колико је гаса и струје утрошено, јер је на основу тих података могуће закључити да ли стара особа која тим уређајима барата живи редовним ритмом или не.

Пошто су оријентација у простору и тешкоће са памћењем неки од највећих проблема особа које пате од деменције, јапанске фирме развијају и локаторе који се каче на одећу и који ће спречити да се таква лица у потпуности изгубе и остану ван домашаја породице.

Јапански инжењери су дошли на ингениозну идеја да конструишу батерије које се пуне кинетичком енергијом коју производи вибрација тела при ходању, и тако не само што ће омогућити да локатори буду коришћени без временског ограничења већ ће и избећи опасност да дементна особа заборави да их напуни.

Када је реч о смањењу ризика у саобраћају, владине смернице предвиђају и увођење посебних таксија и аутобуса за дементне особе. У јапанским медијима се у том смислу много очекује и од аутоматизованих мини-возила, двоточкаша и троточкаша које сензори и компјутери воде до задатог одредишта, који ће се вероватно у скоријој будућности појавити на јапанским друмовима.

У склопу стварања безбедније и пријатније средине за дементне особе пажња ће бити усмерена и на прилагођавање ножева и друге потенцијално опасне кухињска и кућне опреме.

Такође, већ се разматра могућност стварања и специјалних тура на којима би стручни помагачи пратили особе са лакшом деменцијом како би им омогућили да, упркос свом стању, изађу из изолације и уживају у путовањима и дружењу са другим пензионерима.

Посебну улогу у креирању удобније средине за дементне и слабо покретне имаће и роботи за које се очекује да у домовима за старе и приватним кућама служе као компањони и послуга.

У Јапану се већ више од деценије у продаји налазе симпатични роботи у облику пса или фоке који се мазе и захтевају бригу, те на тај начин ублажавају осећај самоће и подстичу људе на деловање и комуникацију.

Спремни за комерцијалну употребу у домовима људи су и хуманоидни роботи који су способни да разговорају, изводе песме и плес, и који притом могу да послуже и као одашиљачи и пријемници слике и звука и тако старим собама које су везане за кућу омогуће комуникацију са лекаром и члановима породице који су на послу или живе у другом стану.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар