Постигнут договор о испоруци гаса

Москва и Кијев су постигли договор о испоруци гаса до краја марта након разговора одржаних у Бриселу, чиме је обезбијеђена достава овог енергента и Европи.

Свијет 03.03.2015 | 09:07
Постигнут договор о испоруци гаса

Руски енергетски гигант "Гаспром" запријетио је током протекле седмице да ће обуставити испоруке гаса Украјини и да ће ускладиштене залихе преусмјерити у источне дијелове те земље, који су под контролом профедералних снага.

"Задовољан сам да смо успјели да очувамо пуну примјену договореног 'зимског пакета'", изјавио је потпредсједник Европске комисије за енергетску унију Марош Шефчович, мислећи при том на ранији договор о испоруци гаса до 31. марта.

Он је додао да је, такође, договорено да се одрже трилатерални преговори о наставку "зимског пакета".

Договор је постигнут након скоро пет часова преговора између Шефчовича, руског министра енергетике Александра Новака и његовог украјинског колеге Володимира Демчишина.

У саопштењу из Брисела наводи се да су се двије стране сагласиле да ће, за сада, бити настављене испоруке гаса и регионима Доњецк и Луганск и да ће о томе касније бити одржани преговори, јер је ријеч о "веома компликованом питању у правном, техничком и политичком смислу".

У саопштењу се додаје да ће разговори о љетњем пакету бити одржани прије краја марта.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опозиција

03.03.2015 10:43

И једни и други зиве од тога... Кад цемо ми поцети гледати своја посла ?

ОДГОВОРИТЕ