На регресу уштеда скоро пола милиона марака

Изједначавањем висине регреса за судије, тужиоце и стручно особље у правосуђу БиХ са регресом који примају функционери и запослени у осталим бх. институцијама, могуће је уштедјети више од 450.000 КМ годишње.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 08:37
На регресу уштеда скоро пола милиона марака

Судије и тужиоци, према важећем Закону о примањима у правосуђу, за регрес годишње добијају пола своје плате (око 2.100 КМ) док функционери у осталим институцијама БиХ по овом основу добију симболично - једну марку.

На исти симболични износ накнаде за годишњи одмор убудуће би могли рачунати судије Суда БиХ и тужиоци Тужилаштва БиХ будући да се Дом народа бх. парламента 5. марта изјашњава о измјенама Закона о платама у правосудним институцијама.

Ове измјене већ су усвојене у Представничком дому. Њиховим усвајањем и у Дому народа, судије и тужиоци би добили накнаде за превоз, топли оброк и трошкове одвојеног живота, али би изгубили садашњи регрес, чији износ премашује двије просјечне плате у држави.

У странкама парламентарне већине вјерују да ће Дом народа подржати измјене Закона о платама у правосуђу на нивоу БиХ и тако у исту раван довести примања судија и тужилаца с примањима у свим институцијама.

"Ако функционери у институцијама БиХ, чије су плате веће од 2.000 КМ, за регрес добију марку, зашто би судије и тужиоци, са врло лошим резултатима рада, били изнад тога", казала је Александра Пандуревић, шефица Клуба СДС-ових посланика у Представничком дому.

Овај дом је одлучио да смањи и регрес бројном стручном особљу у Суду, Тужилаштву и Високом судском и тужилачком вијећу БиХ (ВСТВ).

На иницијативу замјеника предсједавајућег своје комисије за финансије и буџет Салка Соколовића (СДА) Представнички дом закључком је обавезао Вијеће министара да предложи додатне измјене Закона о платама у правосудним институцијама како би се накнада за годишњи одмор и стручном особљу смањила на ниво регреса државних службеника и намјештеника у осталим бх. институцијама.

"На регресу стручног особља у правосуђу могуће су и веће уштеде него на регресу судија и тужилаца. Све је потребно увести у систем. Зато сам и предложио додатне измјена Закона о платама у правосуђу", истакао је Соколовић.

У случају да Савјет министара не предложи измјене ради смањења регреса стручном особљу, Соколовић тврди да је већ почео припремати ово рјешење које ће као посланик упутити Представничком дому.

Подсјетио је да запослени у бх. институцијама, чије су плате мање од 2.000 КМ, имају по 300 КМ регреса годишње, док стручно особље у Суду, Тужилаштву и ВСТВ-у као накнаду за годишњи одмор добије по пола своје плате, односно од 700 до чак 2.000 КМ.

У Министарству финансија и трезора БиХ кажу да ће поступити по закључку Представничког дома чим га добију. Према рачуници, у буџету БиХ годишње би било уштеђено око 175.000 КМ када би сви запослени у Суду БиХ примали регрес у складу са Законом о платама и накнадама у институцијама.

У случају Тужилаштва БиХ, уштеда на накнадама за годишњи одмор свих запослених била би око 171.000 КМ, а у ВСТВ-у око 105.000 марака на годишњем нивоу.

Изједначавању регреса већ се успротивила предсједница Суда БиХ Медџида Кресо упозоривши да се овим задире у независност правосуђа и смањују се укупна примања.

Из Министарства финансија подсјећају да су судије тог суда већ поднијеле тужбу јер им је раније, умјесто 2.400, исплаћивано око 2.100 КМ накнаде за годишњи одмор.

Драгутин Родић, замјеник шефа Клуба Срба у Дому народа бх. парламента, још не зна како ће српски делегати у четвртак гласати о приједлогу за смањење регреса судијама и тужиоцима.

"Правосуђе треба увести у систем. Зато и не сматрам добрим парцијална рјешења; прво смањити регрес судијама и тужиоцима па накнадно и стручном особљу. Савјет министара треба да понуди цјеловит закон о платама и накнадама запослених у свим институцијама на нивоу БиХ", рекао је он.

С обзиром да дио измјена Закона о платама у правосуђу, које су 5. марта пред делегатима, подразумијева и нове трошкове за топли оброк, превоз и одвојени живот, из СДС-а оптужују СНСД да је, изласком посланика ове странке са сједнице Представничког дома, омогућио повећање трошкова за Суд и Тужилаштво БиХ.

"Тај раст трошкова нисмо могли сами оборити, јер без СНСД-а нисмо имали довољно руку да то стопирамо ентитетским гласањем", устврдила је Пандуревићева.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому, ове оптужбе сматра још једном СДС-овом подвалом.

"Законе усваја парламент БиХ. У Дому народа своје делегате имају и СДС и СНСД и сви ће имати прилику да покажу како гледају на привилегије које незаслужено имају запослени у правосуђу, посебно они у Тужилштву БиХ, чији нерад нимало не доприноси изградњи повјерења у БиХ", додао је Кошарац.

ОХР-ов закон

Закон о платама и накнадама у правосудним инситуцијама на нивоу БиХ донио је високи представник и он се примјењује од 2006. године.

Плата главног тужиоца Горана Салиховића и предсједнице Суда БиХ, по овом закону, је 4.560 КМ и већа је од плате предсједавајућег Вијећа министара за готово 300 КМ.

Будући да ОХР-ов Закон о запосленим у правосуђу није осигурао и топли оброк, накнаде за превоз и одвојени живот, што имају функционери и запослени у осталим бх. институцијама, они су се жалили Уставном суду БиХ, који је почетком 2013. пресудио у њихову корист.

Због ове одлуке Уставног суда Вијеће министара и парламент БиХ и покренули су измјене спорног Закона о примањима запсолених у правосуђу.

Тужилаштво БиХ отворило је и истрагу против НН особа у парламенту БиХ зато што у року од шест мјесеци није проведена одлука Уставног суда БиХ.

Могуће уштеде на регресу

175.504 КМ мање за Суд БиХ

171.822 КМ мање за Тужилаштво БиХ

105.307 КМ за ВСТС БиХ

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

правосудје у тунелу

03.03.2015 08:49

Судијама су дали енормне плате у односу на остале високообразоване раднике у овој држави (осим политикарина и радника у органима управе), али су им исто тако наваљали и пуно посла тако да оне судије које су савјесне, цркавају радећи. Тако се неће уредити правосудни систем и неће судови престати бити затрпани безвезним предметима. Превише је неисправних пресуда. Сваки случај мора бити проучен студиозно, морају бити изведени сви могући докази и свака пресуда мора бити исправна. Ако нпр судија уочи да нема довољно доказа да би донио пресуду, судија мора да захтјева нове доказе. За двије неисправне пресуде, судија мора бити склоњен са таквог радног мјеста. Зашто таква особа мора радити као судија? Не да не мора, него не може. Једино тако ће судови бити ослободјени мора идиотских предмета који их затрпавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

03.03.2015 18:24

Закон налазе, радник запослен у дрзавним органима им право на регрес, а посебно судије. Једино они имају виле на мору, како би их обилазили.

ОДГОВОРИТЕ