ДФ и СДП на трибини љевице у Мостару

Предсједници Демократске фронте (ДФ) Жељко Комшић и Социјалдемократске партије (СДП) БиХ Нермин Никшић на трибини "Треба ли Босни и Херцеговини уједињена љевица?", одржаној у понедјељак у Мостару, сложили су се како је Босни и Херцеговини потребна снажна и уједињена љевица.

Босна и Херцеговина 02.03.2015 | 22:54
ДФ и СДП на трибини љевице у Мостару

Организатори трибине били су Центар за критичко мишљење и портал тацно.нет, а у обраћању присутнима Комшић је казао како у БиХ, супротно увријеженом мишљењу, већина грађана преферира лијева политичка стајалишта.

"Увјерен сам да од 45 одсто грађана који нису изашли на протекле изборе, већина њих су љевичари. Проблем странака које се крећу лијево од центра је тај што нисмо нашли начин како изаћи пред те људе и натјерати их да изађу на изборе", устврдио је Комшић.

Према његовом мишљењу, није питање хоће ли доћи до уједињења љевице у БиХ, већ када ће се то догодити.

"БиХ нема друге алтернативе, али то ће се догодити само ако не будемо робови своје сујете и схватимо какву имамо одговорности према тек рођеној и дјеци која ће се тек родити. Док је љевица подијељена они ће владати", истакнуо је Комшић.

Према ријечима предсједника СДП-а БиХ Нермина Никшића, само уједињене политичких странака лијеве оријентације није толико битно, колико је битно постићи консензус између тих странака о кључним питањима за БиХ.

"За почетак се можемо договорити какву БиХ желимо и за какву ћемо се БиХ борити. На тој идеји можемо привући велики број људи. Заједништво нам треба одмах и ако постигнемо тај консензус који нам сада недостаје, уједињење ће бити само формалан ствар", додао је Никшић.

Први човјек СДП-а БиХ нагласио је како су странке које баштине идеју социјалдемокрације у БиХ, прије свега, снажне на подручјима гдје живи бошњачка већина те да је то проблем с којим се љевица мора позабавити.

"Не волим причати у тим категоријама, али то је чињеница. Странке љевице морају се отворити према подручјима на којима живи већинско хрватско становништво и према Републици Српској", казао је Никшић.

Он је додао како се странке љевице, такође, морају почети бавити националним питањем у БиХ.

"Досад смо игнорисали тај проблем и то је, према мом мишљењу, била грешка. Страхови о доминацији једног народа над другим можда нису утемељени, али су присутни. На тим страховима своје политику граде националне странке и злорабе те страхове за своје политичке циљеве", сматра Никшић.

Предсједник Наше странке Денис Гратз увјерен је да БиХ може имати снажну љевицу која ће бити грађанска алтернатива етнонационалним странкама.

"Желио бих да вечерас почнемо причати, не само о партикуларним интересима политичких странака, већ о томе што су то заједничке вриједности и како што боље чувати, браните и пласирати идеје антифашизма у политички простор БиХ", додао је Гратз.

Професор на Факултету политичких наука у Сарајеву др сц. Нерзук Ћурак истакнуо је како је уједињење љевице у БиХ нужност.

Учесници трибине осврнули су се и на засједање Хрватског народног сабора БиХ, одржаног протеклог викенда у Мостару, истакнувши како су идеје изнесене у изјави усвојеној на засједању покушај даљње подјеле и слабљења БиХ те да таквој политици треба рећи не.

Извор: Фена

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

поплава

02.03.2015 23:16

Људи, па шта је? Зашто нема коментара на ову информацију, т.ј. одржани скуп. А сигуран сам да је присталица овој групацији све више.Наравно то је неминовност као пандам глупом времену у којем живимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.03.2015 07:44

Зар су прегажене све дефиниције љевице. ДФ је према ставовима њеног предсједника ултра десничарска партија. Слично би се могло рећи и за СДП. У њиховим редовима се Срби налазе као икебане.

ОДГОВОРИТЕ