Недопустиво одбијање вакцинисања

Родитељи не би смели да одбијају вакцинацију деце, не само због тога што то законска обавеза, већ зато што је вакцинација неопхода у очувању здравља од бројних заразних болести, оценили су вечерас стручњаци на трибини посвећеној тој теми и истакли да су неутемељене информације о све чешћим негативним последицама вакцинације.

Свијет 02.03.2015 | 21:50
Недопустиво одбијање вакцинисања

Инфектолог Драган Делић навео је да један од проблема због којих се у јавности појавио негативан став према вакцинама, лежи у томе што "о стручним стварима расправљају лаици, који су најгласнији док струка ћути", што је како је додао неприхватљиво.

"Вакцинација је наука... Хајде да покренемо дебату о томе да ли да тенковску бригаду сместимо у Крагујевцу или у Зајечару... веома је опасно кад о стручим, научним стварима струка ћути, а говоре лаици", истакао је Делић на трибини "Значај вакцинације за здравствену заштиту у Србији".

Према његовим речима, погрешно је уверење да су инфективне болести безопасне, због чега неки одустају од вакцинације, јер се оне могу јавити и у озбиљним облицима и понекад изазвати смртни исход.

Он је одбијање вакцинације назвао неодговорним, наводећи да се у време епидемије грипа А Х1Н1 дешавало да неко грип "прележи на ногама", али да су чланови његове породице имали озбиљне компликације.

"Тада је умрла 161 особа, од њих 10 трудница, које би данас биле живе. Не смемо се понашати неодговорно, морамо бити одговорни и према себи и према другима", додао је Делић.

Он је додао и да је недопустиво да родитељи од педијатара траже потписе којима би гарантовали да деца после вакцинације неће имати контраиндикације, што је немогуће "јер би то могло да се тражи за било који лек".

"Нема потпуне безбедности, али шта је данас потпуно безбедно", рекао је Делић.

Епидемиолог Горанка Лончаревић подсетила је да је у Србији вакцинација пбавезна по Закону о заштити становништва од заразних болести, као и да постоји Правилник о имунизацији у ком су наведене заразне болести за које је потребна имунизација.

Србија, како је рекла, има дугу традицију вакцинације и данас је циљ одржати висок ниво вакцинације у земљи.

"Едукација јавности, спровођење кампања о имунизацији, унапређење надзора, увођење електронског имунизационог регистра, укључивај епримарног здравственог сектора у проблем и његова подршка све то је неопходно да би се одржао висок ниво вакцинације", рекла је Лончаревић.

Говорећи о контраиндикацијама, педијатар Срђан Пашић рекао је да оне свакако постоје, али да се ретко догађају, те да је одустајање родитеља од вакцинације деце погрешно, јер је у јавности створена погрешна слика да су нежељена дејства честа.

Председник Удружења педијатара Србије Радован Богдановић истакао је да вакцинација представља право на здравље, које је сваком детету гарантовано Конвенцијом УН о правима детета и додао да она припада примарној здравственој заштити те је у том смилслу и економски најиплативија и најдрагоценија за здравље детета.

И педијатри из неколико престоничких домова здравља пренели су искуства која су имали са родитељима у последње време, наводећи да све чешће родитељи одбијају вакцину тврдећи да је боље да деца сама развију отпорност и тако избегну ризик од нежељених дејстава вакцина.

Сагласили су се и у оцени да је најважнија едукација родитеља, који често "не познају основне принципе вакцинације и вакцина, као и њихових корисних ефеката, уз потенцирање често измишљених нуспојава, додајући да су родитељи често у заблуди да је већина болести искорењена, па децу не треба ни вакцинисати.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

У реду...

02.03.2015 20:59

Мозе ли неко од њих да одговори засто вакцинисање дјеце није обавезно у Енглеској, Њемацкој, Француској, САД- у..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едукација!

02.03.2015 21:02

Едукација, едукација и едукација! Едукација нам налазе да једемо органску природну здраву храну и да се тако чува здравље, а не да нам потурате модификовану нездраву храну и смјена од који се болести добијају, а онда нам нудите шприцу некакве текућине која има састав у најмању руку сумњив а често пута састојке животињске од којих су и животиње мајмуна, и да на основу те сприце се као човјек чува вјечно или веома дуги период од одређене болести! Нисмо ми лаици, ми смо бића која размишљају својом памећу, а не памећу оних који данас држе у шаци цијели здравствени систем у свијету исто као и свјетску банку и мониторинг систем за новац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коки

02.03.2015 21:19

Тако је , све сте управу!!

Name

коки

02.03.2015 21:06

Свако ко има имало здравог разума, треба да одбије вакцинацију било свог дјетета, било себе. Бас ми је драго сто јр нас "лаика" који имају висе мозга , од те медицинске и фармацеутске мафијр, СВЕ ВИСР!!! Бањалука

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАЈА БЛ

02.03.2015 21:11

Вакцине су зло! Оне су данас узрок многих аутоимуних болести, аутизма, као и стерилитета! Све висе људи ово схвата, па одбија вакцинисање. Зато су ови квази-доктори и квази-фармацеути у паници. И онда имате текстове као сто је овај у којима пријете и на неки нацин приморавају становниство на несто сто је дефинитивно лосе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

родитељ

03.03.2015 07:27

Сви ви, или добра вецина доктора узимате постотак од фармацеутских куца, зато просетајте.

ОДГОВОРИТЕ