Само једна ињекција скида шећер

“Паметни" инсулин направљен је тако да се везује за крвни протеин - албумин, истог тренутка када се убризга у тело.

Здравље 02.03.2015 | 09:59
Само једна ињекција скида шећер

АМЕРИЧКИ научници са Института за технологију у Масачусетсу креирали су инсулин који функционише по принципима паметне технологије и могао би радикално да промени начине лечења дијабетеса типа 1.


Инсулин, који би се давао једном дневно, па чак и једном недељно, кружио би кроз организам до тренутка када би било неопходно да се активира.

Уместо понављаних мерења нивоа шећера и неколико ињекција током дана, само једна ињекција паметног инсулина могла би да реши здравствене проблеме дијабетичара.

Паметни инсулин произведен је у лабораторији Института за технологију у Масачусетсу. Доктор Дени Чу, вођа истраживачке групе, каже како им је главни циљ да живот оболелих буде лакши и сигурнији.

Развијено је неколико различитих типова "паметног" инсулина, али сви делују на исти начин. Активира их повишен ниво шећера у крви, а престају да делују кад се он снизи.

Покаже ли се ефикасним код људи, то би могло да реши највећи проблем оболелих од дијабетеса типа 1 - како постићи нормалну концентрацију глукозе у крви и како је контролисати.

Осим високе количине шећера у крви, која дугорочно штетно делује на организам, пацијенти често због превише инсулина падају у хипогликемију, односно имају пренизак шећер. "Паметни" инсулин елиминише и појаву хипогликемија, што се потврдило на досадашњим тестовима на мишевима.

Научници истичу да ће у наредних две до пет година бити неопходно спровести детаљна истраживања и клиничка тестирања, како би се утврдило да ли је лек апсолутно безбедан по здравље.

Иако научници ово истраживање најављују као револуцију у лечењу дијабетеса, британски доктор Ричард Елиот истиче да следе дугогодишња истраживања и клиничка испитивања. Тек након њих знаће се да ли се овај лек може сигурно и ефикасно користити у лечењу дијабетеса код људи.

Доктор Дени Чу каже да са овим типом инсулина пацијенти неће морати да страхују да ли су га убризгали превише, јер ће се инсулин активирати само онда када ниво шећера у крви скочи или падне испод граница нормале, и зауставиће се када се ниво глукозе нормализује.

Дијабетес типа 1 углавном се јавља још у детињству. То је аутоимуна болест и настаје јер ћелије панкреаса (бета ћелије) у веома малој количини производе, или уопште не производе инсулин. Без бета ћелија, шећер у крви неконтролисано расте или се смањује, због чега пацијенти стално морају да га мере и контролишу, и убризгавају инсулин ињекцијом неколико пута дневно.

Међутим, ако се убризга превише инсулина, ниво шећера у крви може нагло да падне, што води у хипогликемију, озбиљно стање због којег око 10 одсто дијабетичара у свету умре.

С друге стране, ако се узме премало инсулина, шећер у крви остаје на високом нивоу или чак расте, што, опет, доводи до низа здравствених компликација попут слепила и оштећења нерава.

- У теорији, са овим изумом, избегле би се све ове компликације - каже др Чу.

Нови инсулин направљен је тако да се везује за крвни протеин - албумин, оног тренутка када се убризга у тело. То практично значи да је аутоматски ускладиштен у резервоар, одакле се ослобађа онда када ниво шећера у крви скочи до критичне границе.

"Паметни" инсулин, назван Инс-ПБА-Ф, направљен је од модификованог природног инсулина. Он садржи деривате дугоделујућег инсулина са хемијским остатком, и на крају додатом фенилборонском киселином (ПБА). У нормалним условима Инс-ПБА-Ф се везује за серумски протеин (албумин) који циркулише у крвотоку. Када ниво шећера у крви скочи, глукоза се везује за ПБА, који делује као окидач који ослобађа Инс-ПБА-Ф.

- С обзиром на то да је нови инсулин модификација природног хормона, инсулина, безбедан је за свакодневну употребу - сматра др Чу.

У студији, објављеној у Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемиес оф Сциенце, мишевима дијабетичарима давана је једна ињекција "паметног" инсулина дневно. Инсулин је био у циркулацији 10 сати, и активирао се само онда када би ниво шећера у крви почео да расте. Показало се да се ниво глукозе након терапије нормализовао као код мишева који нису оболели од дијабетеса.

Да би креирали нови инсулин који реагује на скок глукозе, истраживачи су најпре открили такозвани хидрофобични молекул, који је део ланца молекула масноће. Он помаже инсулину да циркулише дуже време у крви, иако истраживачи још нису утврдили зашто је то тако.

Истраживачи су креирали четири варијанте "паметног" инсулина, и сваки од њих садржи ПБА молекуле са различитом хемијском модификацијом, као што су атоми флуора и азота.

Да би упоредили сваки од типова инсулина, истраживачи су измерили како се шећер у крви мишева понаша када се убризга свака од варијанти новоствореног инсулина. Закључили су да инсулин који садржи ПБА са флуором најбоље делује: код мишева који су примили ову врсту инсулина шећер у крви је најбрже почео да опада.

Научници планирају да нови инсулин тестирају на другим животињама и истовремено раде на комбиновању нових хемијских једињења која би била можда још ефикаснија од ових.

Стручни тим се нада да ће терапија почети да се тестира на људима за две до пет година. Доктор Ричард Елиот, из удружења дијабетичара Велике Британије, каже да ово откриће има потенцијал да у будућности умногоме олакша свакодневицу дијабетичара. Плаши се, међутим, да ће клиничка испитивања, све до укључивања у редовну терапију, дуго трајати.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нена

15.09.2022 19:51

Кад це ово зазивјети

ОДГОВОРИТЕ